Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 19

Liks ar neliks, su R.Karbauskiu ar be jo: ką mintija S.Skvernelis?

Premjeras Saulius Skvernelis jau kurį laiką gana paslaptingai kalba apie savo politinę ateitį. Tačiau, kaip pastebi politologai, tai – nieko nauja. Vyriausybės vadovas ir anksčiau nevengdavo užuominų ar tam tikro žodinio spaudimo.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Nors užsimena apie galimus pokyčius politinėje karjeroje, S.Skvernelis kol kas nesako, kokie jie gali būti. Dalyvaus jis artėjančiuose Seimo rinkimuose ar ne, su kokia politine jėga į juos galėtų eiti ir panašiai.

Kai kurie politikai Seime neoficialiai svarsto, kad kalbėdamas taip neapibrėžtai S.Skvernelis galbūt ruošia dirvą galimam atsistatydinimui, o vėliau – ir naujos politinės jėgos kūrimui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Tiesa, nors pateikta paraiška registruoti prekės ženklą „Tėvynės labui“ (toks buvo S.Skvernelio šūkis prezidento rinkimų kampanijos metu), tikinama, kad politiniais tikslais jis naudojamas nebus.

Neaišku, kas laukia susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus, o kartu ir visos Vyriausybės. Politiniai sprendimai dėl to atidėti pošventiniam laikotarpiui.

Kita vertus, S.Skvernelis kalba apie Vyriausybės stabilumą, darbus, tarkime, nacionalinį susitarimą dėl švietimo, kurių bus imtasi kitąmet.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seime Vyriausybės valanda
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seime Vyriausybės valanda

Gali būti mini šantažas?

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas Saulius Spurga pastebėjo, kad ministras pirmininkas jau ne pirmą kartą yra toks paslaptingas.

Pavyzdžiui, jis priminė, kad ir dėl dalyvavimo prezidento rinkimuose S.Skvernelis ilgai delsė pranešti savo sprendimą bei vertė visus spėlioti.

Evgenia Levin nuotr./Saulius Spurga
Evgenia Levin nuotr./Saulius Spurga

„Ir šiuo atveju tos užuominos yra tokios šykščios, nedaug jis kalba. Bet aš, asmeniškai įsigilinęs, mačiau, kad galbūt jis prognozuoja, jeigu bus kažkoks susikirtimas dėl ministro, tai valdančioji koalicija gali subyrėti – čia pravedus jo mintį galbūt.

Subyrėjus koalicijai, tada Vyriausybė pakimba. Tai galbūt čia yra mini šantažas arba pasiteisinimas, kodėl jis užima tokią neprincipingą poziciją dėl ministro. Arba gal pagąsdinimas, kad per daug jo nespaustų dėl gatvės asfaltavimo“, – svarstė politikos apžvalgininkas.

Tai galbūt čia yra mini šantažas arba pasiteisinimas, kodėl jis užima tokią neprincipingą poziciją dėl ministro. Arba gal pagąsdinimas, kad per daug jo nespaustų dėl gatvės asfaltavimo.

S.Spurgos nuomone, S.Skvernelis be reikalo imasi tokių veiksmų.

Anot jo, premjeras yra atsakingas už visą Vyriausybę, savo veiklą ir betarpiškai atsakingas už atskirus ministrus, kuriuos pasirenka dirbti kartu.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Susisiekimo ministras J. Narkevičius susitinka su pašto profesinėmis sąjungomis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Susisiekimo ministras J. Narkevičius susitinka su pašto profesinėmis sąjungomis

MRU docentas sako, kad ministras pirmininkas turi nedaryti tokių užuominų, kurios pakankamai chaotiškame politiniame fone dar labiau sustiprintų tą ne visai tvirtą atmosferą.

Atvirkščiai – prisiimti atsakomybę ir pagal savo deklaruojamus principus spręsti situaciją dėl J.Narkevičiaus.

„Ir ne pagal teisinius kriterijus, kuriais jis vėlgi mėgina prisidengti, o pagal moralinius bei etinius kriterijus, kaip mes jau tam tikrą laiką Lietuvoje ir įpratę esame vertinti politikus“, – akcentavo MRU docentas.

Reitingai tirpsta

Paklaustas apie galimą tolimesnę S.Skvernelio politinę ateitį – ar jis liks politikoje, ar jau galbūt deda tašką joje, S.Spurga teigė, kad jam kyla viena mintis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Kol mes kalbame, šitas klausimas tampa vis mažiau ir mažiau įdomus bei aktualus. Prieš kurį laiką S.Skvernelis buvo tikrai labai pageidaujama ir populiari figūra, vis dėlto pastarieji įvykiai – ir politikos chaosas, ir nesusipratimas ar skandalas dėl jo gatvės – sparčiai tirpina ministro pirmininko reitingus.

Jis, aišku, jau nėra turbūt ta figūra, kuri galėtų iškelti bet kurios partijos – ar tai būtų socialdemokratai, kaip buvo svarstoma, ar kitos – labai smarkiai tuos reitingus“, – pabrėžė politikos apžvalgininkas.

Prieš kurį laiką S.Skvernelis buvo tikrai labai pageidaujama ir populiari figūra, vis dėlto pastarieji įvykiai – ir politikos chaosas, ir nesusipratimas ar skandalas dėl jo gatvės – sparčiai tirpina ministro pirmininko reitingus.

S.Spurgos manymu, dabar galbūt S.Skvernelis kažkur ir prisiglaus, kažkur sudalyvaus.

Tačiau, žvelgiant į artimiausią ateitį, tai esą nėra taip jau labai svarbu.

„Konkrečiai tai, be abejo, realybė yra tokia, kad jis yra ministras pirmininkas ir turi daug reikalų. Būtų keista, kad jis pats kurtų kažkokią partiją, nes tiesiog tam nėra nei laiko, nei jėgų.

O tų jėgų, aišku, per daug jis neturi ir dėl savo sveikatos problemų. Tai, matyt, reali išeitis jam būtų pasirinkti kažkokią partiją“, – sako MRU docentas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valstiečių frakcijos nariai po posėdžio
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valstiečių frakcijos nariai po posėdžio

Pasak S.Spurgos, klausimas, ar toliau politikoje S.Skvernelis dalyvaus su „valstiečiais“.

Jis priminė, kad po vienų rinkimų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS) premjeras išreiškė kritiką, sakydamas, jog partija turi atsinaujinti.

„Mes suprantame, kas yra atsinaujinimas. Tai yra lyderio pakeitimas. Ar laikysis šios linijos ministras pirmininkas, ar nesilaikys, čia klausimas. Mes šito nežinome“, – komentavo politikos apžvalgininkas.

Pakeitė nuomonę

Vilniaus universiteto (VU) Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) profesorė Ainė Ramonaitė taip pat prisiminė, kad S.Skvernelis pakankamai ryžtingai šnekėjo apie atsistatydinimą, jeigu pralaimės prezidento rinkimus. Tačiau po to nuomonę pakeitė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ainė Ramonaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ainė Ramonaitė

„Tai aš kol kas dar nedarau jokių išvadų. Man atrodo, tiesiog reikia laukti, nes tie ženklai gali būti ir nieko per daug nereiškiantys. Arba tiesiog daug kas vis dėlto priklausys nuo situacijos, kur jis matys savo ateitį kaip prasmingą.

Jeigu Vyriausybė liks veikti iki pat pabaigos, tai tada daug ką lems turbūt konkretūs partijų pasiūlymai. O dabar, kad jis staiga išeitų iš Vyriausybės, būtų ganėtinai keista vis dėlto. Akivaizdu, kad nėra jokio žmogaus, kuris šiuo metu galėtų imti ir pakeisti S.Skvernelį tose pareigose“, – komentavo politologė.

Jeigu Vyriausybė liks veikti iki pat pabaigos, tai tada daug ką lems turbūt konkretūs partijų pasiūlymai.

Kartu ji pridūrė, kad S.Skvernelio atsistatydinimas dabar, baigiantis kadencijai, rinkėjų akyse atrodytų keistai.

„Nebent iš tikrųjų dėl sveikatos nebegalėtų eiti pareigų. Bet šiaip labai nustebčiau, jeigu dabar taip imtų ir išeitų iš Vyriausybės“, – pakartojo A.Ramonaitė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda priima Vyriausybės narius
Arno Strumilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda priima Vyriausybės narius

VU TSPMI profesorė nesiėmė vertinti, kaip gali rutuliotis ir baigtis istorija dėl J.Narkevičiaus likimo.

Būtų smūgis „valstiečiams“

Anot A.Ramonaitės, po prezidento rinkimų darytos apklausos rodo, kad S.Skvernelio palaikymas yra esminė parama „valstiečiams“.

Nemažai žmonių LVŽS palaiko būtent dėl to, kad vertina S.Skvernelio darbą. Nors, tarkime, partijos pirmininko Ramūno Karbauskio asmenybė jiems nelabai patinka.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Tiesa, yra ir tokių, kuriems patinka abu – ir R.Karbauskis, ir S.Skvernelis.

„Jeigu S.Skvernelis nebeeitų į rinkimus kartu su „valstiečiais“, tai „valstiečiams“ čia būtų tikrai didelis smūgis. Nes tiek, kiek jie yra surinkę paramos daugiau gal iš provincijos, vyresnio amžiaus žmonių, tai vis tiek ta parama daugiausia yra aplink S.Skvernelį. Vienareikšmiškai jiems svarbu išlaikyti S.Skvernelį pas save“, – aiškino VU TSPMI profesorė.

Jeigu S.Skvernelis nebeeitų į rinkimus kartu su „valstiečiais“, tai „valstiečiams“ čia būtų tikrai didelis smūgis.

Tai, kiek S.Skvernelio nuėjimas į kitas partijas ir dalyvavimas kartu rinkimuose atneštų joms naudos, A.Ramonaitės teigimu, yra įdomus klausimas.

„Dabar nėra kažkokių aiškių duomenų, kuriais būtų galima pasiremti atsakant. Bet turiu įtarimą, kad kitoms partijoms S.Skvernelio atėjimas atneštų gerokai mažiau naudos nei būtų „valstiečių“ praradimai, jeigu S.Skvernelis iš jų išeitų. Situacija, aš manau, yra pakankamai kebli, kad kažko labai gero vargu ar kas nors bepasiūlys S.Skverneliui“, – mano politologė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis, Gintautas Paluckas ir Eugenijus Gentvilas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis, Gintautas Paluckas ir Eugenijus Gentvilas

Galimybė startuoti su nauja partija iš valdančiosios daugumos ir ministro pirmininko pozicijos, A.Ramonaitės vertinimu, yra labai menka.

Visuomenė paprastai yra negailestinga valdantiesiems ir labiau linkusi juos bausti nei pagirti.

Be to, suburti naują politinę partiją nėra lengva. Reikia bent 2 tūkstančių narių, formuoti organizacinę struktūrą, kyla sunkumų dėl lėšų ir panašiai.

„Valstiečių“ sąskrydis – be alkoholio
„Valstiečių“ sąskrydis – be alkoholio

Nors naujumas kartais būna privalumas rinkėjų akyse, kaip pastebi A.Ramonaitė, reikia įnešti ir kokių nors inovacijų, nes tai, kad politinė jėga yra nauja, savaime nereiškia sėkmės.

„Vėlgi šitas kelias, sakyčiau, yra irgi labai sunkus ir vargiai ar taip jau lengvai atnešiantis kokių nors rezultatų. Aš manau, kad iš tikrųjų ir pats S.Skvernelis blaškosi galvodamas, kokia čia protingesnė išeitis būtų, nes nė vienas iš tų pasirinkimų nėra labai geras“, – svarstė VU TSPMI dėstytoja.

Aš manau, kad iš tikrųjų ir pats S.Skvernelis blaškosi galvodamas, kokia čia protingesnė išeitis būtų, nes nė vienas iš tų pasirinkimų nėra labai geras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius