Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 25

Linas Linkevičius: Rusija pirmiausia galėtų pareikšti užuojautą dėl žuvusių Ukrainos karių

Briuselyje NATO šalių ministrų susitikime dalyvaujantis užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigia, kad ministrai sutaria, jog negalima apie Rusijos veiksmus spręsti iš pareiškimų. Pasak ministro, jų buvo daug, tačiau padėtis Ukrainoje nesikeičia.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį paprašė parlamento aukštųjų rūmų panaikinti kovą priimtą rezoliuciją, leidžiančią šalies vadovui pasiųsti Rusijos karius į Ukrainą.

Anot L.Linkevičiaus, NATO šalys realistiškai vertina Rusijos veiksmus.

„Apie veiksmus spręsti iš pareiškimų sudėtinga. Buvo daug pareiškimų – ir atitraukti karius nuo sienos, apsaugoti sieną, kad į Ukrainą neprasiskverbtų sunkioji ginkluotė – net tankai. Be sąsajų su Rusija tai būtų sudėtinga padaryti, visi supranta, kad tokių ginklų negali nusipirkti parduotuvėje. Pareiškimų buvo, bet jie nebuvo vykdomi“, – žurnalistams Briuselyje sakė ministras.

Mes spręsime tikrai ne pagal pareiškimus, spręsime pagal tai, kokia situacija bus vietoje ir pagal tai darysime išvadas.

Jis priminė, kad Rusija aiškino norinti kalbėtis apie padėtį Ukrainoje, tačiau rimtų pokalbių taip ir neįvyko, tik keli pokalbiai telefonu.

„Mes spręsime tikrai ne pagal pareiškimus, spręsime pagal tai, kokia situacija bus vietoje ir pagal tai darysime išvadas. Kol kas buvo konstatuota, kad mes nematome jokių požymių, kad padėtis gerėtų“, – pabrėžė jis.

Pasak Lietuvos politiko, jeigu Rusija iš tiesų nori imtis žingsnių, iš pradžių turėtų bent jau pareikšti užuojautą dėl žuvusių Ukrainos karių.

„Tuo metu, kai visi diskutuoja apie Ukrainos prezidento Petro Porošenkos taikos planą, kuriam žodžiais pritarė ir V.Putinas, buvo numuštas sraigtasparnis, žuvo 9 kariai. Mes labai rimtai vertiname situaciją ir norime, kad būtų padarytos išvados“, – sakė jis.

Gruzija vis tiek bus NATO?

Paklaustas, kaip NATO gali padėti Aljansui nepriklausančiai Ukrainai, L.Linkevičius teigė, kad ne tik Ukraina, bet ir Gruzija bei Moldova yra Aljanso partnerės, todėl Velse įvyksiančiame viršūnių susitikime bus parengtas priemonių, kurios padės sustiprinti partnerių bendradarbiavimą su aljansu, planas.

Pasak L.Linkevičiaus, Gruzijos atstovai liko nusivylę, nes tikėjosi gauti narystės veiksmų planą arba pakvietimą.

Per susitikimą nutarta, kad NATO nepritars formaliam žingsniui, turinčiam priartinti Gruzijos narystę Aljanse, per rugsėjį Britanijoje vyksiantį viršūnių susitikimą.

Pasak L.Linkevičiaus, Gruzijos atstovai liko nusivylę, nes tikėjosi gauti narystės veiksmų planą arba pakvietimą.

„Šiandien nėra to pritarimo, tačiau 2008 metais viršūnių susitikime suformuota valstybių vadovų pozicija, kad Gruzija bus NATO narė, jos niekas neatšaukė.

Kai bus sutarimas, jie bus pakviesti į aljansą. O šis paketas priemonių bus esminis, priartins juos dar arčiau. Raginu juos tai priimti kaip gerą žinią ne kaip blogą“, – sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius