-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 06

Linas Linkevičius: pernelyg rizikinga Ukrainai ir ES Vilniuje nepasirašyti sutarties

Europos Sąjungai (ES) pirmininkaujančios Lietuvos užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus nuomone, pareiškimai apie galimybę pasirašyti ES ir Ukrainos asociacijos sutartį po Vilniaus viršūnių susitikimo gresia apskritai tokio dokumento žlugimu.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Kai girdžiu balsus, kurie sako, kad sutartį galima pasirašyti vėliau, aš su tuo nesutinku. Jeigu teoriškai tai paprasta, tai praktiškai tai bus labai sunku – per daug rizikos“, – sakė jis žurnalistams trečiadienį.

Rizikos veiksniais jis nurodė, pavyzdžiui, laiko veiksnį, taip pat būsimų politinių permainų ES veiksnį (Europos parlamento rinkimai, naujos Europos Komisijos formavimas). Dar vienas rizikos veiksnys – ratifikavimas.

Kai girdžiu balsus, kurie sako, kad sutartį galima pasirašyti vėliau, aš su tuo nesutinku. Jeigu teoriškai tai paprasta, tai praktiškai tai bus labai sunku – per daug rizikos. Sakė L.Linkevičius.

„Labai svarbu, kad po pasirašymo kuo greičiau prasidėtų proceso įgyvendinimas, nes šis veiksnys yra dar svarbesnis (negu pasirašymo veiksnys). Tada matysime, ar bus šis sprendimas vykdomas (integruojamas su ES). Jeigu to nebus, tada skeptikai turės daugiau priežasčių sakyti, kad jie (Kijevas) nevykdo to, kas nuspręsta. Šis procesas yra ilgas ir sudėtingas. Tai (Asociacijos sutarties pasirašymas) tėra tik žaidimo pradžia“, – sakė L.Linkevičius.

Žurnalistų paklaustas apie Ukrainos ir ES laisvosios prekybos zonos suderinamumą su Muitų Sąjunga. L.Linkevičius vėl pabrėžė seniai žinomą ES požiūrį – kad neįmanoma kurti laisvos prekybos zonas su abiem sąjungomis.

„Neįmanoma būti ir Muitų Sąjungoje, ir laisvosios prekybos su ES zonoje, bet tai nereiškia, kad reikia liautis kalbėjus su draugais rytuose. Jei kažkas sako, kad reikia tuos ryšius (su Rusija) nutraukti – tai tik emocijos, tuos santykius turėti ir galima ir neišvengiama“, – sakė ministras.

Jis taip pat pažymėjo, kad Rytų partnerėms perspektyva išlieka, ir nurodė Kopenhagos kriterijus.

„Šiuos kriterijus įvykdžiusios šalys įstos į Europos Sąjungą“, – sakė L.Linkevičius ir pridūrė, kad labai svarbus yra ir reformų įgyvendinimo procesas.

Lapkričio 28-29 dienomis Vilniuje vyks ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimas, kurio metu tikimasi pasirašyti ES ir Ukrainos asociacijos ir laisvos prekybos sutartis.

Ukrainos ir ES laisvos prekybos sutartis užkirstų kelią Kijevo prisijungimui prie Rusijos vadovaujamos Muitų sąjungos, kurią Maskva tikisi paversti stipria Eurazijos sąjunga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius