Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 09

Lietuvos vartotojų nuotaikos blogėja

Nuo š.m. gegužės mėnesio tyrimų bendrovė RAIT pradėjo matuoti vartotojų nuotaikos indeksą (VNI). VNI matuoja vartotojų gyvenimo kokybės, materialinės padėties bei vartojimo pokyčius.
Pavasarį daugelį žmonių apima liūdesys ir slogi nuotaika.
Slogi nuotaika / Photos.com

Šis indeksas atskleidžia ne tik kaip pasikeitė vartotojų padėtis, elgsena, bet ir kokie jų ateities lūkesčiai. Kiekvieną mėnesį apklausiama po 1000 Lietuvos gyventojų, teigiama išplatintame pranešime spaudai.

Tiriamojo laikotarpio pradžioje, t.y. 2009 m. gegužės mėn., vartotojų nuotaikos indeksas buvo neigiamas ir siekė -27 proc. Tai reiškia, kad tuo metu 27 proc. buvo daugiau neigiamai nei teigiamai nusiteikusių žmonių. Birželio mėnesį neigiamos nuotaikos kiek prislopo ir VNI sumažėjo iki -21 proc., tačiau liepą vėl grįžo į buvusį lygį ir siekė -26 proc., tuo tarpu rugpjūčio mėnesį VNI neženkliai padidėjo vienu procentiniu punktu iki -25 proc. Rugsėjis buvo siejamas su darbymečiu ir su ekonomikos pagyvėjimu, todėl vartotojų nuotaikos po truputį gerėjo ir indeksas įgijo reikšmę -20 proc., t.y. 5 procentiniais punktais mažiau nei prieš mėnesį. Spalio mėnesį VNI vėl krito, šį kartą 8 procentiniais punktais ir įgijo reikšmę -28 proc.

„Tai, kad spalio mėnesį vartotojų nuotaikos indeksas (VMI) nukrito, galima sieti ir su tuo, kokią informaciją žmonės gauna, ir su tuo, kad iš tiesų žmonių gyvenimas blogėja, nes jų pajamos mažėja. Žmonės girdi prastas ekonomines prognozes 2010-iems metams, vyriausybė mažina socialines išmokas, darbdaviai mažina darbo užmokestį, didėja bedarbių skaičius“, – situaciją komentuoja Inga Nausėdienė.

Tyrimo metu pastebėta, kad pesimistiškiausios nuotaikos vyrauja tarp vyresnio amžiaus bei mažesnes pajamas gaunančių gyventojų, taip pat tarp socialinių išmokų gavėjų – bedarbių ir pensininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius