Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 12

Prezidentų inauguracijos: kariniai lėktuvai, prabangūs pokyliai ir megztų berečių išpuolis

Šeštadienį Seime antrajai kadencijai bus prisaikdinta prezidentė Dalia Grybauskaitė. Inauguracijos šventė bus neįspūdinga. Tačiau praeityje prisaikdinant prezidentus būta visko: Vilniaus padangę raižė kariniai lėktuvai, vienu metu buvo surengti net keli priėmimai, o pirmajam nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos prezidentui Algirdui Brazauskui į Katedrą teko brautis pro šonines duris, nes kelią pastojo Vytauto Landsbergio garbintojų minia.
Renginio akimirka
2009 metų D.Grybauskaitės inauguracija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pirmoji inauguracijos ceremonija atkurtoje nepriklausomoje Lietuvoje įvyko 1993 metų vasario 25-ąją. Jos metu prezidentu buvo prisaikdintas 60,1 proc. rinkėjų balsų surinkęs LDDP pirmininkas, Seimo pirmininkas ir tuo pat metu faktinio valstybės vadovo pareigas ėjęs A.Brazauskas.

Tuo metu visos inauguracijų tradicijos jau buvo pamirštos, Konstitucija reikalavo, kad prezidentas prisiektų dalyvaujant Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkui ar teisėjui. A.Brazauskas priesaiką davė Juozui Žiliui, kuris vėliau tapo KT pirmininku.

Jam į savo inauguraciją teko su kilnių kunigų pagalba įeiti pro šonines duris.

Kaip vėliau A.Brazauskas rašė savo prisiminimų knygoje „Penkeri Prezidento metai“, buvo sunkūs laikai ir švaistytis pinigais nebuvo galima, tačiau norėta neeilinės šventės.

Iškilmių scenarijų buvo patikėta sukurti buvusiam Atkuriamojo Seimo nariui Romui Gudaičiui.

Socialdemokratas Česlovas Juršėnas 15min.lt anksčiau yra sakęs, kad norėta kaip galima stipriau pademonstruoti LDK laikų Lietuvos tąsą, todėl nuspręsta, kad A.Brazauskas turi apsilankyti Vilniaus Katedroje.

Tačiau čia buvo susidurta su problema – į Katedrą A.Brazausko nenorėjo įleisti vadinamosios megztosios beretės. „Jam į savo inauguraciją teko su kilnių kunigų pagalba įeiti pro šonines duris“, – prisiminė jis.

algirdasbrazauskas.lt nuotr./Algirdo Brazausko inauguracinės iškilmės Arkikatedroje (1993 m.)
algirdasbrazauskas.lt nuotr./Algirdo Brazausko inauguracinės iškilmės Arkikatedroje (1993 m.)

Priesaiką A.Brazauskas davė Seime, nes tuomet dar nebuvo nuspręsta, kur dirbs Lietuvos prezidentai. Svarstyta prezidentūrą įkurdinti Verkių arba Sluškų rūmuose, dabartiniame Rusijos ambasados pastate, o svarstymams užsitęsus A.Brazauskas kone visą kadenciją dirbo Seimo rūmuose.

Po priesaikos virš Seimo rūmų supleveno atkurta Prezidento vėliava, Nepriklausomybės aikštėje prie parlamento įvyko karinis paradas, vakare Svečių namuose Žvėryne buvo surengtas priėmimas.

V.Adamkui liepė prisiekti Seime

1998-aisiais vasario 28 dieną įvykusi prezidento Valdo Adamkaus inauguracija gerokai skyrėsi nuo juo pirmtako. Beveik 290 tūkst. Lt atsiėjusi šventė buvo įspūdinga.

V.Adamkus prieš ceremoniją pageidavo prisiekti Katedros aikštėje, kad tai galėtų matyti kuo daugiau žmonių, tačiau jam to nebuvo leista padaryti, nes pagal įstatymus prezidentas privalo prisiekti Seime.

Antrąją kalbą V.Adamkus pasakė po kariuomenės parado, ją prezidentui padėjo parašyti poetas Justinas Marcinkevičius.

V.Adamkus inauguracijos metu pasakė dvi kalbas, pirmąją – po priesaikos Seimo rūmuose. Joje jis akcentavo svarbiausius iššūkius – Lietuvai įstoti į NATO ir Europos Sąjungą.

Antrąją kalbą V.Adamkus pasakė po kariuomenės parado, ją prezidentui padėjo parašyti poetas Justinas Marcinkevičius.

Nuo tada prigijo tradicija išrinktiems prezidentams pasakyti dvi kalbas, vieną  – Seime, kitą – tautai.

Nuo pirmosios V.Adamkaus inauguracijos taip pat atsirado tradicija naujajam prezidentui perduoti rezidenciją. A.Brazauskas S.Daukanto aikštėje esančioje prezidentūroje spėjo padirbėti tik vienerius metus.

Apskritai pirmoji V.Adamkaus inauguracija buvo spalvinga – jos metu buvo surengtas koncertas, net keturi priėmimai, šaudė fejerverkai.

R.Paksas norėjo karinių lėktuvų

2003 metų vasario 26-ąją Seime prisiekus prezidentu išrinktam Rolandu Paksui Nepriklausomybės aikštėje buvo surengtas įspūdingas karinis paradas.

Meras nenorėjo karo jėgą demonstruojančio akcento – karinių lėktuvų skraidymo virš miesto.

Dėl jo R.Pakso inauguracijos scenarijų rengusi komisija buvo gerokai susikibusi su sostinės meru Artūru Zuoku. Meras nenorėjo karo jėgą demonstruojančio akcento – karinių lėktuvų skraidymo virš miesto.

Tačiau galiausiai R.Pakso užgaida buvo įgyvendinta, po priesaikos nuo Žvėryno pusės dešiniau Gedimino prospekto Vilniaus Katedros link praskrido trys Lietuvos karinių oro pajėgų mokomieji atakos lėktuvai ir oro erdvės saugumą užtikrinantys trys sraigtasparniai Mi-8.

Po priesaikos tuometis Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas R.Paksui ant pečių uždėjo 2002-aisiais atkurtą Vytauto Didžiojo ordiną su aukso grandine.

Kęstučio Vanago/BFL nuotr./R.Pakso inauguracija
Kęstučio Vanago/BFL nuotr./R.Pakso inauguracija

Daug kam tada įsiminė ilgas R.Pakso glėbesčiavimasis su burtininke Lena Lolišvili ir jos vieta Vilniaus katedroje antroje eilėje, tuoj pat už prezidento.

Vilniaus Katedroje buvo aukojamos šventos Mišios už santarvę, pašventinta prezidento R.Pakso vėliava. R.Paksą pasveikino Lietuvos miestų vėliavnešiai iš keturių Lietuvos regionų – Aukštaitijos, Žemaitijos, Dzūkijos ir Suvalkijos.

Koncerto Nepriklausomybės aikštėje metu buvo sudainuota specialiai šiai ceremonijai parašyta daina „Tu, Lietuva“, per 45 minutes trukusį koncertą buvo iššauta apie 4 tūkst. fejerverkų salvių. Renginį vainikavo keturi pabūklo šūviai už Lietuvos regionus.

Inauguracijos proga buvo surengtas vienas priėmimas, kuriame dalyvavo beveik pusė tūkstančio svečių. Ši šventė atsiėjo beveik 300 tūkst. Lt.

V.Adamkus atsisakė pokylio

2004-ųjų balandį R.Paksą apkaltos būdu pašalinus iš prezidento posto buvo surengti pirmalaikiai prezidento rinkimai, todėl pasislinko prezidentų inauguracijos data.

Norėjęs pasakyti, kad prisiekia saugoti Lietuvos žemių vientisumą, V.Adamkus prisiekė saugoti žmonių vientisumą.

Tų metų liepos 12-ąją prezidentu prisaikdintas V.Adamkus. Antrąją kadenciją jis pradėjo gerokai kukliau, nei pirmąją. V.Adamkus, motyvuodamas taupymu, atsisakė tradicinio pokylio.

Jo inauguracija prasidėjo iškilmingu Seimo posėdžiu ir baigėsi koncertu Katedros aikštėje.

Tąsyk į inauguracijos programą buvo įtraukta naujovė – V.Adamkus padėjo gėlių ant karaliui Mindaugui skirto paminklo Katedros aikštėje.

Ši inauguracijos ceremonija įsiminė dėl to, kad V.Adamkus suklydo tardamas priesaiką. Norėjęs pasakyti, kad prisiekia saugoti Lietuvos žemių vientisumą, V.Adamkus prisiekė saugoti žmonių vientisumą. Tačiau priesaika buvo pripažinta galiojančia.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./V.Adamkus
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./V.Adamkus

V.Adamkus gerokai vėlavo į prezidentūros perėmimo ceremoniją, nes prieš tai daug bendravo su jį pasveikinti atėjusiais žmonėmis.

D.Grybauskaitės kuklumui ribų nėra

Pirmoji Dalios Grybauskaitės inauguracija 2009 metų liepos 12-ąją prezidentės pageidavimu buvo kukli. Ji tai aiškino nenoru švaistyti pinigų krizės akivaizdoje.

Ji tai aiškino nenoru švaistyti pinigų sunkmečio akivaizdoje.

Po priesaikos Seime ji padėjo gėlių ant karaliaus Mindaugo paminklo, dalyvavo mišiose Vilniaus katedroje, stebėjo kariuomenės paradą ir dalyvavo prezidento rūmų perėmimo ceremonijoje.

Vėliau išėjo pabendrauti su ją atėjusiais pasveikinti piliečiais.

Vakare aikštėje prie prezidentūros įvyko šventinis koncertas, kuriame dalyvavo atlikėjai, sutikę padainuoti nemokamai. Šios inauguracijos sąmata nesiekė 30 tūkst. Lt.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Šventinis prezidentės inauguracijos koncertas – merkiant lietui.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Pirmoji D.Grybauskaitės inauguracija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius