Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 15

Ligoninės požiūris pravirkdė klaipėdietę: namo buvo išsiųsta šlapia nuo viduriavimo

Situacija Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcijos skyriuje pašiurpino čia atsidūrusią klaipėdietę. Po kelionės Vokietijoje sunegalavusi moteris atsidūrė vienoje palatoje su kitomis ligonėmis, kurios papasakojo savo gydymo istorijas. Plungiškė nusprendė netylėti, ypač ją palietė senyvos amžiaus klaipėdietės pasakojimas, kai ši į ligoninę atvežta su aukšta temperatūra ir šlapiomis kelnėmis, nes stipriai viduriavo, buvo išsiųsta gydytis namo. Pasakodama apie tą dieną klaipėdietė Ana nesulaikė ašarų.
Viešas santykių aiškinimasis tarp Klaipėdos universitetinės ligoninės ir Klaipėdos teritorinės ligonių kasos trunka jau ketverius metus.
Klaipėdos universitetinė ligoninė / Irmos Ozturhan/15min.lt nuotr.

Plungiškė Oksana kreipėsi į 15min laišku, kuriame pasakoja pašiurpusi nuo aplink ją palatoje gulinčių moterų istorijų.

„Situacija tokia. Aš susirgau infekcine liga, gyvenu Plungėje, išsiuntė mane į Klaipėdos Universitetinę ligoninę, Infekcinį skyrių. Ten man begulint prasidėjo neįtikėtini dalykai, nesuprantu, kas čia vyksta.. Pradėjo vežti ligonius, kurie prieš kelias dienas buvo išvaryti ir neišgydyti, merdėjantys su 40 temperatūra.

Pradėjau domėtis, žmonės pasakoja: mes gulėjom ligoninėj, po 5 dienų daktarai varo lauk, nors žmones pykina, jie viduriuoja! Daktarai sako baigsit gydytis namie, ir po kelių dienų tie patys atvažiuoja jau su greitąja... O vieną moterį atvežė greitoji su 39 temp. ir viduriuojančią, greitoji išvažiavo, nes galvojo kad guldys. Apžiūrėjęs priėmime gydytojas apšaukė moterį ir liepė eiti pas šeimos gydytoją, o apsividuriavusi moteris su 39 temperatūros per visą Klaipėdą važiavo namo... Aš žinau 4 tokius atvejus, o kiek dar nežinau... Kur ritasi žmogiškumas?! Aš šoke, padėkime nekaltiems, bejėgiams žmonėms...“, – rašo Oksana.

Pagailo senolės

Susisiekus su moterimi, kuri vis dar guli ligoninėje, ši pasakojo susirgusi salmonelioze po viešnagės Vokietijoje ir iš Plungės buvusi atvežta į Klaipėdą praėjusį šeštadienį. Moteris sako supratusi, jog provincijos ligoninėje ja buvo be galo gerai rūpinamasi.

Palatoje ji susipažino su kitomis ligonėmis, jai ypač pagailo senyvo amžiaus klaipėdietės, kuri neišgydyta ir išleista namo patyrė didelius skausmus ir atgal grįžo jau su komplikacijomis. Išgyvenimų patyrusi Ana pasidalijo savo istorija su 15min.

Važiavo namo visa šlapia

Iš Ukrainos kilusi Ana Goralčiuk 15min pasakoja pirmą kartą į ligoninę greitosios buvusi atvežta kovo 13-ąją, kol gydytojas priims priėmimo skyriuje jai teko palaukti porą valandų.

Jis matė, jog man 39 laipsnių temperatūra, sakiau, jog labai bloga ir rodžiau, jog stoviu visa šlapia, nes stipriai viduriavau. Jis man dar pamatavo temperatūrą ir pasakė – kreipkitės į šeimos gydytoją, aš autobusu važiavau namo verkdama. Įsivaizduokite, aš buvau visa šlapia, man buvo labai sunku, – pasakojo moteris.

„Mane priėmė gydytojas S.Stropus. Jis matė, jog man 39 laipsnių temperatūra, sakiau, jog labai bloga ir rodžiau, jog stoviu visa šlapia, nes stipriai viduriavau. Jis man dar pamatavo temperatūrą ir pasakė – kreipkitės į šeimos gydytoją, aš autobusu važiavau namo verkdama. Įsivaizduokite, aš buvau visa šlapia, man buvo labai sunku. Kitą dieną mane atgal atvežė kaimynė ir jau tada mane paguldė. Pragulėjau kelias dienas, skyrė lašines, vaistų, pirmadienį manęs paklausė, ar viduriuojate? Pasakiau, kad vis dar blogai jaučiuosi. Sakė, rytoj eisit namo ir antradienį išrašė.

Prašiau, padarykite kokius tyrimus, o man tiesiai šviesiai atsakė: „Jūs jau seniai viską išš...ot“, nėra nieko“. Išėjau namo, dvi savaites laikėsi 39-40 laipsnių temperatūra, vos nenumiriau, nebegalėjau pastovėti ant kojų. Dėl salmoneliozės komplikacijos įvyko, sąnariai susukti.

Koks čia elgesys? Juk daktaras, turi ramiai paaiškinti, pasakyt, ką namie daryti. Dabar geriau, jie išsigandę. Gydytojas, kuri gydė, nenorėjo toliau gydyti, perdavė kitai gydytojai. Atvirai, aš negalvojau, kad aš dar išgyvensiu. Gyvenu visiškai viena, gerai, kad atvažiavo kaimynė. Aš buvau tokia sutinusi, kad negalėjau batų užsimauti“, – 15min verkdama apie gydymą pasakojo 77 metų iš Ukrainos kilusi Ana. Moteris salmonelioze mano susirgusi nuo žalių putpelių kiaušinių.

Neturi pinigų net bilietui

Antrą kartą ligoninėje atsidūrė ir 19-metė mergina iš Šilalės. Prieš Šv. Velykas pajutusi pykinimą, mergina vėmė visą naktį, karščiavo, nepasikeitus situacijai antrąją švenčių dieną kreipėsi į gydytojus ir buvo išsiųsta į Klaipėdą. Pagulėjusi tris dienas mergina buvo išsiųsta namo, nors sakėsi esanti silpna, nieko nevalgiusi.

„Pasakiau, kad viduriuoju, sako, namuose pasigydyk, bakterijų gerų išrašė. Ieškojau, kaip grįžti namo į Šilalę, o ten viduriavimas dar labiau sustiprėjo, temperatūra vėl sukilo. Galiausiai mane išvežė su greitąja ir vėl guliu. Dabar situacija pagerėjo, kitas gydytojas rūpinasi“, – pasakojo mergina.

Plungiškę Oksaną sujaudino merginos istorija, mat ši kilusi iš neturtingos šeimos, tad palatos moterys ketina nupirkti jai bilietą namo.

Sugrįžtančių pakartotinai – pavieniai atvejai

Situaciją dėl pakartotinai paguldytų ligonių ir ne itin pagarbaus medikų elgesio 15min raštu pakomentavęs Klaipėdos universitetinės ligoninės vyr. gydytojo pavaduotojas Gintautas Virketis pranešė, jog gydytojas S.Stropus buvo įspėtas dėl nederamo elgesio, tačiau taip pat informavo, jog sugrįžtančių pakartotinai yra pavieniai atvejai.

„Klaipėdos universitetinės ligoninės suaugusių infekcinių ligų skyriuje šių metų sausio-kovo mėnesiais buvo gydomi 357 pacientai, iš jų 5 pakartotinai dėl pasikartojusių infekcijų. Tai yra labai nedidelis skaičius pakartotinai stacionarizuotų.

Gydytojas S. Stropus įspėtas dėl bendravimo su pacientais ir informacijos jiems teikimo, – atsakė ligoninės atstovas.

Tokios infekcijos, kaip salmoneliozė arclostridium difficile, linkusios kartotis, nes žmonės būna jų nešiotojais ilgą laiką ar net visą gyvenimą, kadangi infekcijos sukėlėjai gali būti ir normalioje suaugusiojo žmogaus žarnyno mikrofloroje.

Infekcinių ligų skyriuje pacientai guli vidutiniškai 5 dienas. Pagerėjus būklei ir esant galimybei tęsti gydymą ambulatoriškai pacientai yra išrašomi. Konkrečiu pacientės A.G. atveju jinai buvo supažindinta su išrašymo motyvais, sutiko su išrašymu ir patvirtino tai savo parašu“, – komentavo G.Virketis, primindamas, jog vasario-kovo mėnesiais buvo gripo epidemija, todėl dėl kitų ligų gydomų pacientų buvimas ligoninėje be būtinų indikacijų buvo pavojingas jų pačių sveikatai dėl galimo apsikrėtimo gripu.

„Gydytojas S. Stropus įspėtas dėl bendravimo su pacientais ir informacijos jiems teikimo“, – raštu į paklausimą atsakė ligoninės atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius