Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 06

Lietuvos Seimas sovietų nusikaltimus prieš Krymo totorius pripažino genocidu

Sovietų vykdyti nusikaltimai prieš Krymo totorius yra genocidas, ketvirtadienį pripažino Lietuvos Seimas.
Krymo totoriai
Krymo totoriai / „Sputnik“ nuotr.

Už tokią rezoliuciją balsavo 77 parlamentarai, nė vienas nebuvo prieš, vienas susilaikė.

„Remdamasis tarptautinėje teisėje įtvirtintu genocido sąvokos apibrėžimu, Seimas pripažįsta 1944 metais Sovietų Sąjungos įvykdytus nusikaltimus prieš Krymo totorių tautą genocidu“, – rašoma rezoliucijoje.

Seimas taip pat „atkreipia dėmesį ir smerkia 2014 metais Rusijos Federacijos įvykdytą neteisėtą Ukrainos Krymo okupaciją ir aneksiją bei prieš civilius gyventojus ir Krymo totorių tautą vykdomą diskriminaciją kalbos, kultūros, religijos ir tautybės pagrindu, panaikintą Krymo totorių savivaldą“.

Dokumentu tarptautinė bendruomenė raginama solidarizuotis su Krymo totorių tauta ir tęsti 2014 metais Rusijos įvykdytos Ukrainos Krymo okupacijos bei aneksijos nepripažinimo politiką.

„Priėmę rezoliucijos projektą, mes tęsiame Lietuvos seimų tradiciją įvardinti totalitarinių ir represinių režimų nusikaltimus tautoms. Tą jau padarėme priimdami rezoliucijas dėl Ukrainos Holodomoro ir armėnų tautų genocido. Tokia politinė praktika svarbi ne tik dėl istorinės tiesos įtvirtinimo mūsų visuomenėse, bet ir siekiant pasipriešinti istorijos klastojimui, jos perrašinėjimui, kas šiandien tapo įprasta Kremliaus politikos praktika”, – sakė vienas iš rezoliucijos iniciatorių Seimo narys konservatorius Audronius Ažubalis.

Analogiška rezoliucija gegužės pradžioje priimta Latvijoje.

Masinė totorių deportacija iš Krymo prasidėjo 1944 metų gegužės 18 dieną. Iš Krymo į Centrinę Aziją ištremta daugiau nei 230 tūkst. žmonių – beveik visi pusiasalyje gyvenę totoriai.

Bemaž pusė daugiausia į Uzbekistaną ištremtų totorių mirė nuo bado ir ligų. Likusiems į gimtąjį Krymą leista grįžti tik prasidėjus „perestroikai“.

Prieš penkerius metus Rusijai aneksavus Krymą, buvo uždrausta totorių bendruomenės asamblėja ir televizijos kanalas, sulaikyta ir įkalinta šimtai aktyvistų.

Daugiau nei 10 tūkst. ten gyvenusių totorių dėl persekiojimo ir represijų iš savo namų Kryme buvo priversti persikelti gyventi į Ukrainą.

Kai kuriems totorių aktyvistams, tokiems kaip Mustafa Džemilevas ir Refatas Čubarevas, uždrausta patekti į Krymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius