Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 10 22 /16:28

Lietuvos teisėjai apdovanojo prezidentę, o premjeras žadėjo jiems didesnius atlyginimus

Pirmadienį Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre susirinko didžioji dalis Lietuvos teisėjų. Šiemet Visuotinis teisėjų susirinkimas – ypatingas, nes šimtmetį kartu su valstybe švenčia ir Lietuvos teismai.
Ramūnas Gadliauskas ir Dalia Grybauskaitė
Visuotinis teisėjų susirinkimas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ta proga sveikinimo žodžius tarė ir visi trys šalies vadovai. Kol prezidentė džiaugėsi jos valdymo metais ženkliai išaugusiu pasitikėjimu teismais, premjeras žarstė pažadus apie didėsiančias algas ir naujas patalpas. O Seimo pirmininkas linkėjo teisėjams ramybės ir dėkojo už sudėtingą tarnybą.

Prezidentė sakė, kad teisėjai bus paskutinis bastionas, kurį turės įveikti besikėsinantieji į žodžio laisvę ir demokratiją.

Premjeras paminėjo, kad teismai turėtų nepasiduoti įtakoms, net jei jos daromos prisidengiant valstybės interesu.

Lietuvoje teismų sistemos išlaikymas kiekvienam gyventojui kainavo 26 eurus. Pasak R.Norkaus, teisėjų atlyginimai mūsų šalyje nėra konkurencingi.

Teisėjų tarybos pirmininkas Rimvydas Norkus kalboje pažymėjo teisėjų indėlį kuriant Lietuvą.

„Tikiu, kad ir istorinė praeitis įkvepia mus, teisėjus, kiekvieną dieną priimti bebaimius sprendimus, nepaisant to, ką mano stipresnis, galingesnis ar turtingesnis“, – sakė R.Norkus.

Jis pasidžiaugė šiandien galintis kalbėti apie prikeltą pasitikėjimą teismais. „Viliuosi, kad kuriame tvirtą įspūdį, kad teisėjas yra aktyvūs Lietuvos kūrėjas“, – pridūrė jis.

Apdovanota prezidentė

Šiame renginyje už nuopelnus teismų sistemai apdovanota prezidentė D.Grybauskaitė. Ji prisiminė pabandžiusi įnešti pokyčius vos pradėjusi savo pirmąją kadenciją.

„Dalis teismų labai priešinosi mano idėjoms ir reikalavimams, išlikti skaidriais ir galvoti apie žmogų“, – prisiminė prezidentė.

Tačiau po kelių metų įvyko lūžis, teismai apsivalė, visuomenės pasitikėjimas jais ėmė augti. „Ir jis įvyko jūsų pačių dėka“, – kreipdamasi į susirinkusius teisėjus pažymėjo D.Grybauskaitė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Visuotinis teisėjų susirinkimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Visuotinis teisėjų susirinkimas

Ji pastebėjo, teismai kaip niekada anksčiau atviri, o ir pasitikėjimas jais nepriklausomos Lietuvos istorijoje nebuvo toks aukštas.

„Šiandien jūs nepriklausomi nuo politikų, bet jūs turite būti priklausomi nuo žmonių. Jie apsprendžia, kaip jūs dirbsite ir kokia bus jūsų atsakomybė“, – sakė D.Grybauskaitė.

Prezidentė pridūrė, kai iškils grėsmė mūsų demokratijai, žmogaus teisėms ir žodžio laisvei, būtent ant teisėjų pečių kris našta visas šias vertybes apginti.

„Jūs busite paskutiniai, kurie gins šias vertybes. Būtent jūs ir apginsite Lietuvą ir jos žmones“, – sakė D.Grybauskaitė.

Premjeras žadėjo kelti atlyginimus

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, kad net prieš 100 metų kuriant nepriklausomą Lietuvos valstybę buvo puikiai suprantama – šalis negali veikti be trečiosios valdžios.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Visuotinis teisėjų susirinkimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Visuotinis teisėjų susirinkimas

„Teismai yra sudėtinga tarnyba, už ją jums esame dėkingi ir norėčiau palinkėti jausti ramybę, kai išnagrinėjus bylą visos šalys lieka patenkintos“, – sakė V.Pranckietis.

Seimo pirmininko bendražygis, premjeras Saulius Skvernelis pradėjo kalbą pabrėždamas, kad jis kalbės netradiciškai.

„Kaip visada, – pasakė šyptelėjęs ir toliau tęsė. – Lietuvos teismai per daugelį metų tapo atviri, sparčiai nagrinėjanti bylas, ginantys žmogaus teises. Sistema pasikeitė iš esmės.“

Tačiau artimiau susipažinęs su teisėjų darbo sąlygomis ir atlyginimais jis sako abejojantis, ar šiandien užtikriname tinkamas sąlygas teisingumo misijai vykdyti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Visuotinis teisėjų susirinkimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Visuotinis teisėjų susirinkimas

„Reikalaujame ypač daug, bet darbo sąlygos demotyvuoja ir kaip rodo statistika, ragina tą sistemą palikti, – kalbėjo jis. – Darbo sąlygos teismuose apgailėtinos ir sunkiai suvokiamos šiuolaikinėje teisinėje valstybėje.“

Dėl šių priežasčių, kaip sakė premjeras, Seimui pateiktame kitų metų biudžeto projekte yra numatytos lėšos teismų psichologų, teisėjų padėjėjų, sekretorių atlyginimų didinimas. Taip pat kils teisėjų atlyginimai, pradžiai, dirbančių apylinkės teismuose.

„Gerbiami teisėjai ir kiti teismų bendruomenės nariai, esate pavyzdys, kaip įveikti iššūkius ir vykdyti teisingumą, – savo kalbą baigė premjeras. – Būkite tvirti ir niekam neleiskite daryti įtakos dėl jūsų sprendimų, net jei ta įtaka bandoma prisidengti valstybės vardu ir dėl valstybės interesų.“

Atlyginimai neadekvatūs

Kiek vėliau R.Norkus paantrino, kad už teismų sistemos išlaikymą Europos Sąjungoje mažiau moka tik Bulgarija. Lietuvoje kiekvienam gyventojui išlaikymas kainavo 26 eurus.

Pasak R.Norkaus, teisėjų atlyginimai nėra konkurencingi, lyginant su teisėsaugos pareigūnų atlyginimais.

„Džiaugiamės, kad ši vyriausybė atsisuko į teismus, pamatė pakankamai skurdžią teismų buitį. Ji pirmiausia kelia susirūpinimą ne patiems teisėjams, o žmonėms, ateinantiems į teismus“, – sakė R.Norkus.

Jis priduria, kad šiandien sunku pritraukti specialistus į teismus, nes retas su aukštuoju išsilavinimu veržiasi dirbti teismo sekretoriumi už 600 eurų. Pavyzdžiui, didžiausiame Lietuvoje, Vilniaus miesto apylinkės teisme, pastoviai trūksta teismo posėdžių sekretorių.

„Konkursai į valstybės tarnybą labai dažnai neįvyksta dėl pakankamai nedidelio darbo užmokesčio. Bet matome perspektyvą, kad jei pavyktų padidinti darbo užmokestį, ta problema išsispręs“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius