Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 22

Linas Linkevičius: nėra draudžiančių susitarimų tiekti ginklus Ukrainai

Vakarams neapsisprendžiant dėl ginklų tiekimo Ukrainai, Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius primena, jog nėra nė vieno tarptautinio susitarimo ar organizacijos, kuri draustų tai daryti.
Ukrainos kariai netoli Debalcevės
Ukrainos kariai netoli Debalcevės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ministras, savaitgalį pradėjęs beveik savaitę truksiantį vizitą Jungtinėse Valstijose, telefonu BNS tvirtino, jog JAV yra palaikančių šią Lietuvos bei kitų Baltijos šalių poziciją, jog ginklų tiekimo Ukrainai negalima atidėlioti.

„Šalys svarsto tuos dalykus svarsto, ir JAV taip pat intensyviai diskutuojama šiais klausimais. Pastaruoju ir Kongreso, ir Senato stipri pozicija buvo. Vašingtone turėsiu susitikimą su Gynybos komiteto pirmininku, senatoriumi Johnu McCainu, kuris yra vienas iš nuoseklesnių ir atkaklesnių „spaudėjų“ administracijai, kad Ukrainai būtų tiekiami ginklai. Nuomonės yra įvairios. Noriu pabrėžti, kad nėra nei organizacijų, nei nutarimų, kurie skatintų tai daryti, bet nėra ir tokių, kurie draustų“, – BNS telefonu iš JAV sekmadienį sakė ministras.

Kalbėdamas apie JAV ir kitų valstybių delsimą priimti sprendimus, jis tikino, kad Vakarų siekis esą spręsti konfliktą taikos ir diplomatijos keliu palieka Ukrainą vieną prieš kasdien stiprėjančią agresiją.

„Tai yra jų sprendimas. Tik noriu priminti, kad kol mes diskutuojame, tai tuos ginklus tiekia kita pusė ir tiekia nuolat. Tie „sukilėliai“ arba teroristai – jie tikrai apginkluoti tokiais ginklais, kurių neturi daugelis Europos kariuomenių. O mes per tą laiką diskutuojame, ar padėti Ukrainai gintis. Tai nežinau, ar galima šitą logiką vadinti taikos ir diplomatijos keliu. Sakome – mes už taikų, už diplomatinį kelią ir kartu prisidedame ar bent jau nepadedame gintis šaliai, kuri turi stovėti viena prieš agresiją“, – nuomonę išreiškė ministras.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Linas Linkevičius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Linas Linkevičius

Laiko save lietuviais, nors lietuviškai jau nebekalba

Vakarų siekis esą spręsti konfliktą taikos ir diplomatijos keliu palieka Ukrainą vieną prieš kasdien stiprėjančią agresiją.

Sekmadienį L.Linkevičius taip pat susitiko su Niudžersio valstijos Elizabeto miesto lietuvių bendruomene, su kuria paminėjo Lietuvos valstybės atkūrimo dieną. Jis tikino, jog nors JAV lietuvių bendruomenės ir nyksta, jos nariai aktyviai seka įvykius Lietuvoje ir jaučiasi mūsų šalies dalimi.

„Visi turi giminių, pažįstamų Lietuvoje, visi pasikalba, visi žino, kad Lietuvoje yra nerimo gaidelių. (...) Be to, tirpsta ši bendruomenė. Bet minint nepriklausomybės šventę, atėjo nemažai jaunimo, vaikų, moksleivių. Vis dėlto bendruomenės gyvenimas yra gyvas, jie domisi viskuo, kas yra Lietuvoje. Kunigas iš Delaverio valstijos, kurio jau seneliai gimė JAV, vistiek bando kalbėti lietuviškai, net mišias lietuviškai laikė. Yra tokių, kurie supranta lietuviškai, bet jau negali kalbėti, bet jie save laiko lietuviais. Ir mes juos laikome šeimos nariais. Bet dauguma kalba puikiai lietuviškai“, – sakė jis.


L.Linkevičius sekmadienį Niujorke susitinka su Kinijos užsienio reikalų ministru, su kuriuo teigia aptarsiantis klausimus, susijusius su Jungtinių Tautų, su Lietuvos ir Kinijos dvišaliais santykiais. Pirmadienį vyksiančiuose Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos debatuose, pasak jo, taip pat dalyvaus ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, tad Lietuva turės progą išsakyti savo poziciją dėl įvykių Ukrainoje girdint ir Rusijos atstovams.

Minstras vizito metu taip pat susitiks su JT Generaliniu Sekretoriumi Ban Ki-moonu, Jungtinių Arabų Emyratų, Naujosios Zelandijos užsienio reikalų ministrais.

Jis taip pat vyks į Vašingtoną, kur susitiks su JAV Atstovų rūmų pirmininku Johnu Boehneriu, JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoju viešajai diplomatijai Richardu Stengeliu, JAV prezidento vyriausiuoju Europos reikalų patarėju Charlesu Kupchanu, JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Europos ir Eurazijos reikalams Victoria Nuland, JAV Senato Gynybos komiteto pirmininku Johnu McCainu, JAV Atstovų rūmų mažumos lydere Nancy Pelosi, JAV Senato Užsienio reikalų komiteto Europos reikalų pakomitečio pirmininku senatoriumi Ronu Johnsonu, lietuvių kilmės JAV senatoriumi Richardu Durbinu, kongresmenais, nevyriausybinių organizacijų vadovais.

Susitikimuose bus aptartas NATO viršūnių susitikime Velse priimtų sprendimų dėl kolektyvinės gynybos įgyvendinimas, padėtis Ukrainoje, dvišalis Lietuvos ir JAV ekonominis bendradarbiavimas, energetinio ir informacinio saugumo klausimai, Lietuvos narystės Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje perspektyvos.

Vizito metu ministras kalbės svarbiausiuose JAV analitiniuose centruose: Atlanto taryboje, Bertelsmanno fonde, Brookings institute, Nacionaliniame fonde demokratijai, susitiks su vietos lietuvių bendruomene, dalyvaus JAV Kongrese rengiamose Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 25-mečio jubiliejaus iškilmėse.

Vizitą JAV ministras baigs ketvirtadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius