-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 29

Linas Kukuraitis klimpsta į viešųjų ryšių duobę: „Su Matuku šiemet daug bendravau“

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis pirmadienį nutarė kelioms išrinktoms televizijoms paaiškinti, kodėl savaitgalį oficialiame ministerijos tinklalapyje buvo publikuota jo nuotrauka prie pernai šeimos nužudyto keturmečio Mato kapo.
Linas Kukuraitis prie Matuko kapo
Linas Kukuraitis prie Matuko kapo / Nuotr. iš SADM

Tačiau skubiai surengtas pasiaiškinimas virto dar vienu farsu.

Pirma, į ministro trumpą spaudos konferenciją buvo pakviesti tik televizijų žurnalistai. Antra, tiesiogiai ministro pasisakymą socialiniame tinkle „Facebook“ transliavusi ministerija įrašą nutraukė dar prieš suteikiant progą žurnalistams paklausti ministro.

Trečia, įraše atrodo taip, lyg vadovautų ministerijai ne jis, o jo kalėdinių atvirukų kritika ir išplatintu interviu su ministro mama pagarsėjusi patarėja viešiesiems ryšiams Gabija Vitkevičiūtė. Ministrui atėjus kalbėti ji ėmė nurodinėti, kur jam stoti ir pati nepasitraukė į šoną – liko stovėti šalia ministro.

Ministras pasisakymą pradėjo postringaudamas apie tai, kad Lietuvoje kasmet nužudomi aštuoni vaikai ir kad sistemoje būtinos permainos. Jis gyrėsi, kad pirmi žingsniai link permainų jau žengti.

Tik vėliau jis ėmėsi kalbėti apie pasipiktinimą sukėlusią savo nuotrauką prie pernai Kėdainiuose šeimos narių nužudyto Mato kapo.

„Suėjus metams, šeštadienį, kaip ir prieš metus buvau ligoninėje prieš Mato mirtį, taip ir po metų nuvažiavau su juo atsisveikinti, jam padėkoti ir pabūti, nes jaučiuosi, kad turiu asmeninį ryšį. Per šiuos metus esu daug kartų su juo bendravęs, kreipęsis į jį, kai reikia daryti svarbius sprendimus. Šita žinutė, kuri išėjo, yra skirta tam, kad primintume ir visiems pasakyti, kad daugiau tokių mirčių negali būti“, – aiškino ministras.

Ir tuomet tiesioginė transliacija ministerijos paskyroje socialiniame tinkle nutrūko.

Tačiau 15min iš LNK televizijos gavo tolesnių ministro pasiaiškinimų įrašą.

Žurnalistai L.Kukuraičio teiravosi, ar, jo nuomone, nederėtų atsiprašyti už tokį pranešimą, kuris visuomenei pasirodė ciniškas siekis politinių dividendų pozuojant prie nužudyto vaiko kapo.

Jeigu taip nutiko, kad būtent tokia interpretacija kilo visuomenei, taip pristatyta, ir išbaigta... Tai, jei kažką įskaudino, tai turbūt reikia atsiprašyti. Aš sutinku, – sakė L.Kukuraitis.

„Iš tiesų žinutė yra ta, kaip sakau, priminti visiems ir pakviesti, kad daugiau taip nebūtų. Mirtis buvo ta, kuri sukrėtė visuomenę. Mes mirtį minime. Tokia buvo žinutė. Visiškai nesitikėjome, kad taip gali būti interpretuojama. Aš asmeniškai nesitikėjau. Jeigu taip nutiko, kad būtent tokia interpretacija kilo visuomenei, taip pristatyta, ir išbaigta... Tai, jei kažką įskaudino, tai turbūt reikia atsiprašyti. Aš sutinku“, – sakė L.Kukuraitis.

Jis dėl nevykusio pranešimo spaudai nekaltino savo komandos ir pareiškė, kad nuvykti prie Mato kapo ir ten fotografuotis sugalvojo pats. Tik paskui bendradarbiavo su specialistais, kad būtų parengtas „ministro žodžiu“ pavadintas pranešimas.

„Aplankyti Matą norėjau aš. Tai bendras darbas, o kadangi išėjo pranešimas, tai, aišku, buvo daroma kartu su specialistais. Tai įvyko, kaip įvyko“, – aiškino ministras.

L.Kukuraitis tikino pats domėjęsis, kaip rasti kapą, ir dėl to skambinęs Radviliškio seniūnui. Taip pat ministras patvirtino kapo lankyti vykęs tarnybiniu automobiliu pakeliui į renginį Baisogaloje.

G.Vitkevičiūtė klaidų nemato

Ministro patarėja viešiesiems ryšiams G.Vitkevičiūtė tikino nesuprantanti, kaip ministro pranešimas su nuotrauka prie Mato kapo galėjo būti interpretuota neigiamai.

Pagerbti žuvusio berniuko Mato atminimą, nuvažiuoti aplankyti jo kapo tai yra mano, kaip komunikacijos specialistės, labai paprastas simbolis. Tai yra lyderio veiklos įvertinimas per tokią va štai simboliką, – sakė G.Vitkevičiūtė.

„Tai nebuvo nei pranešimas spaudai, nei fotosesija. Ministras L.Kukuraitis yra tikrai nuoširdus žmogus ir jis iš tikrųjų visiškai teisingai ir adekvačiai priima tikrą gyvenimą. Mes turbūt neturėtume to painioti su interpretacijomis arba kažkokiom sukurtom istorijom. Dėl to pagerbti žuvusio berniuko Mato atminimą, nuvažiuoti aplankyti jo kapo yra mano, kaip komunikacijos specialistės, labai paprastas simbolis. Tai yra lyderio veiklos įvertinimas per tokią štai simboliką. Tai jokiu būdu negalima traktuojama kaip joks tyčinis fotografavimasis“, – įraše, kuriuo pasidalino LNK, teigia G.Vitkevičiūtė.

Ji tikino neketinanti trauktis iš užimamų pareigų ir iki šiol nemananti, kad tokio pranešimo platinti nereikėjo.

Vėliau 15min patarėja pareiškė į trumpą ministro spaudos konferenciją kvietusi tik tuos žiniasklaidos atstovus, kuriems pati negalėjusi atsakyti į klausimus raštu.

Ji tikino, kad atsiprašyti ir iš oficialaus ministerijos tinklalapio išimti pranešimą su „ministro žodžiu“ ir nuotrauka prie kapo neketinama.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gabija Vitkevičiūtė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gabija Vitkevičiūtė

Ekspertas: „Ministro komandai trūksta patirties“

Viešųjų ryšių ekspertas Germanas Kavalskis 15min teigė, kad šioje istorijoje nuo pat pradžių darytos didžiulės klaidos. Pirmiausia, pasak jo, publikuojamos nuotraukos prie kapų savaime yra jautrus dalykas, kuriam ne vieta oficialiuose ministerijos komunikacijos kanaluose, nebent tai būtų valstybės švenčių proga aplankyti kovotojai už Lietuvos laisvę.

Visais kitais atvejais tokios nuotraukos, anot eksperto, gali būti publikuojamos tik asmeninėse politikų paskyrose ir tai prieš tai gerai pagalvojus, kaip tokios nuotraukos atrodys iš šalies.

Šiuo atveju, pasak G.Kavalskio, akivaizdu, kad kažkas nesusikalbėjo arba ministro komandai pritrūko profesionalumo.

„Kažkur ta grandinė nutrūko. Arba buvo nesusikalbama, arba nesusiderinama. Taip įvyko tokia kliauza. Kitas dalykas, kad taip nutinka, kai komandoje nėra žmonių, turinčių daugiau patirties komunikacijoje ir platesnį akiratį. Gal buvo manoma, kad čia bus emociniai dalykai, norėta iš gerosios pusės parodyti kažką, bet nepagalvota, kaip tai atrodys iš šalies“, – teigė ekspertas.

Anot jo, ištikus tokiai nesėkmei ir ministro komandai pamačius, kad žinutė sukėlė neigiamą reakciją, reikėjo atsiprašyti ir pranešimą išimti. Arba patiems stoti prieš kameras aiškinti situaciją.

Tačiau jokiu būdu neduoti to aiškinti ministrui.

„Geriau neeskaluoti to neigiamos bangos vystymo. Geriau pripažinti klaidą ir pašalinti pranešimą, pasakyti, kad įvyko nesusikalbėjimas. (...) O pakvietus tik dalį žiniasklaidos dar labiau kurstomos aistros, keliamas klausimas, kodėl dalis pakviesti, ar dėl to, kad tarp komandos narių yra buvusių žurnalistų? Be to, paprastai per krizes geriausia kalbėti atstovams spaudai ir į save sugerti neigiamą atgarsį, bet gal čia ministras norėjo plačiau paaiškinti, ką jis norėjo pasakyti“, – svarstė G.Kavalskis.

Pasak eksperto, dabar akivaizdu tapo tik tai, kad ministras turi nepatyrusią komandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius