Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 04 /18:18

Lietuva imasi tirti režisieriaus M.Kvedaravičiaus žūtį Mariupolyje, paaiškėjo detalės apie jo atvykimą į Ukrainą

Lietuvos prokuratūra 15min pirmadienį patvirtino, kad tirs kino režisieriaus Manto Kvedaravičiaus žūtį Mariupolyje. Šis nusikaltimas bus tiriamas anksčiau pradėtame ikiteisminiame tyrime dėl Rusijos karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui Ukrainoje. Prodiuserė savo ruožtu pateikė detalių, kaip M.Kvedaravičius atvyko dirbti į Mariupolį – į Ukrainą jis atvyko iš Ugandos, netrukus po to, kai išgirdo apie prasidėjusį karą.
Mantas Kvedaravičius
Mantas Kvedaravičius / Arno Strumilos / 15min nuotr.

„M.Kvedaravičiaus žūtis bus tiriama jau anksčiau pradėto ikiteisminio tyrimo dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmogiškumui aprėptyje“, – 15min sakė prokuratūros atstovė Elena Martinonienė.

M.Kvedaravičius žuvo Rusijos apsiaustame Ukrainos uostamiestyje Mariupolyje. Apie jo mirtį paskelbta šeštadienį. Jam buvo 45 metai.

Prodiuserė Uljana Kim 15min informavo, kad iki vasario 24-osios – Rusijos karo Ukrainoje pradžios – M.Kvedaravičius dirbo Ugandoje. Prasidėjus karui, jis nusprendė vykti į Mariupolį.

„M.Kvedaravičius iki vasario 24 dienos filmavo naują vaidybinį filmą „G.O.M.A“ Ugandoje. Kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, jis nutraukė filmavimus Ugandoje ir išvažiavo į Mariupolį su kino kamera“, – 15min informavo prodiuserė.

Jos teigimu, M.Kvedaravičius Ukrainoje dirbo maždaug nuo kovo vidurio.

Lietuvos prokuratūra tyrimą dėl Rusijos nusikaltimų Ukrainoje pradėjo kovo pradžioje. Panašius tyrimus dabar vykdo apie 10 šalių.

M.Kvedaravičius išgarsėjo kaip dokumentinio kino kūrėjas. 2011 metais jis sukūrė apdovanojimų pelniusį dokumentinį filmą apie karo nualintą Čečėniją ir nuolat dingstančius jos gyventojus „Barzakh“.

2016 metais režisieriaus dokumentinis filmas „Mariupolis“ pateko į Berlyno kino festivalį. 2019 metais pirmasis jo vaidybinis filmas „Partenonas“ buvo išrinktas į Venecijos kino festivalio konkursinę programą „Kino kritikų savaitė“.

Pagal tarptautinę teisę ir Lietuvos įstatymus, karo nusikaltimai ir nusikaltimai žmoniškumui gali būti tiriami Lietuvoje, nepriklausomai nuo to, kokioje šalyje įvykdyti nusikaltimai.

Rusijos pajėgos jau kelias savaites yra apsupusios Mariupolį. Miesto meras pirmadienį paskelbė, kad sunaikinta 90 procentų uostamiesčio infrastruktūros.

Tekstas papildytas informacija, kad M.Kvedaravičius Ukrainoje dirbo nuo kovo vidurio

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius