-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 08 05

Lietuvos specialistė: panikos dėl Ebolos viruso grėsmės kelti nereikia

Panikos dėl Ebolos viruso grėsmės kelti nereikia – galimybė užsikrėsti yra, bet ji ne visuotinė, sako Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėja Galina Zagrebnevienė.
Ebolos virusas
Ebolos virusas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak specialistės, galimybė užsikrėsti bendruomenėje labai maža, o reali rizika kyla vykstantiems į tris Vakarų Afrikos valstybes, kuriose yra ligonių – Gvinėją, Liberiją, Sierą Leonę.

„Užsikrėsti visiems absoliučiai žmonėms rizikos nėra, ypatingai tose teritorijose, kuriose nėra užregistruotų ligonių. Ligoniai šiuo metu užregistruoti trijose Afrikos valstybėse – Gvinėjoje, Liberijoje, Siera Leonėje. Rizika užsikrėsti bendruomenėje labai labai maža, užsikrėtimas vyksta per tiesioginį kontaktą su ligonio krauju, šlapimu, sielėmis arba tvarkant mirusį asmenį, šarvojant, laidojant. Užsikrėsti viešajame transporte, parduotuvėje, kur nėra ligonių, iš tikrųjų galimybių nėra“, – BNS sakė Epidemiologinės priežiūros skyriaus vadovė.

Žmonės, kurie yra pasirinkę keliones į šias Afrikos valstybes, turi patys nuspręsti – važiuoti ar nevažiuoti, rizikuoti ar nerizikuoti. Rizika yra, tačiau ji nėra tokia visuotina kaip prie pandeminio gripo ar kitų infekcijų, kurios plinta oro lašeliniu būdu per orą, – reziumavo specialistė.

„Didžiausia rizika ir daugiausiai viruso išsiskiria, kai ligonis vemia, viduriuoja, kraujuoja. Tokiais atvejais, jei Lietuvos gyventojas, išvykęs į Afriką, neturėjo kontakto su akivaizdžiai sergančiais asmenimis, neslaugė tokio ligonio su tokiais požymiais: karščiuojantis, viduriuojantis, vemiantis, jokios rizikos užsikrėsti Ebola virusu tam žmogui nebuvo“, – grėsmę Lietuvos gyventojams užsikrėsti virusu įvertino specialistė.

Ji pažymėjo, kad užsikrečiama, kai virusas patenka ant sveiko žmogaus odos, rankų, gleivinių. „Jei žmonės nedalyvauja jokiose apeigose, neslaugo ligonių, nėra buvę ligoninėse, negyveno ten, kur akivaizdžiai sirgo ir mirė afrikiečiai, rizika yra minimali arba jos nėra“, – sakė G.Zagrebnevienė.

„Visuomenė turi žinoti informaciją, kokia yra situacija, kokia yra rizika, bet nereikia kelti panikos. Žmonės, kurie yra pasirinkę keliones į šias Afrikos valstybes, turi patys nuspręsti – važiuoti ar nevažiuoti, rizikuoti ar nerizikuoti. Rizika yra, tačiau ji nėra tokia visuotina kaip prie pandeminio gripo ar kitų infekcijų, kurios plinta oro lašeliniu būdu per orą“, – reziumavo specialistė.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija dėl Ebolos viruso protrūkio sugriežtino kelionių rekomendacijas į Vakarų Afrikos valstybes. Siūloma nevykti į Ebolos viruso epicentru tapusią Sierą Leonę, taip pat susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į kaimynines Liberiją ir Gvinėją.

Per didžiausią Ebolos viruso protrūkį Vakarų Afrikoje juo jau užsikrėtė per 1,4 tūkst. žmonių, daugiau 800 mirė.

Ebola karštligė yra Ebola viruso sukeliama reta, sunki, dažnai mirtina liga. Ji perduodama tiesioginio sąlyčio su gyvais ar mirusiais užsikrėtusiais asmenimis metu su krauju ar kitais kūno skysčiais, nesaugių lytinių santykių metu. Taip pat liga galima užsikrėsti po tiesioginio sąlyčio su mirusių ar gyvų laukinių gyvūnų, kaip antai beždžionių, miško antilopių ir šikšnosparnių, krauju ir kitais kūno skysčiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius