Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 13

Linas Linkevičius neturi iliuzijų dėl Rusijos

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako neturintis iliuzijų dėl Rusijos, ir teigia, jog Maskva nevykdo Minsko susitarimo dėl paliaubų Ukrainoje.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

NATO užsienio reikalų ministrų susitikime Turkijoje dalyvaujantis ministras sakė, kad padėtis Ukrainoje buvo viena pagrindinių temų ir „Ukrainos klausimas yra tvirtai darbotvarkėje“.

„Tikimės, kad Rusija pradės bent jau rodyti kažkokius ženklus, kaip teigia, kad vykdytų Minsko susitarimus, bet aš pats kažkokių didelių iliuzijų nededu. (...) Rusija tebeteigia, kad ji nėra konflikto dalis, Rusija tebeteigia, kad nėra jos kariuomenės Ukrainos teritorijoje, nors pateikta daug daugiau ir dokumentuotų faktų, kad viskas yra atvirkščiai“, – BNS Antalijoje trečiadienį sakė ministras.

„Deja, pokyčių į pagerėjimą jokių nesimato, yra kažkokių pareiškimų, visokių patikinimų, jų būta ir anksčiau, bet realiai situacijos pagerėjimo mes nematome“, – teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Dėl paliaubų Rytų Ukrainoje vasario 12 dieną Minske sutarė Ukrainos, Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos vadovai.

Trečiadienį prieš prasidedant ministrų susitikimui NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas paragino Rusiją visiškai įgyvendinti Minsko susitarimus. „Mes raginame Rusiją nustoti teikti paramą separatistams, atitraukti savo pajėgas nuo Rytų Ukrainos. Veiksmai kalba geriau už žodžius, ir dabar yra laikas veikti ir skubiai, kalbant apie Minsko susitarimų įgyvendinimą“, – sakė NATO generalinis sekretorius.

Griežtą raginimą Rusijai ministrų susitikime išsakė ir JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry. Kalbėdamas po antradienį vykusių savo derybų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu J.Kerry sakė, kad dabar yra „kritinis momentas Rusijos ir separatistų veiksmams, siekiant įgyvendinti Minsko susitarimą“.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė anksčiau šį mėnesį pareiškė, kad Minsko „paliaubos daugiau neegzistuoja“. Tai kertasi su Vokietijos ir Prancūzijos pozicija – šių šalių vadovai pripažįsta, kad susirėmimai visiškai nesiliovė, bet Minsko susitarimą vadina pagrindiniu būdu krizei išspręsti.

Vakarai ir daugelis nepriklausomų stebėtojų teigia, kad Rusija teikia paramą ginklais ir kariais Ukrainos rytuose veikiantiems separatistams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius