Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 31

Lietuvos URM reikalavimas Rusijai pasiaiškinti dėl nebūto sienos pažeidimo pasitarnavo rusų propagandai

Balandžio 17 dieną buvo paskelbta: Rusijos pasieniečių laivas Kuršių mariose įplaukė į Lietuvos teritoriją. Užsienio reikalų ministerija (URM) dar tą pačią dieną įteikė notą Rusijos ambasadai prašydama pasiaiškinti. Tuo viskas ir nurimo, kol šią savaitę įvykį priminė pati Rusijos ambasada skalambindama – jokio pažeidimo nebuvo, o lietuviai vėl isterikuoja ir šmeižia kaimynę. Kaip viskas buvo iš tikrųjų?
Pasienietis stebi Kuršių marias
Pasienietis stebi Kuršių marias / VSAT nuotr.

Daugiau nei prieš mėnesį buvo paskelbta informacija, kad patrulinis Rusijos pasieniečių laivas apie dvi minutes buvo įplaukęs į Lietuvos teritoriją.

„Užsienio reikalų ministerija notoje ragina Rusijos Federaciją pateikti paaiškinimus dėl šio incidento ir užtikrinti, kad ateityje tokie pažeidimai nepasikartotų“, – tuomet nurodė ministerija.

Tuomet visa istorija ir pasibaigė, kol gegužės 28-ąją įvykį priminė Rusijos ambasada Lietuvoje: savo „Facebook“ puslapyje ji paskelbė – jokio incidento iš tiesų nebuvo.

Pažeidimo nebuvo

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas patvirtino rusų paskelbtą informaciją ir aiškino, kad šiuo atveju pirminė informacija apie padarytą sienos pažeidimą nepasitvirtino.

Anot jo, iškart po incidento susitiko abiejų šalių ekspertai, vėliau ir valstybės sienos įgaliotiniai, jie incidentų atvejais atlieka bendrus tyrimus.

„Buvo sudėti abiejų šalių turimi duomenys: elektroniniai žemėlapiai, techninių stebėjimo sistemų programų, radarų, GPS duomenys, jie įvertinti visais kampais, siekiant išsiaiškinti, ar pirminė informacija pasitvirtina.

Ištyrę visus duomenis ir įvertinę radarų impulsų paklaidas, abiejų sienų įgaliotinių institutai nutarė, kad valstybės sienos pažeidimo nebuvo. Atstumų atžvilgiu leistinos tam tikros paklaidos, tad pirminė informacija, kad buvo įplaukta, įvertinus visus parametrus ir paklaidas, nepasitvirtino. Tuo ta istorija iš mūsų pusės pasibaigė“, – kalbėjo G.Mišutis.

Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./Valstybės sienos apsaugos tarnyba
Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./Valstybės sienos apsaugos tarnyba

Kaip aiškino VSAT atstovas, įvykus kokiam nors incidentui prie sienų su Baltarusija ir Rusija, susitinka įgaliotiniai, būtent tam šis institutas ir reikalingas – jis analizuoja abiejų pusių turimus duomenis.

„Yra tam tikros techninių priemonių paklaidos, vaizdas fiksuojamas iš gana toli ir pripažįstama, kad gali būti tam tikros paklaidos. Jos net vadinamos sisteminėmis instrumentinėmis radarų impulsų paklaidomis“, – sakė G.Mišutis.

Kol kas dėl sienos pažeidimo pradėtas ikiteisminis tyrimas nėra nutrauktas, tai greičiausiai bus padaryta artimiausiu metu.

Formaliai ikiteisminis tyrimas dar nenutrauktas, bet jis jokios perspektyvos neturi, reikia tik atlikti būtinus formalumus. Prognozuotina, kad jis bus nutrauktas, – kalbėjo G.Mišutis.

Įsijungė rusų propagandos mašina

Tuo tarpu Rusija netruko šį incidentą išnaudoti savo propagandai. URM įteiktą notą Maskva pavadino „šnipštu“.

„Lietuvos partnerius ragintume ateityje susilaikyti nuo tokių veiksmų, prieštaraujančių tarptautiniams susitarimams, numatantiems bendradarbiavimą aiškinantis įvykių aplinkybes“, – skelbė Rusijos ambasada.

Rusai netruko susieti šio įvykio su chemine ataka Sirijoje, Skripalių nuodijimo istorija ir, kaip rodo tyrėjų išvados, Rusijos remiamų separatistų Rytų Ukrainoje numuštu Malaizijos „Boeing“ lėktuvu, į kurį buvo paleista iš Rusijos slapta atgabenta raketa.

„Verta pažymėti, kad lietuvių diplomatija, bent jau Rusijos atžvilgiu, vis dažniau veikia skubotai, o tiksliau, nervingai, nekreipdama dėmesio į įrodymus ir savo žingsnių pagrįstumą bei protingumą. Tai matyti ne tik šiuo sienos „pažeidimo“ atveju, bet ir „Skripalių byloje“, ir „cheminės atakos Sirijoje“ istorijoje, ir situacijoje su numuštu Malaizijos „Boeing“, kai oficialusis Vilnius vienas pirmųjų palaikė visus neteisingus kaltinimus mūsų šalies adresu, remdamasis savo paprastu principu: pakenkti Maskvai bet kokiu atveju ir padaryti tai kuo stipriau, greičiau ir garsiau“, – rašo Rusijos ambasada Lietuvoje.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rusijos ambasada
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rusijos ambasada

URM privalo reaguoti

URM atstovams išsiuntus klausimus dėl šios situacijos ir pasiteiravus, kodėl teikiamos notos remiantis nepatikrinta pirmine informacija, gautame atsakyme dėstoma, kad reaguoti tokiais atvejais privaloma.

„LR užsienio reikalų ministerija notą RF užsienio reikalų ministerijai parengė Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie VRM pateiktos informacijos pagrindu, ši informacija skelbta ir viešai. VSAT dėl minėto valstybės sienos pažeidimo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Apie šio tyrimo pabaigą ar jo rezultatus Užsienio reikalų ministerija nėra informuota.

URM privalo nedelsdama reaguoti į pranešimus apie galimus valstybinės sienos pažeidimus. Dėl incidentų, kuriuos laikome pavojingais, diplomatinių priemonių imamasi nedelsiant. Tokiais incidentais laikome ir tuos atvejus, kai turima duomenų, kad galimai įvykdytame pažeidime dalyvavo ar galėjo dalyvauti kaimyninės šalies valstybinės institucijos“, – rašoma URM atsakyme.

Kaip vertina Rusijos ambasados išplatintą poziciją, taip pat ir jų pasisakymą, kad teikdama tokias notas Lietuva pažeidžia tarptautinius susitarimus, URM neatsakė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius