-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 26

Linas Linkevičius: ES nesiekia konfrontacijos su Rusija dėl Rytų partnerystės šalių

Europos Sąjunga (ES) nesiekia konfrontacijos su Rusija siekdama užmegzti glaudesnius politinius ir ekonominius ryšius su šešiomis posovietinėmis Rytų partnerystės valstybėmis, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / Luko Balandžio nuotr.

Europos Sąjungos vyriausioji įgaliotinė užsienio reikalams ir saugumo politikai Catherine Ashton, eurokomisaras Stefanas Fule ir ES Tarybai pirmininkaujančios Lietuvos užsienio reikalų ministerijos vadovas su Rytų partnerystės valstybėmis buvo susitikę Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos paraštėse.

„Buvo ta tema irgi paminėta. Kalbėdami visi darkart pabrėžėme, kad bent Europa tikrai nesiekia jokios konfrontacijos nei su Rusija, nei su tomis struktūromis, kuriose Rusija dalyvauja. Maža to, mes nematome ir kokių nors ypatingų didelių techninių problemų dėl to, kad būtų ir vieni, ir kiti santykiai“, – BNS sakė L.Linkevičius, paklaustas, ar per susitikimą kalba apie Rusijos daromą spaudimą Rytų partnerystės valstybėms.

„Klausimas tik buvo keliamas, kad negalima vienu metu pasirašyti dviejų susitarimų – laisvos prekybos susitarimo su ES ir su Muitų sąjunga – nes yra skirtingi tarifiniai reikalavimai, skirtinga paslaugų sistema. Bet iš principo tai tikrai vienas kitam netrukdo“, – sakė ministras.

Pasak jo, „viešoje erdvėje keliami dirbtiniai prieštaravimai tikrai yra politizuoti“.

„Mes prie šito politizavimo neprisidedame ir dar kartą pabrėžėme, kad nematome tos konfrontacijos praktikoje. Mūsų partneriai taip pat nesiekia konfrontacijos su kitomis šalimis. Tiesiog jie pasirinko integracijos į Europą kelią, nori tuo keliu eiti ir šiandien iš mūsų visų išgirdo paramą“, – kalbėjo L.Linkevičius.

Per lapkritį Vilniuje vyksiantį Rytų partnerystės viršūnių susitikimą tikimasi pasirašyti asociacijos ir laisvos prekybos sutartį tarp ES ir Ukrainos bei parafuoti atitinkamus susitarimus su Gruzija ir Moldova.

Ukraina, Moldova ir Armėnija pastaraisiais mėnesiais praneša apie Rusijos taikomas spaudimo priemones.

Rytų partnerystės programa, kurioje dalyvauja Armėnija, Azerbaidžanas, Baltarusija, Gruzija, Moldova ir Ukraina, yra vienas iš Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius