Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 07 20

Lietuvos teismų vadovas: įvykiai Lenkijoje – grėsmė demokratijai

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo ir Teisėjų tarybos pirmininkas Rimvydas Norkus sako, kad Lenkijos teismų reforma kelia grėsmę demokratijai.
Rimvydas Norkus
Rimvydas Norkus / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Lenkijoje vykstantys įvykiai, pasak Teisėjų tarybos pirmininko, kelia didelę grėsmę teismų nepriklausomumui, nes pažeidžia pamatinį – valdžių atskyrimo – principą“, – rašoma pranešime spaudai, kurį paskelbė Nacionalinį teismų administracija.

„Įvykiai Lenkijoje skatina dar garsiau prabilti apie teismų nepriklausomumo svarbą – nepriklausomumas reikalingas ne teisėjams, o žmonėms, kurių bylos turi būti nagrinėjamos nešališkuose teismuose. Jei teisėjai turėtų atsiskaityti už savo sprendimus politikams ar bet kuriai institucijai, jie priiminėtų sprendimus ne pagal įstatymą, o pagal vyraujančias politines nuotaikas. Tai reikštų demokratijos pabaigą“, – sako R. Norkus.

Jo teigimu, teismų nepriklausomumo užtikrinimas – demokratinės valstybės pagrindas.

Demokratinė sistema remiasi tuo, jog įstatymai yra viršiau visko, ji gali tinkamai funkcionuoti tik tada, kai teisėjų nepriklausomumas yra saugomas.

„Demokratinė sistema remiasi tuo, jog įstatymai yra viršiau visko, ji gali tinkamai funkcionuoti tik tada, kai teisėjų nepriklausomumas yra saugomas“, – teigia R.Norkus.

Europos Sąjunga trečiadienį perspėjo Lenkijos vyriausybę atsisakyti prieštaringai vertinamų teismų sistemos reformų, o jei šių pastabų nebus paisoma, Bendrija grasina sankcijomis.

Vienas Lenkijoje svarstomas įstatymas numato, kad Nacionalinės teismų tarybos (KRS), turinčios užtikrinti teismų nepriklausomybę, narius nuo šiol rinks parlamentas, dabar kontroliuojamas valdančiosios „Teisės ir teisingumo“ partijos.

Antrasis projektas numato, kad teisingumo ministrui suteikiami įgaliojimai skirti Lenkijos bendrųjų teismų pirmininkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius