Lietuvos virtuvės karalius cepelinas papuoš naujausią pašto ženklą

Penktadienį, kovo 14 d. prekyboje pasirodys menininkės Darios Podluzhnos kurtas naujas pašto ženklas „Lietuvos kulinarinis paveldas. Cepelinai“, rašoma „Lietuvos pašto“ pranešime žiniasklaidai.
Cepelinams skirtas pašto ženklas
Cepelinams skirtas pašto ženklas / Lietuvos pašto nuotr.

Būsimojo pašto ženklo nominalas – 2,05 Eur, tiražas – 30 tūkst. vnt. Antspaudavimas pirmos dienos datos spaudu išleidimo dieną vyks Vilniaus pašte, adresu Totorių g. 8.

Vienu ryškiausių lietuvių virtuvės patiekalų laikomi cepelinai į mūsų šalį atkeliavo prieš daugiau nei šimtą metų. Žemaitijoje jie, tikėtina, atsirado iš vokiškosios Mažosios Lietuvos, o kituose Lietuvos regionuose per Lietuvos žydus, turėjusius glaudžių ryšių su Šiaurės Vokietijos žydų bendruomenėmis.

Savo pavadinimą patiekalas gavo dėl savo formos panašumo į vokiečių generolo Ferdinando von Zeppelino sukontruotą legendinį dirižablį cepeliną.

Nuo 2014-ųjų kiekvieną pirmąjį vasario sekmadienį yra švenčiama pasaulio cepelinų diena. Šios dienos iniciatoriumi tapo JAV lietuvis Jonas Vaičiūnas. Per pasaulio cepelinų dieną žmonės raginami kartu su šeima gaminti ir vėliau skanauti cepelinus.

Pašto ženklas su cepelinu yra jau penktasis, dedikuotas Lietuvos kulinariniam paveldui. 2023 m. buvo pristatytas pašto ženklas su šakočiu, dar anksčiau – su šaltibarščiais, varškės sūriu bei agurkais su medumi.

Kiekvienais metais Lietuvos paštas išleidžia 15-20 pašto ženklų. Ant pastarųjų vaizduojamas temas patvirtina Pašto mokos ženklų leidybos komisija. Ji atrenka šaliai svarbiausius objektus, istorinių įvykių minėjimus ar reiškinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Artėja LEA kvietimas įsigyti naujus šilumos siurblius su kompensacija
Reklama
„BITmarkets“ parodoje „Next Block Expo“ laimėjo apdovanojimą už geriausią klientų aptarnavimą
Reklama
Verslo civilinė atsakomybė: kokių sričių įmonės ją patiria dažniausiai ir kodėl?
Reklama
Amžėjimas nėra nuosprendis: kas gali padėti išlaikyti energiją ir jaunystę?