-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 17

Linas Linkevičius: Rusijos šnipo Valerijaus Katulos išviešinimas – kol kas pakankama priemonė

Rusijos ambasadoje Lietuvoje dirbusio žvalgybos darbuotojo paviešinimas yra pakankama priemonė, kol kas nesiimta žingsnių jį išsiųsti iš šalies, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Taip ministras komentavo Valstybės saugumo departamento (VSD) paviešintą informaciją, kad antrojo sekretoriaus pareigas Rusijos ambasadoje einantis Valerijus Katula yra Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) rezidentūros darbuotojas.

VSD ataskaitoje teigiama, kad jis bandė verbuoti Lietuvos valstybės tarnautoją, siekdamas gauti įslaptintą ir kitą jautrią informaciją apie Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai.

„Mes žinome šią informaciją, ir visi žinos, kad jis toks yra“, – BNS telefonu iš Briuselio sakė L.Linkevičius.

Paklaustas, ar nesiims priemonių išsiųsti žvalgybininką iš šalies, ministras sakė, kad informacijos paviešinimas kol kas yra pakankama priemonė.

„Šiuo metu kol kas tokių žingsnių nesiimame. Be tai, kad jis yra išviešintas, manau irgi yra pakankama priemonė šią minutę. Kol kas tiek, o po to žiūrėsime“, – teigė ministras.

Anot VSD ataskaitos, GRU darbuotojas prašė informacijos apie Lietuvos pirmininkavimo renginius ir prioritetus, asociacijos sutarčių su Rytų partnerystės šalimis galimybes, užsienio valstybinių delegacijų vizitų Lietuvoje rezultatus.

VSD nuotr./Valerijus Katula
VSD nuotr./Valerijus Katula

Pasak ataskaitos, GRU darbuotojas savo kontaktui neatskleidė priklausomybės žvalgybai, teigė, jog informacija reikalinga rašyti ataskaitas Rusijos užsienio reikalų ministerijai. Už surinktą informaciją buvo žadamas piniginis atlygis.

VSD praneša, kad V.Katulos atžvilgiu atliko „prevencinio pobūdžio veiksmus ir užkirto kelią tolimesnei jo žvalgybinei veiklai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius