-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 27 /16:56

Linas Kukuraitis žada jau nuo liepos centralizuoti savivaldybėms priklausančias vaiko teisių tarnybas

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis teigia, kad reikia nieko nelaukiant centralizuoti vaiko teisių apsaugos skyrius, kad šie nebūtų priklausomi nuo savivaldybių politikų, ir nustatyti vieną bendrą darbo standartą visiems socialiniams darbuotojams, kurie dirba su vaikais. Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė pabrėžė, kad žurnalistai tragedijos Kėdainiuose atveju informaciją apie keturmečio tėvus surado greičiau už tai turėjusias padaryti tarnybas.
Linas Kukuraitis ir Saulius Skvernelis
Linas Kukuraitis ir Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Deja, mes nebegalime laukti, turime daryti pokytį, ir greitai“, – po susitikimo su premjeru Sauliumi Skverneliu, ministrais, generaliniu prokuroru Evaldu Pašiliu penktadienį sakė ministras.

Jis pabrėžė, kad vaiko teisių apsaugos specialistams patikėta per daug funkcijų, o bendrų standartų, kurie būtų keliami jų darbui, iki šiol nėra.

„Centralizacija užtikrintų standartizuotą veikimą, kuri užtikrintų kokybę“, – pabrėžė ministras.

Politikas pabrėžė, kad centralizavus tarnybas, jos darbuotojai nebepriklausytų nuo vietos politikų.

Centrinė institucija, kuri perimtų Vaiko teisių apsaugos tarnybas, galėtų būti pati SADM arba jai pavaldi nauja įstaiga. Centralizavimas, anot ministro, šiek tiek užtruks. Jo teigimu, nereikia skubėti daryti pertvarkos, nes gresia pridaryti klaidų. „Norėtųsi, kad tai pradėtų funkcionuoti jau nuo liepos 1 dienos“, – sakė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Susitikimo akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Susitikimo akimirka

Apie tarnybų centralizavimą kalbama ne vienerius metus, tačiau tam priešinasi savivaldybės. Paklaustas, ar dabar tokia pertvarka gali pavykti, ministras sakė, kad nebėra ko laukti.

Premjeras sakė, kad dabar nežiūrėtume į pinigus – išdirbkime sistemas ir pinigai turi atsirasi.

Jis pripažino, kad vaiko teisių specialistai nėra tinkamai aprūpinti: „Tai yra problema. Mes suprantame, kad socialinei sričiai yra skiriama per mažai pinigų, lyginanti su Europa. Premjeras sakė, kad dabar nežiūrėtume į pinigus – išdirbkime sistemas ir pinigai turi atsirasi.“

L.Kukuraičio teigimu, posėdžio metu pripažinta, kad žinybos tinkamai nebendradarbiauja. Ministras pateikė pavyzdį – turimais registrų duomenimis apie padėtį šeimose nėra dalijamasi.

Jo teigimu, Vyriausybė artimiausiu metu priims nutarimą, kuriuo bus nustatytas algoritmas, kaip turi bendradarbiauti įvairios tarnybos, siekiant apsaugoti vaikus – jame bus nubrėžtos aiškios ribos, kas už ką atsakingas ir kas ką turi daryti.

Žurnalistai dirba geriau už tarnybas

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė E.Žiobienė sakė, kad baisu pripažinti, tačiau žurnalistai kur kas greičiau atkapstė, kas yra nužudyto berniuko tėvai, nei tuo turėjusios domėtis tarnybos.

„Institucijos neturėjo informacijos, o žurnalistai per parą rado mums labai daug informacijos, kas buvo tas patėvis, kas buvo mama, kur ir ką jie veikė. Gaila, kad probacijos tarnybos turėjo vieną informaciją, vaiko teisių skyrius išvis apie tai nežinojo, tada atitinkamai vaiką apklausė dalyvaujant mamai, aišku, kad parodymai keičiasi, ir taip toliau. Bet bendradarbiavimo labai trūksta“, – teigė ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edita Žiobienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edita Žiobienė

E.Žiobienė priminė, kad siūlymą centralizuoti vaiko teisių tarnybas ji 2010 metais pateikė tuometei Seimo pirmininkei Irenai Degutienei.

„Dabar džiaugiuosi, kai girdžiu Seimo vicepirmininkę sakant, kad jau reikia centralizuoti, tikrai labai džiaugiuosi girdėdama prezidentę, dar labiau džiaugiuosi, kad ir ministras tai kalba“, – aiškino E.Žiobienė.

Tačiau ji pridūrė nesanti tikra, ar tai pavyks įgyvendinti, nes per anksti imta džiaugtis, kad ketinama uždrausti kūno bausmes, tačiau Seimas sprendimą atidėjo.

S.Skvernelis paprašė ištirti socialinių darbuotojų

Po susitikimo S.Skvernelis pranešė paprašęs generalinio prokuroro pradėti ikiteisminį tyrimą dėl tarnybinių pareigų neatlikimo arba atlaidaus atlikimo, turėdamas omenyje Kėdainių savivaldybės vaiko teisių apsaugos skyriaus, neužkirtusio kelio tragedijai Kėdainiuose, darbuotojus.

„Aš paprašiau, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas ne tik pagal nužudymo faktą, bet ir dėl tarnybinių pareigų neatlikimo arba aplaidaus atlikimo. Tada būtų galima ir atsakyti, kas aplaidžiai atliko savo pareigas, – penktadienį Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje žurnalistams sakė S.Skvernelis. – Kalbant apie pačią sistemą, akivaizdu, kad vaikų teisių apsaugos tarnybos, kurios priklauso savivaldai, yra neveiksmingos, nes visiškai negali tinkamai reaguoti nei į smurto protrūkius, ne į tam tikras kitas problemas, kurios susiję su socialiniais klausimais savivaldybėje.“

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis teigė, kad Kauno apygardos prokuratūrai duotas nurodymas pradėti tokį tyrimą.

Be to, nurodyta peržiūrėti visus 2016 metais priimtus sprendimus dėl ikiteisminio tyrimo nutraukimo, tiriant smurto prieš vaikus atvejus.

Prokuratūroje – tarnybinis patikrinimas

Anot E.Pašilio, galima būtų pakeisti tvarką taip, kad aukštesnysis prokuroras visuomet tikrintų sprendimus nutraukti ikiteisminį tyrimą arba apskritai tokio nepradėti, kai bylose minimi vaikai.

„Žinoma, labai graudu, kai nutinka tokie įvykiai, kai mes apie tai kalbame, kai mes turime papildomai kažką atlikti, nors paprastai manome, kad pakankamai gerai institucija funkcionuoja“, – sakė jis.

Anot generalinio prokuroro, yra pradėtas tarnybinis patikrinimas, kuris atsakys į klausimą, ar prokurorai padarė viską, ar galėjo dirbti geriau aiškindamiesi smurto prieš berniuką atvejus.

„Bus pažiūrėta plačiau, bandysime pažvelgti per viešojo intereso prizmę“, – pridūrė jis.

Patarė nekurti darbo grupių

Kalbant apie pačią sistemą, tai akivaizdu, kad vaikų teisių apsaugos tarnybos, kurios priklauso savivaldai, yra neveiksmingos.

Premjeras sakė, kad, kiek jam žinoma, vaiko teisių specialistai bendravo su žiaurų nusikaltimą padariusios poros kaimynais ir visi jie sakė, kad keturmečio šeima yra puiki. „O dabar į jūsų kameras lenda pasakodami, kokios ten buvo problemos. Noriu priminti, kad yra piliečio pareiga pranešti apie padarytą arba rengiamasi padaryti nusikalstamą veiką. Smurtas prieš vaiką yra nusikalstama veika“, – piktinosi politikas.

S.Skvernelio teigimu, vienas iš būtiniausių darbų dabar – šių tarnybų centralizavimas.

Nors apie vaiko teisių apsaugos tarnybų sujungimą į vieną darinį kalbama jau senokai, tai daryti delsiama.

Apie tai paklaustas premjeras patikino, kad ši Vyriausybė ne tik įvardins, kad reikia tai padaryti, bet ir padarys. „Aš tikiuosi, kad nebūtų jokių darbo grupių, o būtų konkretūs siūlymai, vienas iš jų yra – centralizavimas. Kitas – Vyriausybės nutarimu patvirtinsime privalomą algoritmą, nes veikia šioje srityje ir policija, ir vaiko teisių apsaugos tarnyba, ir, galiausiai, centrai, kuriuose nuo smurto nukentėjusioms mamoms dažniausiai reikia pasitraukti“, – teigė jis.

Premjeras tvirtino, kad visiems reikia pradėti dirbti savo darbus ir tai daryti kruopščiai.

Kol tokia filosofija – kvaila, demagoginė, vyraus kai kuriuose sluoksniuose, tol mes proveržio nepadarysime.

Premjeras teigė L.Kukuraičiui pataręs nekurti jokių darbo grupių, kuriomis imituojamas susirūpinimas ir susirašinėjama tarp institucijų.

S.Skvernelio teigimu, vasario 14 dieną į neeilinę sesiją susirinkęs parlamentas turi priimti svarstomas pataisas dėl smurto prieš vaikus.

„Pakeičiant vieną kartą ydingą filosofiją, kad galima mušti vaikus, kad turime teisę mušti vaikus siekiant kažkokių kabutėse auklėjimo metodų ar būtų. Kol tokia filosofija – kvaila, demagoginė, vyraus kai kuriuose sluoksniuose, tol mes proveržio nepadarysime, čia esminis dalykas“, – sakė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Kukuraitis ir Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Kukuraitis ir Saulius Skvernelis

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje penktadienio popietę premjeras Saulius Skvernelis ir ministras Linas Kukuraitis su atsakingų žinybų atstovais tarėsi, kaip pažaboti smurtą šeimoje prieš vaikus.

Be premjero ir socialinės apsaugos ir darbo ministro susitikime dalyvavo premjero patarėjas Elvinas Jankevičius, Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė, švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė, teisingumo viceministras Donatas Matuiza, Vidaus reikalų, Sveikatos apsaugos ministerijų bei Generalinės prokuratūros atstovai.

Pasitarimas surengtas po to, kai ligoninėje mirė smarkiai sumuštas ketverių metų vaikas. Vaiko motina suimta 7 paroms, patėviui skirtas 3 mėnesių suėmimas.

L.Kukuraitis penktadienį paskelbė, kad Kėdainių savivaldybės vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja turi atsistatydinti. Vėliau ji taip ir padarė.

Be šio kontroversiško sprendimo, taip pat nuspręsta patikrinti visus nutrauktus ikiteisminius tyrimus, susijusius su galimai nuo smurto artimoje aplinkoje nukentėjusiais nepilnamečiais, praneša prokuratūra.

Sumuštas keturmetis itin sunkios būklės ketvirtadienio naktį į ligoninę atgabentas iš daugiabučio Kėdainiuose.

Parlamentarai nusprendė vasarį šaukti neeilinę sesiją priimti Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius