-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 03

Linas Linkevičius: Baracko Obamos garantijos dėl saugumo skatina pasitempti ir pačias Rytų Europos šalis

Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidento Baracko Obamos žinia apie didinamą JAV indėlį į saugumo stiprinimą Europoje verčia pasitempti ir NATO nares Europoje, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Tai yra dar vienas pareiškimas, kuris skirtas ne tik naujiesiems NATO nariams iš Rytų Europos, bet ir ženklus politinės nuostatos partneriams patvirtinimas labai rimtai žiūrėti į savo garantijas. Sveikiname šį pareiškimą ir savo ruožtu turime rimtai skirti ir pajėgumus, ir resursus, kad kartu su sąjungininkais garantuotumėme ir savo šalių, ir viso Aljanso saugumo“, – BNS telefonu iš Varšuvos sakė L.Linkevičius.

Jis taip pat teigė, kad B.Obamos pareiškimai Varšuvoje, kur jis dalyvauja susitikime su Rytų Europos valstybių lyderiais, aiškiai patvirtina tiek paties JAV prezidento, tiek JAV viceprezidento Joe Bideno vizito Lietuvoje išsakytus žodžius, kad amerikiečiai labai rimtai vertina 5-ojo NATO straipsnio dėl kolektyvinės gynybos įsipareigojimus.

Amerikiečiai labai rimtai vertina 5-ojo NATO straipsnio dėl kolektyvinės gynybos įsipareigojimus

Anot L.Linkevičiaus, B.Obama puikiai supranta, ką reiškia saugumo garantijos užtikrinant nuolatinį NATO pajėgų dalyvavimą vykdant pratybas jūroje, ore ir sausumoje.

Tuo pat metu L.Linkevičius neatmetė galimybės, kad stipri JAV pozicija Europos saugumo klausimu galėtų būti impulsu ir Rytų Europos valstybėms ne tik įgyvendinti savo pačių gynybos įsipareigojimus, bet ir laikytis vieningesnės pozicijos Rusijos atžvilgiu.

„Mums reikia dirbti vieningiau, bet NATO nėra viršnacionalinė organizacija – šalys narės savarankiškai priima sprendimus tiek ir skiriant resursus, tiek ir siunčiant pajėgas, (parduodant – BNS) ginkluotę kai kurią. Bet politinis kontekstas, kuris šiuo metu yra mūsų kontinente, priverčia peržiūrėti tuos dalykus“, – sakė L.Linkevičius.

B.Obama Lenkijos sostinėje antradienį susitiko su šios šalies prezidentu Bronislawu Komorowskiu, taip pat dalyvauja diskusijoje su NATO šalių lyderiais iš Rytų Europos, tarp jų – ir su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite.

Jau vizito pradžioje B.Obama pareiškė, kad jo šalies įsipareigojimas dėl sąjungininkių centrinėje ir Rytų Europoje saugumo „yra kertinis mūsų pačių saugumo akmuo ir yra šventas ir neliečiamas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius