Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 27

Ligoninės tampa benamių priebėga

Ligonines, kuriose įrengti pacientų stebėjimo kambarėliai, pastarosiomis dienomis užplūdo šilumos ir maisto ieškantys benamiai.
Benamis
Benamis / Photos.com
Temos: 1 Šaltis

Šalčio į uždaras patalpas genami benamiai reikalauja, kad į sergančiųjų apžiūrai ir išgėrusių asmenų stebėjimui skirtas patalpas jiems būtų leista patekti net ir nesunegalavus.

Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės priėmimo skyriaus vedėja Loreta Valinevičienė LŽ pasakojo, jog stebėjimo kambarėlis šioje gydymo įstaigoje radosi prieš dešimtmetį, kai buvo uždarytos blaivyklos. Tačiau pastarosiomis dienomis jo paskirtis visiškai pasikeitė.

„Užuot kambarėlyje laikinai stebėję neblaivius asmenis, turime žiūrėti į čia įsikūrusius benamius, – teigė L.Valinevičienė. – Jie žino, kad gydymo įstaigoje yra patalpa, kurioje pacientas gali būti stebimas parą laiko. Todėl skundžiasi įvairiais negalavimais. Neišvarome jų į gatvę, apnakvindiname.“

Įžūlesni namų neturintys kauniečiai jau net nesistengia apsimesti ligoniais. Jie keikia seseles ir reikalauja maisto bei vietos išsimiegoti. Ligoninėje yra trys lovos, tačiau kiekvienoje jų pastarosiomis dienomis neretai nakvoja po du benamius. Jei manoma, kad benamis tikrai serga, jis guldomas į ligoninę. Priešingu atveju tenka jį „išrašyti“. „Paprastai pas mus grįžta jau matyti benamiai, ieškantys prieglaudos. Nežinome, kodėl jie neina į nakvynės namus, o įsikuria gydymo įstaigoje“, – sakė L.Valinevičienė.

Kas vakarą ištiesiam 20 papildomų čiužinių benamiams. Be to, leidžiame jiems anksčiau ateiti ir vėliau išeiti – vyraujant tokiems orams žmonės nebeturi kur slėptis, nebegali šalčio ilgai ištverti.

Už benamių priežiūrą gydymo įstaigai Valstybinė ligonių kasa pinigų neskiria, nes tai yra ne sveikatos priežiūros, o socialinė paslauga: gydymo įstaiga kambarėliui išlaikyti kasmet skiria po 120 tūkst. litų.

Savanoriškai stebėjimo kambarėlį įsirengusios Kauno apskrities ligoninės darbuotojai šiomis dienomis taip pat pajuto sužvarbusių benamių antplūdį. Kai kurie „pacientai“ ateina patys, kai kuriuos atveža greitosios medicinos pagalbos medikai ar policija.

Praėjusią savaitę fiksuotas savotiškas šios ligoninės rekordas, kai iš skirtingų miesto vietų į ją per valandą buvo atvežti net devyni benamiai.

Anot Kauno apskrities ligoninės vyr. gydytojo Stasio Gendvilio, sumanūs benamiai jau žino, kad neradę vietos nakvynės namuose gali eiti į gydymo įstaigas. Nors šioje ligoninėje tėra keturios neblaiviems ir asocialiems asmenims skirtos lovos, jas vis dažniau dalijasi du ar tris kartus daugiau žmonių.

Biudžetinės ir vienintelės Kaune nemokamai benamius apgyvendinančios įstaigos Nakvynės namų direktoriaus pavaduotoja Danutė Čibirauskaitė teigė, kad į ligonines vargingi kauniečiai plūstelėjo, nes atšalus orams nebeliko laisvų vietų jų įstaigoje.

„Kas vakarą ištiesiam 20 papildomų čiužinių benamiams. Be to, leidžiame jiems anksčiau ateiti ir vėliau išeiti – vyraujant tokiems orams žmonės nebeturi kur slėptis, nebegali šalčio ilgai ištverti“, – paaiškino D.Čibirauskaitė.

Sveikatos apsaugos ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Giedrė Maksimaitytė LŽ teigė, kad gydymo įstaigose gali būti įkurtos stebėjimo palatos. Tačiau jos neskirtos asmenims išblaivinti ar benamiams prižiūrėti. Tokiose palatose pacientus įmanoma įkurdinti parai pagal medicinines indikacijas, neskirstant jų į apsvaigusius ar blaivius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius