Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 24

Linas Kukuraitis apie Kaune paimtus vaikus: „Jie grįš pas tėtį į namus“

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis situaciją dėl Kauno vaiko teisių specialistų paimtų vaikų komentavo tik po atvejo vadybos posėdžio, kuris trečiadienį popiet vyko Kaune. Jis paskelbė, kad Eglės ir Gintaro Kručinskų dukra ir sūnus bus grąžinti tėvui. Kada vaikai grįš namo, atsakymo ministras kol kas neturi.
Gintaro ir Eglės Kručinskų šeima
Eglė Kručinskienė su vaikais / Gintaro ir Eglės Kručinskų šeimos nuotr.

Vaikai buvo iš šeimos paimti rugsėjo pabaigoje, kai gatvėje mama kelis kartus sudavė savo dviejų metų sūnui, apie tai institucijoms pranešė praeivis. Tačiau vaiko teisių apsaugos specialistai sako, kad vaikai paimti tikrai ne dėl mamos pliaukštelėjimo sūnui per ranką, kaip sakė E.Kručinskienė, o, kaip teigė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Alina Jakavonienė, „buvo nustatyti tam tikri grėsmės veiksniai ir nuspręsta, kad aplinka, kurioje auga vaikai, tuo momentu buvo nesaugi“.

VIDEO: Vaikų netekusi šeima sulaukė verdikto: „Vaikus išvysime artimiausiu metu“

Vėliau buvo atskleista, kad tėvai galimai vaikus auklėjo rykšte. Šiuo metu berniukas ir mergaitė gyvena pas laikinus globėjus.

Ministras paskelbė pirmas

Socialinės apsaugos ir darbo ministras L.Kukuraitis teigė, kad vaikai bus grąžinti tėvui: „Labai džiaugiuosi šiandienos sprendimu, nes du mažamečiai vaikai grįš pas tėtį į savo namus. Kartu noriu tikėtis, kad atvejo vadybininkas ir jo suburta komanda bei kiti Kauno miesto savivaldybės ekspertai suteiks visą reikiamą pagalbą vaikams ir tėčiui su mama. Prašau tėčio ir mamos priimti šią pagalbą, jei ne dėl savęs, tai bent dėl vaikų.“

„Šiandien priimtas sprendimas, kurio turbūt laukė didžioji dalis Lietuvos. Kada ir kokiomis sąlygomis vaikai bus grąžinami, kokia pagalba užtikrinama, dar deriname. Tikiuosi, kad Kauno miesto socialiniai darbuotojai, paslaugas teikiančios institucijos suteiks maksimalią pagalbą šeimai, grįžus vaikams, nes suprantame, kad šita mėnesio pertrauka paveikė ir vaikus, ir tėvus. Raginu ir tėvus bendradarbiauti, nes noras vaikams geriausio ir yra prielaida tai gerovei sukurti“, – po kelių minučių žurnalistams trumpojoje spaudos konferencijoje sakė L.Kukuraitis.

Jis neslėpė esąs nusivylęs negebėjimu susikalbėti dėl vaikų.

Paklaustas, ar vaikai gyvens tik su tėvu, o ne ir su mama, ministras teigė: „Kiek man yra žinoma, tą galima ir buvo prognozuoti, vaikai bus grąžinti tėvui, nes motinai galioja kardomosios priemonės.“ Tiksliai pasakyti, kada vaikai grįš į namus, jis negalėjo.

O priemonės, kad vaikai buvo atskirti nuo tėvų, buvo neadekvačios, patikino L.Kukuraitis. Tyrimas dėl Kauno vaiko teisių skyriaus veiksmų šioje situacijoje vyks.

„Nesusikalbėjimas ir vienas kito negirdėjimas. Tokie pirmi žodžiai ateina į galvą apmąstant tikrai skaudžią Eglės ir Gintaro istoriją. Nuoširdžiai tikiu, kad ši pora myli savo vaikus, bet taip pat nuoširdžiai tikiu, kad norėdami apsaugoti vaikus nuo fizinių bausmių ir smurto, visi turime bendradarbiauti ir suremti pečius. Sakydamas „visi“ mintyse turiu tėvus, vaiko teisių apsaugos specialistus, savivaldybių darbuotojus ir mus, kaip visuomenę“, – rašoma ministro laiške.

Ministras taip pat tikina, kad visos situacijos, kai pranešama apie galimą smurtą prieš vaiką, yra sudėtingos ir reikalauja nuodugnaus tyrimo.

„Sudėtinga yra ir ši situacija: viena vertus, visi puikiai žinome, kad vaikams yra geriausia su tėvais, kita vertus, kai pranešama apie galimą smurtą, yra būtina išsiaiškinti visas detales. Suklysti paliekant vaiką šeimoje negalima, nes klaida kai kuriais atvejais kainuoja vaiko sveikatą, o gal ir gyvybę. Suklysti paimant vaiką iš šeimos negalima, nes vaikas ir visa šeima patiria dideles dvasines kančias. Bet kaip išsiaiškinti visas detales ir priimti teisingą sprendimą, kai mes visi nesuremiame savo pečių ir kiekvienas paklodę tempiame į savo pusę?“ – tikina L.Kukuraitis.

Ministras turi kelias išvadas

Jis teigia turįs minty kelias išvadas. Pirmiausia – apie vaiko teisių apsaugos specialistus: „Jei manęs kas klaustų, ar matau šioje situacijoje vaiko teisių apsaugos specialistų klaidų, tai taip, manau, jog paskelbti tikrovės neatitinkančią informaciją apie mamos neblaivumą buvo didžiulė klaida ir žala šeimai. Taip pat nedovanotina, kad vaikų tėtis su advokate apie valandą nebuvo įleistas į Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Kauno skyrių. Nesuprantu tokio elgesio ir netoleruoju, nes bendrauti su vaikų, kuriuos norime apsaugoti, tėvais yra mūsų pareiga. Galiu pranešti, kad laikinoji Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vadovė Daiva Porutienė traukiasi iš pareigų.

Tačiau vertinant bendrai – vaiko teisių apsaugos specialistai savo darbą atliko pakankamai gerai: policijos pareigūnams paprašius padėti, jie įkalbėjo tėtį vykdyti policijos nurodymą nuvežti vaiką medicinos ekspertų apžiūrai, tai jie įkalbinėjo tėtį padėti medikams apžiūrėti vaiką, prašė negąsdinti vaiko, ramino tėtį, surinko visą reikiamą informaciją, mobilioji komanda net trukdant bandė teikti pagalbą tėčiui. Mama, kuriai praeiviai ir iškvietė policijos pareigūnus, deja, pagalbos atsisakė.“

Kitos išvados – apie būtinybę bendradarbiauti, mus kaip visuomenę ir spaudimą. Ministras minėjo ir politikus, kurie turėtų pasitikėti specialistais, o ne daryti jiems spaudimą.

„Seimo narių dalyvavimas šiuose procesuose yra suprantamas, kitą kartą ir skatintinas. Seimo nariai yra rinkti žmonių, jie atstovauja piliečiams. Tačiau tikrai yra labai nežymi ta riba, kurią galima peržengti, kai politiniu spaudimu galima daryti įtaką sprendimams, kur lemiami žmonių likimai. Čia turėtų būti irgi adekvatu ir sąmoningas veiksmas apriboti savo politinį veikimą ten, kur yra sukurtos teisės, procedūros ir pasitikima specialistais, kad jie padarys gerai. Jeigu teisės ir procedūros yra netinkamos, keiskime jas. Bet politiškai spausdami, kad vykdomoji valdžia darytų vienus ar kitus sprendimus dėl to, kad tai politiškai teisingai, mes galime pažeisti tiek vaiko teisių gynimo instrumentus, tiek visas kitas institucijas, kurios gina žmonių teises“, – kalbėjo ministras.

N.Puteikis kaltina ministrą

Kaune piketą organizavęs Seimo narys Naglis Puteikis pareiškė, kad turi kristi Kauno vaiko teisių tarnybos vadovės galva, o ministras L.Kukuraitis – tapti „vyrišku“ ministru.

Pasak N.Puteikio, ministras turėjo atskubėti į Kauną, turėjo sudaryti komandą, patikrinti viską, o apsimelavusią Kauno vaiko teisių tarnybos vadovę nušalinti nuo pareigų iškart, priversti ją atsiprašyt, paskirti nešališką kito miesto tarnybos atstovą nagrinėti šį atvejį.

Trečiadienio popietę, vis dar vykstant atvejo vadybos posėdžiui, pranešta, kad Kauno Vaiko teisių apsaugos tarnybos laikinoji vadovė Daiva Porutienė nuo pareigų nušalinta.

Tuo metu, kai Kaune buvo sprendžiama, ar vaikus grąžinti šeimai, po specialistų langais piketavo būrys žmonių. Tarp jų buvo ir prieštaringai vertinamas minėtas parlamentaras, visada aktyviai palaikęs Neringos Venckienės šeimą Garliavos istorijos metu, N.Puteikis.

Duodama interviu 15min E.Kručinskienė kritikavo Vaiko teisių specialistus: „Šios tarnybos yra neprofesionalios. Nepasiruošusios veikti. Vien jau tas faktas, kad daug vaiko teisių apsaugos specialisčių neturi vaikų, pasako nemažai, rodo nesugebėjimą bendrauti su šeimomis. Kai neturi vaikų, tau labai sunku suprasti tuos, kurie turi vaikų. Turėtų turėti daugiau patirties. Aš išties nežinojau, kad, rodos, įprastas pliaukštelėjimas vaikui, jo nesužalojant, netampant, pasiunčia į kalėjimą. Reikėtų informuoti žmones.“

Visą interviu galite perskaityti čia: Atviras smurtu prieš sūnų apkaltintos kaunietės interviu: „Mūsų šeima sugriauta“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius