-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 19

Likusių partijų vadovai įvertino „valstiečių“ alkoholio politiką: ragina derėtis ir gąsdina riaušėmis prie Seimo

Seimo Sveikatos reikalų komitete svarstyti Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimai ir papildymai sukėlė pasipiktinimą viešojoje erdvėje. Opozicija pasinaudojo proga ir viešai peikė valdančiuosius dėl neapgalvotų ir paskubomis teiktų siūlymų. Į koalicijos partnerių pasiūlymus nepatikliai žiūri ir socialdemokratų frakcijos nariai.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ketvirtadienio vakarą posėdžiavęs Socialdemokratų partijos (LSDP) prezidiumas siūlo kolegoms parlamente balsuoti už alkoholio prekybos laiko ribojimą, tačiau nepritarti svaigalus pirkti leidžiančio amžiaus didinimui, draudimui prekiauti nemokamuose renginiuose ir laikinose lauko kavinėse, pranešė naujienų agentūra BNS.

Opozicijoje esančių parlamentinių frakcijų lyderiai teigė, kad sutinka su kai kuriais siūlymais, tačiau daugiausiai klausimų kelia jų efektyvumas. Visi sutartinai pabrėžė, kad siūlymas drausti prekybą alkoholiu nemokamuose masiniuose renginiuose ir lauko kavinėse yra perteklinis.

Jų teigimu, Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjunga nesugeba nuosekliai išdėstyti savo pasiūlymų, toks nesugebėjimas komunikuoti kelia pasipiktinimą visuomenėje.

G.Landsbergis: „Dabartiniame dokumente yra tik trys realios priemonės“

Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis Gabrielius Landsbergis pasiūlė dviejų savaičių laikotarpį, kad alkoholio kontrolės siūlymai būtų svarstomi iš naujo.

„Sudėtinga atrinkti, kurios pataisos yra nesąmoningos, o kurios veiksmingos. Yra didelė tikimybė, sprendžiant iš mano pokalbių su frakcijų vadovais, kad niekas nepraeis. Seime nėra efektyvios daugumos, kuri balsuotų už tai, kas pateikta“, – aiškino jis.

G.Landsbergis teigė, kad TS-LKD pritaria alkoholio pardavimo laiko ribojimui. Paklausus, ar atsisakoma pačių konservatorių teiktų siūlymų, kurie buvo jų programoje, konservatorių lyderis teigė, kad šie siūlymai yra netinkamai formuluojami.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Sakykime, dėl reklamos draudimo mes kalbėjome, kad reklama turėtų būti draudžiama žiniasklaidoje, o tuo metu jie draudžia visą išorinę reklamą. Tai labai sunkiai įgyvendinamas dalykas, ypač be pereinamojo laikotarpio“, – pabrėžė jis, pridurdamas, kad praradimai žiniasklaidai būtų kompensuojami iš Sveikatingumo fondo.

„Kiek esame diskutavę su žiniasklaidos priemonėmis, tai daugiau ar mažiau yra aišku. Dabar klausimas yra, kad tas refinansavimas būtų adekvatus. Mūsų siūlymas buvo, kad fondą sudarytų 2 proc. įmoka iš surinktų akcizų, gautų nuo alkoholio ir tabako pardavimo“, – sakė G.Landsbergis.

„Tai sudarytų apie 15 milijonų eurų metams ir to pakanka bent jau trumpuoju laikotarpiu finansuoti praradimus“, – pridūrė jis.

TS-LKD vadovo teigimu, pagrindinė problema, kurią jie mato Sveikatos reikalų komiteto įregistruotose pataisose, yra renginių skaidymas į mokamus ir nemokamus. „Siūlome jo atsisakyti apskritai. Neriboti prekybos renginiuose, lauko kavinėse. Tai sukėlė didžiausią pasipriešinimą ir, manau, naudos neatneštų bendram alkoholio suvartojimui“, – sakė G.Landsbergis.

„Pasigendame specializuotų parduotuvių… Kokiu keliu galima būtų eiti, kad jos būtų įgyvendintos? Ramūnas Karbauskis prieš savaitę priėjo prie manęs ir sakė, kad mes turime registruoti specializuotas parduotuves, bet aš sakiau, kad šita prerogatyva yra Vyriausybei – rasti geriausią būdą.

Galbūt aš, Gabrielius Landsbergis, manau, kad geriausias būdas yra per licencijavimą, kad gavę leidimą parduotuvės turėtų galimybę prekiauti alkoholiu. Galbūt Vyriausybė turi kur kas didesnę ekspertizę, kad pateiktų savo pasiūlymą“, – teigė jis.

Dabartiniam registruotam dokumente, kurį mes čia nuosekliai perėjome, yra tik trys realiai alkoholio vartojimą mažinančios priemonės. Tai yra amžius, parduotuvių darbo laikas ir visiškas reklamos atsisakymas, – aiškino konservatorių lyderis.

„Dabartiniam registruotam dokumente, kurį mes čia nuosekliai perėjome, yra tik trys realiai alkoholio vartojimą mažinančios priemonės. Tai yra amžius, parduotuvių darbo laikas ir visiškas reklamos atsisakymas. Vienai iš jų pritariam, viena, dėl amžiaus, nėra įgyvendinama be specializuotų parduotuvių, o dėl reklamos mes turime savo pateiktą siūlymą. Visa kita yra daugiau darbo imitavimas nei realios priemonės“, – aiškino konservatorių lyderis.

Jo manymu, valdantieji dabar gali priimti moratoriumo siūlymą, išimti klausimą iš darbotvarkės ir skirti laiko deryboms.

„Tas laikas galėtų būti skirtas tiesiog Seime atrasti daugumą, nes jos dabar nėra. Po trečiadienio pareiškimų man atrodo, kad valdantieji nenori daugumos ir jiems gal atrodo, kad taip yra efektyviau. Man tai neatrodo efektyvu, nes yra galimybė, kad joks kontrolės įstatymas gali nepraeiti“, – sakė G.Landsbergis, teigdamas, kad konservatoriai kalbės su kitų frakcijų atstovais ir ieškos kompromisinio siūlymo.

„Teiktume platų kompromisinį siūlymą, kuris bent jau praeitų Seimą. Kalbėjau su atskirais frakcijų nariais ir atrodo, kad jie yra linkę eiti tuo keliu ir ieškoti sveiku protu grįsto kompromiso“, – pridūrė jis.

„Bet politika yra tokia nepagaunama paukštė“, – ironizuodamas pokalbį užbaigė G.Landsbergis.

Penktadienį TS-LKD frakcija pateikė pasiūlymus valdančiųjų pateiktiems įstatymų projektams, kuriuose raginama atsisakyti perteklinio reguliavimo priemonių, kurios nepagrįstai ribotų prekybą alkoholiu lauko kavinėse (nestacionariose įstaigose ir paviljonuose) bei masinių renginių metu. Šių klausimų reglamentavimą, kaip ir iki šiol, siūloma palikti savivaldybėms. Taip pat siūloma atsisakyti nepagrįsto ir akivaizdžiai perteklinio draudimo gabenti ir laikyti viešose vietose alkoholinius produktus viešai matomoje pakuotėje.

Be to, siūloma amžių, nuo kurio parduodamas alkoholis, koreguoti nustatant, jog silpnas alkoholis (iki 15 laipsnių – į šią kategoriją patenka natūralios fermentacijos alus, vynas, sidras ir kiti gėrimai) būtų parduodamas nuo 18 metų, o stipresnis – tik nuo 20 metų.

TS-LKD siūlo visiškai uždrausti reklamą visuomenės informavimo priemonėse, paliekant galimybę masiniuose renginiuose (ir informacijoje apie tokius renginius) pateikti renginį remiančios ir alkoholinius gėrimus gaminančios arba ja prekiaujančios įmonės pavadinimą ir prekės ženklą. Taip pat siūloma palikti galimybę alkoholio gamintojų prekės ženklus ir kitą informaciją naudoti viešojo maitinimo ir prekybos įmonėse, turinčiose licenciją prekiauti alkoholiu.

E.Gentvilas: „Viskas nukreipiama prieš kultūringus vartotojus“

Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio frakcijos Seime lyderis Eugenijus Gentvilas teigė, kad liberalų netenkina dabartiniai siūlymai, nes jie yra nukreipti ne į tikslinę grupę, turinčią realių problemų su alkoholiu, o visus žmones.

„Kaip frakcija mes dar nesvarstėme. Antradienį ryte susėsime ir svarstysime kiekvieną paeiliui, tad už visą frakciją negaliu atsakyti. Bet aš manau, kad bendra pozicija yra tokia, kad negalime balsuoti prieš visus siūlymus.

Pripažįstame, kad yra būtinybė valstybėje peržiūrėti alkoholio vartojimo politiką“, – sakė E.Gentvilas, pabrėždamas, kad nueis savo siūlomų pataisų keliu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Jo teigimu, liberalai niekaip negalės palaikyti draudimų kelio. „Ministras Veryga yra pasakęs, kad mes ne prieš kaimo girtuoklius kovojame. Tai sunku suprasti tada.

Reiškia, kad viskas nukreipiama prieš kultūringus vartotojus. Nekomentuosiu pataisų, kurių dar nėra, kurių nepateikėme, bet iš principo sutinkame, kad reikia keisti taktiką, tik ne šituo absurdišku keliu“, – pabrėžė LRLS frakcijos lyderis.

„Man atrodo, kad ne tik apie regionus kalbant, bet apskritai į girtuoklystės liūną įsmukusius žmones, reikia įvardinti tikslinę grupę, o šiandien Veryga kaip tikslinę grupę įvardino kultūringus vartotojus. Va čia ir yra pagrindinis skirtumas“, – teigė E.Gentvilas.

R.Tamašunienė: „Neišdiskutuotos tos priemonės, kurios visuomenėje sulaukė daugiausiai atgarsio“

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė teigė, kad jų frakcija iš esmės palaiko kovą su alkoholizmu, tačiau ir jiems ne visi siūlymai atrodo veiksmingi.

„Mūsų tokia jau kryptis, kad pasisakome už alkoholio vartojimo mažinimą. Dėl valandų ribojimo mes tikrai pritarsime. Yra diskusija dėl galimybės silpnesnius alkoholinius gėrimus vartoti viešuose renginiuose ar koncertinėse įstaigose. Nuomonės šiek tiek išsiskiria, bet po frakcijos posėdžio rasime kompromisinį variantą ir balsuosime vieningai“, – sakė R.Tamašunienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

Jos teigimu, frakcija palaiko visus veiksmingus draudimus ir jau praėjusioje kadencijoje balsavo už alkoholio akcizų didinimą, taros surinkimo pakeitimus.

„Neišdiskutuotos tos priemonės, kurios visuomenėje sulaukė daugiausiai atgarsio: ar alaus išgert ar neišgert festivalio metu, ar leisti prekiauti lauko kavinėse, ar ne“, – pažymėjo LLRA-KŠS frakcijos lyderė.

Neišdiskutuotos tos priemonės, kurios visuomenėje sulaukė daugiausiai atgarsio: ar alaus išgert, ar neišgert festivalio metu, ar leisti prekiauti lauko kavinėse, ar ne, – pažymėjo LLRA-KŠS frakcijos lyderė.

„Diskusija yra geras dalykas ir joje gimsta tiesa. Ar tas dviejų savaičių periodas sustatys visus taškus ant i, tai nemanau. Turime daug diskusijų, daug painiavos. Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė sako viena, o visuomenei sakoma, kad galios kitokia įstatymo nuostata… Reikia pranešti visuomenei, kas laukia, alkoholio pramonės atstovams. Tai gal tos dvi savaitės nepakenks“, – svarstė R.Tamašunienė.

„Bet riboti alkoholio vartojimą ir frakcijos vardu galiu pasakyti, ir pagal programą, mes sutinkame. Tik taip drastiškai darant, reikia žiūrėti, ar neatsiras šešėlis, surogatinių ir nelegalaus alkoholio vartojimas. Viską reikia vertinti kompleksiškai“, – pabrėžė ji.

„Jie jau pasisakė, čia buvo jų programinė nuostata, tai dabar privalo vykdyti tuos pažadus“, – Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos situaciją apibendrino politikė.

R.Žemaitaitis: „Ta durnystė, kurią jie čia teikia, nesuvokiama protu“

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcijos seniūnas Remigijus Žemaitaitis itin piktinosi siūlymais, teigdamas, kad didžioji dalis jų yra tiesiog kvaili ir sukels milžinišką žmonių pasipiktinimą.

„Dėl valandų ribojimo tai, valio, tvarkoj, gali būti. Dabar dėl reklamos ribojimo, tai mes ir klausiam kur – vaikų filmuose, vaikams skirtuose portaluose, gal kažkiek internete, televizijoje dienos metu, tai šitie dalykai mums yra priimtini. Bet didžioji dalis, ta durnystė, kurią jie čia teikia, tai protu nesuvokiama yra“, – piktinosi R.Žemaitaitis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

Jo teigimu, „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija labiausiai piktinasi mokamų ir nemokamų renginių skirtimi ir ten siūlomais draudimais.

„Dabar padarysiu Kaziuko mugėje vieną euro centą mokamą ir galėsiu ten ir išgert, ir nusipirkt, o kitoje vietoje jau ne“, – dėstė politikas. „Aštuoniolikos metų jau galiu gauti teises automobilį vairuoti, nuvažiuoti bet kur, o kokiame renginyje sudalyvauti ir nusipirkti išgerti negalėsiu“, – nepatikusius siūlymus peikė R.Žemaitaitis.

„Iš pradžių buvo siūlymas drausti prekybą ten, kur vyksta sporto renginiai, turint galvoje sporto sales, vietas, kur vyksta renginys, bet vėliau pakeista taip, kad jei dabar vyksta koks Vilkyčių ralis ir koks žmogus stebi už trasos ir kokią vyno taurę geria ar žiūri „Žalgirio“ rungtynes ir nori nueiti kažkur į šoną, kavinukę ir atsigerti vyno ar alaus, tai ką, čia jau alkoholizmas bus“, – retoriškai klausė „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis.

Jei dramos teatre ar Operos ir baleto teatre išgersi vyno ar brendžio taurę, tai nuo to jau tapsi alkoholiku? Šiurpą kelia šitie dalykai, – konstatavo R.Žemaitaitis.

„Jei dramos teatre ar Operos ir baleto teatre išgersi vyno ar brendžio taurę, tai nuo to jau tapsi alkoholiku? Šiurpą kelia šitie dalykai“, – konstatavo R.Žemaitaitis, pridurdamas, kad valstiečiai ir žalieji elgiasi taip, lyg valstybėje nebūtų kitų problemų.

Politiko teigimu, žmonės jo apygardoje ir kituose regionuose labai piktinasi absurdiškais draudimais ir viskas gali baigtis netgi protestais prie Seimo rūmų.

„Sako, kad mes turim problemą su alkoholiu, sako, kad reikia mažinti bambalių gėrimą. Mes kaimo parduotuvėse išimsim stipriuosius gėrimus ir paliksim tik silpnuosius, tai žmonės sėdi ir sako – ką jūs čia darot, aš niekaip nesuprantu. Tauta yra tiek įsiutusi, kad baisu. Nežinau, kuo čia baigsis, kartosis gal tie sausio mėnesio įvykiai, kur buvo prie Kubiliaus vyriausybės“, – svarstė R.Žemaitaitis.

„Jei valstiečiai stums viską buldozeriu, tai daug ką pasakys ir bus aišku, kad jie nesiruošia nei draugiškai, nei bendru sutarimu ieškoti sprendimo būdų“, – apie galimą klausimą atidėjimą kalbėjo „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis.

G.Paluckas: „Tikimės, kad prie draudimų neliksim“

Naujai išrinktas Lietuvos socialdemokratų partijos lyderis Gintautas Paluckas 15min teigė, kad su didžiąja dalimi koalicijos partnerių siūlymu jo partija sutinka, tačiau keli iš jų turėtų būti išbraukti kaip neveiksmingi ir nutaikyti ne į probleminę grupę.

„Aštuoniasdešimt procentų tų siūlymų yra geri ir mes pasiruošę juos palaikyti suvokdami alkoholizmo problemą, jos neneigdami. Bet yra keletas siūlymų, kuriems mes nelinkę pritarti. Tai yra renginių, festivalių, mugių skirstymas į mokamus, uždarus ir nemokamus. Tai yra sudėtinga užtikrinti, o tuo pačiu metu lengva imituoti, trečias dalykas, savivaldybėms paliekama teisė apsispręsti dėl neprekybos zonų, taip kad čia nereikalingas visiškai reikalas“, – sakė socialdemokratų lyderis.

„Antras dalykas, tai yra dėl amžiaus ribojimų. Mes manome, kad dviejų greičių teisės ir pareigos nelabai gali egzistuoti, nes jeigu žmogus turi teisę ir pareigą ginti Lietuvą, atlikti karinę tarnybą, formuoti šeimą, kurti, vesti, tuoktis ar panašiai, tai tikrai turėtų užtekti to sąmoningumo vartoti alkoholį atsakingai“, – pabrėžė Vilniaus miesto vicemeras G.Paluckas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

Jo teigimu, socialdemokratai taip pat nepritaria alkoholio prekybos ribojimams lauko kavinėse, nes ten alkoholis jau savaime yra pakankamai brangus ir ribojimas savaime nepasieks tikslinės grupės.

„Be to, ten suvartojimas, lyginant su kitais sektoriais, yra labai mažas“, – pastebėjo socialdemokratų partijos pirmininkas. Frakcijos pozicija bus aptarta iki antradienį vyksiančio balsavimo ir išsakytos prezidiume išgrynintos pastabos.

Tikimės ir kad reabilitacijos, integracijos priemonės kitų metų biudžete bus finansuojamos, nes čia yra tikrasis problemos sprendimas. Edukacija ir socialinis problemos sprendimas, finansuojant reabilitaciją ir integraciją, – pridūrė jis.

G.Palucko manymu, sprendžiant alkoholio vartojimo problemą reikėtų daugiau dėmesio kreipti į rizikos grupes, kurioms tikrai reikalinga pagalba.

„Tikimės, kad prie draudimų neliksim, nes iš esmės švietimas, edukacija mažina vartojimą ir didina sąmoningumą. Reklamos uždraudimas yra gerai, nes nebus formuojamas pozityvus socialinis statusas dėl vartojimo alkoholio. Išgeri ir lyg draugų atsiranda, tokie keisti dalykai reklamoje. O alkoholio vartojimo kultūrą kurti turėtų švietimo dalykai“, – kalbėjo G.Paluckas.

„Tikimės ir kad reabilitacijos, integracijos priemonės kitų metų biudžete bus finansuojamos, nes čia yra tikrasis problemos sprendimas. Edukacija ir socialinis problemos sprendimas, finansuojant reabilitaciją ir integraciją“, – pridūrė jis, pabrėždamas, kad jau 2018 metų biudžete atsispindės šie sprendimo būdai.

Socialdemokratų lyderis nepritarė konservatorių lyderio G.Landsbergio siūlymui kompensuoti reklamos draudimo nuostolius iš Sveikatingumo fondo, skiriant 2 proc. nuo surinktų akcizo mokesčių.

„Netikiu tomis kompensacijos formomis. Mes po truputį kalbame ir samprotaujame, kad tas reklamos draudimas galėtų būti bet kokiam turiniui, kuris skatina alkoholio vartojimo patrauklumą, tai yra formuoja tam tikrą pozityvų įvaizdį ar socialinį statusą. Bet prekės ženklo reprezentavimas galėtų išlikti. Bet apie tuos fondus... Manau, kad tai būtų sudėtinga realizuoti, nes draudimas įsigaliotų jau sausio 1 dieną, o dabar jau beveik turime birželio 1-ąją, tai tiesiog netikiu tokios priemonės veiksmingumu“, – sakė G.Paluckas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius