-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 15

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininku išrinktas P.Jakučionis

Nauju Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos (LPKTS) pirmininku šeštadienį išrinktas buvęs parlamentaras, sąjungai anksčiau jau vadovavęs Povilas Jakučionis.

Tai BNS patvirtino iki šiol LPKTS vadovavęs Antanas Lukša.

Dėl šio posto šeštadienį taip pat varžėsi Gediminas Uogintas ir Petras Musteikis. Patarasis bei Edvardas Strončikas paskirti pirmininko pavaduotojais.

Kaune vykusiame LPKTS suvažiavime, be kita ko, patvirtintos keturios rezoliucijos.

Viena jų kreipiamasi į Vyriausybę bei Švietimo ir mokslo ministeriją ir prašoma į Lietuvos mokyklų mokymo programas įtraukti privalomą Pasipriešinimo istorijos kursą, kurį galėtų sudaryti ne mažiau 18 pamokų ir egzaminas arba įskaita.

Kitoje rezoliucijoje Vyriausybei priekaištaujama dėl kai kuriuose sektoriuose esą vangiai vykdomų ar iš viso nepradedamų reformų, pastebint, kad „visuomenei svarbiausia teisėtvarkos sistemos reforma dar visai nepradėta“, „iš esmės nevyksta kariuomenės reforma“. Teigiamai atsiliepiama apie energetikos ūkio reformą. Iš esmės teigiamai vertinama švietimo ir mokslo reforma, tačiau reiškiamas susirūpinimas silpnėjančiu jaunimo patriotiniu ugdymu, mažų pradinių mokyklų naikinimu. Kritikuojamas esą pasunkėjęs sveikatos įstaigų pasiekiamumas pacientams ir, LPKTS vertinimu, žlugusi „vaistų atpiginimo kampanija“. Pasigendama didesnių poslinkių korupcijos ir kontrabandos pažabojimo darbuose.

Dar vienoje rezoliucijoje reiškiamas susirūpinimas „pastaruoju metu aktyviai kuriama nauja Lietuvos–Lenkijos santykių ir istorijos versija, pagal kurią Lietuva neva privalo teikti lenkų mažumai ypatingas teises ir lengvatas, kurių nenumato Lietuvos Konstitucija ir kurių neturi gausi lenkų diaspora jokioje kitoje valstybėje“. Rezoliucija kreipiamasi į prezidentę, Seimo pirmininkę ir premjerą prašant stabdyti lietuviškų mokyklų ir darželių naikinimą Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose, neleisti reorganizuojant prijungti lietuviškų švietimo įstaigų prie lenkiškų arba mišrių, taip pat istoriją, geografiją, o 11–oje ir 12–oje klasėse visus dalykus dėstyti valstybine kalba, suvienodinti valstybinės kalbos egzaminą. Taip pat prašoma nepritarti originaliam asmenvardžių rašymui dokumentuose, neįteisinti dvikalbystės Rytų Lietuvoje rašant vietovardžių, miestų ir gatvių pavadinimus.

Tuo metu rezoliucijoje „Dėl moralės, tautinių ir krikščioniškųjų vertybių išsaugojimo“ reiškiamas nerimas emigracija, nuolaidžiavimu „galingų kaimynų ekspansinių interesų spaudimui“, esą pamirštamomis krikščioniškosiomis ir tautinėmis vertybėmis, „tolerancija homoseksualų gyvenimo filosofijos propagandai“, „užsienio politikoje didėjančiu abejingumu tautų kovai už išsilaisvinimą iš svetimųjų vergovės ar dėl savo saugumo“.

„Nesiimama ryžtingų veiksmų ribojant vis didėjančią jaunimo emigraciją, sparčiai plintantį nusikalstamumą, alkoholizmą ir narkomaniją, kerojančią atsakomybės ir pareigos supratimo stoką. Manome, kad Permainų koalicijos gerų ketinimų įgyvendinimui kliudo liberalusis jos sparnas, jo grynai pragmatiški interesai“, – teigiama rezoliucijoje.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius