-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 02 18

Ligos įsismarkauja

Po ilgojo savaitgalio į pamokas uostamiesčio „Saulėtekio“ pagrindinėje mokykloje susirinko tik kiek daugiau nei pusė šeštokų. Šioje mokykloje peršalimo ligomis serga jau kas penktas mokinys.
Gripas negailestingai guldo kauniečius, Klaipėdoje per savaitę sergančiųjų taip pat padaugėjo. Tačiau epidemijos viliamasi išvengti.
Gripas negailestingai guldo kauniečius, Klaipėdoje per savaitę sergančiųjų taip pat padaugėjo. Tačiau epidemijos viliamasi išvengti. / Egidijaus Jankausko/Laikraščio „15 minučių“ nuotr.

Kaip teigė Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro darbuotojai, iš viso uostamiestyje peršalimo ligomis serga kas dešimtas mokinukas.

Kaip vakar „15min“ sakė „Saulėtekio“ mokyklos direktorė Birutė Bartašiūtė, ligos stipriausiai išguldė 6-7 klasių mokinius. Vienoje šeštokų klasėje, kurioje mokosi 21 mokinys,  į pamokas vakar atėjo tik 12 vaikų. „Penktadienį sirgo tik 3 vaikai, o dabar sergančiųjų skaičius žymiai išaugo. Jei sergančių vaikų procentas perkops 20 proc. ribą, teks spręsti, kokių priemonių imtis“, –  teigė direktorė. Jei mokykloje padaugės pasiligojusių vaikų, pamokos gali būti trumpinamos arba jų iš viso nebus.

Praėjusią savaitę Klaipėdoje užfiksuota kur kas daugiau susirgimų gripu ir peršalimo ligomis, nei užpraeitą savaitę, tačiau visuomenės sveikatos centro specialistai nuogąstauti dėl galimos gripo epidemijos dar neskuba.

Praėjusią savaitę Klaipėdoje užfiksuota kur kas daugiau susirgimų gripu ir peršalimo ligomis, nei užpraeitą savaitę, tačiau visuomenės sveikatos centro specialistai nuogąstauti dėl galimos gripo epidemijos dar neskuba. Tuo tarpu Kauno, kur jau paskelbta gripo epidemija,  medikai prognozuoja, kad epidemija iš šio miesto dar kurį laiką nesitrauks. Kauno medikai šiuo metu apgulti pacientų – per dieną šeimos gydytojus į namus kviečiasi vidutiniškai 30-40 gripo ar peršalimo simptomais besiskundžiančių kauniečių. Dar kelios dešimtys konsultuojamos telefonu ir poliklinikose. Prognozuojama, kad vasario 10-ąją paskelbta gripo epidemija laikinojoje sostinėje tęsis dar mažiausiai savaitę.

Naujausiais duomenimis, Kaune tenka 135.9 susirgimo atvejų 10 tūkst. gyventojų. Lyginant su ankstesne savaite, gripo atvejų padidėjo beveik 9 proc. Klaipėdoje sergamumo rodiklis 10 tūkst. gyventojų buvo 88,32. Ankstesnę savaitę šis rodiklis buvo mažesnis ir siekė 80.6. Epidemija skelbiama, kai sergamumo rodiklis siekia 100.

Grėsmės dar nėra

Anot Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyresniosios specialistės Dovilės Jansonaitės,  nerimauti dėl galimos gripo epidemijos Klaipėdoje – dar neverta.

Naujausiais duomenimis, gripu Klaipėdoje serga 171 žmogus, iš jų – 89 vaikai. Užpraėjusios savaitės duomenys skelbė, kad gripas paguldė 62 klaipėdiečius.

Kitomis ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis sirgo 1460 Klaipėdos gyventojai.

Kaip „15min“ teigė Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stoties vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Birutė Federavičiūtė, per ilgąjį savaitgalį sulaukta maždaug 45 skambučių dėl peršalimo ligų.

Paskutinį kartą Klaipėdoje gripo epidemija užfiksuota 2006-ųjų kovą, kai ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis sirgo per septynis tūkstančius klaipėdiečių.

Pranašauja šalčius

Anot D.Jansonaitės, peršalimo ligos – dar ne gripas, tačiau pasirūpinti savimi ir savo atžalomis – būtina. Specialistė patarė tinkamai rengtis ir atidžiau laikytis higienos reikalavimų: dažniau plauti rankas, vėdinti patalpas, dulkes valyti drėgnomis šluostėmis. Patariama vengti didesnių susibūrimo vietų.  „Šiemet sergantiesiems būdingi visi tipiški gripo simptomai – aukšta temperatūra, galvos, raumenų skausmai“, – teigė D.Jansonaitė.

Gripas žmones dažniausiai pakerta kiek atšilus orui. Panašu, kad artimiausios dienos virusui plisti bus nepalankios. Anot Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klaipėdos skyriaus vedėjo Liongino Pakščio, artimiausią savaitę išsilaikys panašūs orai: naktį temperatūra nukris iki 8, dieną ji sieks 0-3 laipsnius šalčio, protarpiais pasnigs.

Peršalus – žolelių arbatos

Vengiantiems vaistinėse parduodamų medikamentų, savo receptus siūlo žolininkai ir aromaterapeutai. Pasak Kauno Šilainių poliklinikos šeimos gydytojos N.Ziuzinos, medikai nėra nusistatę prieš alternatyvias gydymo priemones. Tačiau jas rekomenduoja taikyti tik kaip priedą prie paskirtų vaistų.

Pasak žolininkės Adelės Karaliūnaitės, įsitikinus, kad sergama peršalimo ligomis, galima gydytis ir naminėmis priemonėmis. Šioms ligoms įveikti padės avietės stiebeliai, liepžiedžiai, medus, ramunėlės gerklei skalauti. Nesunkiai sergantiems ligoniams per parą reikia iki 2 litrų vaistažolių arbatos su medumi. „Labai tinka vaisių ir uogų sultys su minkštimu. Tinka aviečių uogienė, su cinamonu kepti antaniniai obuoliai“, – sakė ji.

Šioms ligoms įveikti padės avietės stiebeliai, liepžiedžiai, medus, ramunėlės gerklei skalauti.

Užgulus nosiai, daromos šaltos infaliacijos su česnakais, krieno šaknimi, svogūnu. Reikėtų vieną iš šių augalų susmulkinti, sudėti į puslitrinį stiklainį ir gerai uždaryti. Po pusvalandžio galima kvėpuoti atidarius stiklainį. Įkvėpti ir sulaikyti burnoje 5 – 6 gilius įkvėpimus 6 – 8 kartus per dieną. Mažiems vaikams galima duoti pakvėpintą eukalipto aliejumi pagalvėlę. Imunitetui stiprinti labai tinka ajeras, dedešva, aralija, beržas, jonažolė, žemuogė, auksinė šaknis, medetka, dilgėlė, varnalėša, amalas, dirvuolė, dagys, kraujažolė, asiūklis, beržo grybas, ugniažolė, erškėtuogė, eleuterokokas. Šių augalų užpiltinės ir arbatos – laiko patikrinti imuniteto „užtaisai“.

Pasak A.Karaliūnaitės, po persirgtos peršalimo ligos organizmui dar reikia laiko galutinai atsigauti. Todėl dar tris savaites po ligos pasitraukimo reikia gerti žolelių, turinčių rišančiųjų medžiagų, kitaip tariant, valančių organizmą, arbatų.

Ragina skiepytis

Pasak Klaipėdos visuomenės sveikatos centro specialistės D.Jansonaitės, uostamiesčio gyventojai dar gali skiepytis nuo gripo. Skaičiuojama, kad šį sezoną skiepais jau pasirūpino apie 10 tūkst. klaipėdiečių. Visame regione pasiskiepijo apie 16 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius