Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 16

Lietuvos reakcija į karo grėsmę: Ukrainoje diplomatų sumažėjo, karių padaugėjo

Pasirodžius perspėjimams dėl galimo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą, Lietuva iš dalies pasekė kitų Vakarų šalių pavyzdžiu evakuodama dalį diplomatų – į Lietuvą grįžo trečdalis ambasados personalo ir visų darbuotojų šeimų nariai. Tačiau lietuviai atsiuntė papildomų karių apmokyti ukrainiečių karines pajėgas.
Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Valdemaras Sarapinas šalia Aukščiausiosios Rados
Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Valdemaras Sarapinas šalia Aukščiausiosios Rados / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Užsienio reikalų ministerija apie sprendimą laikinai perkelti į Lietuvą dalį ambasados Ukrainoje personalo ir visų ambasados darbuotojų šeimas 15min patvirtino pirmadienį.

VIDEO: L.Kasčiūno komentaras iš Ukrainos: dabar sprendžiasi Europos saugumo klausimas

Lietuvos ambasadorius Kijeve Valdemaras Sarapinas trečiadienį žurnalistams Kijeve sakė, kad nepaisant trečdaliu sumažinti personalo diplomatinė atstovybė dirba pilnu pajėgumu.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos politikų delegacija vieši Ukrainoje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos politikų delegacija vieši Ukrainoje

„Lietuvos ambasada Ukrainoje yra viena didžiausių, antra pagal dydį iš Lietuvos diplomatinių atstovybių pasaulyje. Tai šiek tiek ji dabar pamažėjo – trečdaliu darbuotojų. Ir visi šeimos nariai taip pat yra išvykę į Lietuvą. Tačiau ambasada dirba visu pajėgumu, atlieka visas pagrindines ir svarbiausias funkcijas, įskaitant pagalbą piliečiams“, – sakė V.Sarapinas.

Jis sakė, kad Lietuva taip pat nusprendė atsiųsti papildomai karių, kurie apmokintų Ukrainos karines pajėgas.

„Mes turime labai sėkmingai veikiančią karinę misiją – mūsų karinius instruktorius, dirbančius visoje Ukrainoje. Priimtas vadovybės sprendimas didinti karinių instruktorių skaičių dešimčia. Dabar turime specialiųjų pajėgų karius instruktorius, kurie čia daro šventą darbą.

VIDEO: Lietuvos ambasadorius Ukrainoje: Vakarų politinė parama yra be galo svarbi

Aš kaip pavyzdį galiu paminėti, neseniai vienas ukrainiečių specialiųjų operacijų vienetas išlaikė NATO egzaminą ir gavo sertifikatą ir NATO greitojo reagavimo pajėgose būdama ne NATO valstybe. O juos rengė juos Lietuvos instruktoriai. Taip, kad stengiamės ir kitais būdais tą pagalbą didinti“, – kalbėjo V.Sarapinas.

Lietuvos kariuomenė antradienį pranešė, kad į Ukrainą išvyksta Karinių oro pajėgų Oro gynybos bataliono karių grupė. Per kelias ateinančias savaites šie kariai padės Ukrainos kariuomenei įsisavinti iš Lietuvos gautas artimojo nuotolio oro gynybos sistemas „STINGER“. Mokymo procesą planuojama baigti per tris savaites. Po to šie kariai grįš į Lietuvą.

VIDEO: Ukrainoje viešintis P.Saudargas: „Ukrainiečiai yra ramūs ir pasiruošę“

Šiuo metu Ukrainoje dirba karinė mokomoji misija, kurią sudaro apie 30 karių. Ji rengia specialiąsias pajėgas, karo policiją, mokymo doktrinos ir kitus Ukrainos karius.

V.Sarapinas taip pat atkreipė dėmesį, kad Lietuva Ukrainai paramą teikia ir palaiko ne tik šios eskalacijos metu. Prieš šv. Kalėdas, čia apsilankė Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda, neseniai lankėsi premjerė Ingrida Šimonytė, o dabar vyksta Seimo narių vizitas.

Oro gynybos sistema Stinger
Oro gynybos sistema Stinger

Maskvai prie Ukrainos sutelkus daugiau kaip 100 tūkst. karių buvo nuogąstaujama, kad Rusija Ukrainą gali užpulti jau šią savaitę. JAV pareigūnai žiniasklaidai kaip galimą invazijos datą buvo įvardiję vasario 16-ąją.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį pareiškė, kad Ukrainos pusė nepastebi Rusijos karių atitraukimo nuo sienų su jo šalimi, nepaisant Maskvos pareiškimų apie dalies pratybų pabaigą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius