TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 04 05

Lietuvos žmogaus teisių asociacija: Gėjų lyga piktnaudžiauja žmogaus teisėmis ir konstitucinėmis piliečių laisvėmis

Lietuvos gėjų lygos (LGL) nemalonę užsitraukusį profesorių, advokatą Igną Vėgėlę stojo ginti Lietuvos žmogaus teisių asociacija (LŽTA). Anot jos atstovų, homoseksualų teises ginanti organizacija pažeidžia I.Vėgėlės ir visų Lietuvos piliečių konstitucines teises į saviraiškos laisvę, o pati organizacija siekia naudotis išskirtinėmis teisėmis į nekvestionuojamą nuomonę.
Vėliava
Vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vos paaiškėjus, kad I.Vėgėlė yra siūlomas į Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) teisėjo pareigas, LGL pakėlė triukšmą: prieštaraudama I.Vėgėlės kandidatūrai kreipėsi į Europos Tarybos Parlamentinę Asamblėją, premjerą Algirdą Butkevičių ir teisingumo ministrą Juozą Bernatonį dėl I.Vėgėlės požiūrio į transseksualų teises.

I.Vėgėlė homoseksualų teisių gynėjų pyktį užsitraukė po 2006 metais Žinių radijo laidos, kurioje, kaip teigia LGL, jis pasisakė prieš transseksualų teises, o galimybę jiems susituokti pavadino prieštaraujančia trečiųjų šalių interesams.

2009-aisiais LGL surengtuose „Lesbiečių braškytės“ ir „Gėjų pupulio“ rinkimuose I.Vėgėlei buvo skirta penktoji vieta „už kovą dėl teisės į orią ir garbingą homofobiją“.

Teisininkas tuomet pareiškė, kad tokių rinkimų organizatoriai patys pažeidžia žmogaus teises.

Žmogaus teisių pažeidimu jis įvardino tai, jog LGL svetainėje buvo skelbiamos nominuotų asmenų nuotraukos, žiniasklaidoje jie įvardyti braškytėmis ir pupuliais, nors dalis nominuotųjų nėra vieši asmenys. Jis pabrėžė, kad Europos žmogaus teisių konvencija ir Konstitucija įtvirtina kiekvieno žmogaus teisę turėti savo įsitikinimus ir juos laisvai reikšti.

LŽTA penktadienį išplatintame pranešime teigiama, kad LGL savo pareiškimuose apeliuoja į lygybę prieš įstatymą bei tolerancijos ir pliuralizmo principus, tačiau akivaizdžiai pati juos pažeidžia, nes teisę turėti ir reikšti savo įsitikinimus ne kartą yra pabrėžęs Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT) ir Konstitucinis Teismas.

EŽTT saviraiškos laisvę vertina kaip vieną esminių demokratinės visuomenės pagrindų ir vieną svarbiausių pažangos bei kiekvieno individo raidos sąlygų. EŽTT sprendimuose yra pabrėžiama, kad ši laisvė taikytina ne tik informacijai ar idėjoms, kurios yra palankios ar nėra įžeidžiančios , bet ir informacijai, kuri yra šokiruojanti, erzinanti ar trukdanti visuomenę ar atskirą jos dalį.

EŽTT pažymi, kad tokie yra pliuralizmo, tolerancijos ir liberalumo, be kurių nėra demokratinės visuomenės, reikalavimai.

LŽTA pažymi, kad tam tikrų organizacijų ar piliečių grupių  siekis naudotis išskirtinėmis teisėmis į nekvestionuojamą nuomonę prieštarauja Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos ir Konstitucijos nuostatoms.

Anot pranešimo, profesorius I.Vėgėlė yra advokatas, Lietuvos Helsinkio grupės narys, jis gynė ir gina žmogaus teises bei laisves. LŽTA remia I.Vėgėlės kandidatūrą į EŽTT teisėjus. „Šis asmuo yra žinomas tarptautinės ir ES teisės mokslininkas ir aktyvus žmogaus teisių gynėjas, o  LGL siekis trukdyti I.Vėgėlei tapti EŽTT teisėju yra akivaizdus piktnaudžiavimo žmogaus teisėmis ir konstitucinėmis piliečių laisvėmis pavyzdys“, – teigiama pranešime.

Pareiškimą pasirašė LŽTA steigėjas, profesorius Antanas Buračas, profesorius ir signataras Bronislovas Genzelis, teisininkas Petras Grėbliauskas, filosofas, signataras Romualdas Ozolas, „Versmės“ leidyklos „Lietuvos valsčių“ serijos monografijų  vyriausiasis redaktorius Stanislovas Balčiūnas, LŽTA pirmininkas Vytautas Budnikas, Lietuvos Helsinkio grupės narys Stasys Stungurys ir socialinių mokslų daktaras, docentas Česlovas Ladukas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius