Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 29

Linos Karbauskienės pėdsakais (2): „privet“ tariantis kaimynas, uždara gatvė ir ratuota apsauga

Įvairiame lygyje nuo kalvos šlaito vingiuojančiose prabangiausio Blaneso miesto San Fransisko rajono gatvelėse – tyku. Tyku ir toje, kurioje gyvena „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio žmona Lina. Šios moters pašonėje įsikūrę kelios dešimtys kaimynų. Visų jų ramybę saugo mobili apsauga ir vakarais bei savaitgaliais užsiveriantys gatvelės vartai.
Linos Karbauskienės namas
Linos Karbauskienės namas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Juodos spalvos, kaip įvardija kaimynai, Karbauskių šeimos namas stūkso viename aukščiausių San Fransisko rajono vietų – kalvos viršuje, iškilęs kone aukščiau virš kitų.

Modernus, ekonomiškas – ant stogo galima regėti saulės kolektorius. Kiemas, į kurį pakilimas individualus ir atskiras (šalia gyvenantys kaimynai dalijasi vienu užvažiavimu), akylai saugomas mažiausiai šešių vaizdo stebėjimo kamerų. Spustelėjus vartų skambutį taip pat įsijungia maža „akis“. Prie namo – nedidelis baseinas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Linos Karbauskienės gyvenamasis rajonas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gatvelė, kurioje gyvena Lina Karbauskienė

Tačiau pirmasis įspūdis besilankant rajone susidaro toks, jog, rodos, net nėra nuo ko taip saugotis – gatvelė rami, ja dažnai pasivaikščioti susiruošia ir eiliniai, gražios miesto panoramos išsiilgę praeiviai.

„Pamačiau galimybę ir pardaviau savo valdytą fabriką Prancūzijoje. Už gautus pinigus prieš 12 metų nusipirkau čia namą. Jis – paskutinis gatvelėje, tad bent iš vienos pusės nesiriboja su jokiais kaimynais. Už tvoros – botanikos sodas, o pro langus atsiveria nuostabi panorama. Kai vasarą kurorte vyksta šurmulys, čia – tyla. Kodėl nepirkau namo analogiškoje Prancūzijos pakrantėje? Nes Ispanijoje pigiau“, – paklaustas, ar seniai gyvena San Fransisko rajone, atsakė L.Karbauskienės kaimynas prancūzas Bernard'as.

Lina – maloni kaimynė

Atsikraustęs iš Prancūzijos Monpeljė miesto, už savo pirkinį jis jau tuomet sumokėjo 1,5 mln. eurų, tad dabar jo vertė – kur kas didesnė. Štai šalimais gyvenantys kaimynai šiuo metu namą pardavinėja už milijoną. Mažesnę kainą lemia tai, kad prancūzo kieme yra įrengtas baseinas, o namą pardavinėjančių kaimynų – ne.

„Labai daug rusų San Fransisko rajone. Daugiau nei 60 iš 200 namų savininkų yra būtent iš šios šalies. Štai ir mūsų gatvelėje jų – ne vienas. Taip pat šalimais gyvena vienas ispanas iš Barselonos, vokietis, andorietis, amerikietis iš Arizonos. Šiaip patiems ispanams čia kurtis yra per brangu“, – kaimynus išvardijo Bernard'as.

Ir jis pats gyvenamąjį būstą įsigijo iš Rusijos piliečio, nes ant pastato puikuojasi užrašas „Vladimir“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Linos Karbauskienės gyvenamasis rajonas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Linos Karbauskienės kaimyno Bernard'o namas

„Tokį pavadinimą namui davė buvęs jo savininkas“, – šyptelėjo prancūzas.

Paklaustas, ar pažįsta lietuvę Liną Karbauskienę, Bernard'as patikino, jog taip. Tai itin maloni, simpatiška kaimynė, su sūnumi gyvenanti „juodame name“. Kitas sūnus, anot jo, apsistojęs Barselonoje (Karbauskiai augina 18-metį Mantą ir 21-erių metų Justiną – aut. past.).

„Pakeliu ranką ir pasisveikinu su ja „privet“. Kai aš atsikrausčiau prieš 12 metų, Lina čia jau gyveno. Tiksliau, dar tvarkėsi savo namą, nes jis nebuvo baigtas. Kol vyko remontas, gyveno kažkur kitur šiame rajone. Ji labai maloni. Be to, yra sportininkė. Mėgsta dviračius“, – patikino Bernard'as.

Ramūno niekad nematė

Taigi kaimynai R.Karbauskio žmoną laiko moterimi, atvykusia iš Rusijos (nors Bernard'as tikina, kad Linos veide rusės bruožų nėra), o tarptautinės dviračių organizacijos „Bigcycling.eu“ internetiniame puslapyje prie jos, kaip organizacijos komiteto narės, pavardės puikuojasi Ispanijos vėliavėlė.

Vis dėlto, Linos mama Regina Šaltinienė patvirtino, kad dukra nesibaido Lietuvos ir dažnai grįžta jos aplankyti, o ir Karbauskienės darbo vietoje galima rasti stendą su pardavinėjamais gintaro gaminiais. Bet apie tai – kitame reportažų ciklo iš Blaneso straipsnyje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Linos Karbauskienės gyvenamasis rajonas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Linos Karbauskienės gyvenamasis namas San Fransisko rajone

O ar Ramūną Karbauskį kaimynai yra kada matę su Lina?

„Ne, jos vyro nepažįstu“, – trumpai atsakė Bernard'as.

Iš jo namo terasos žvelgdami į gražią uolienų, jūros ir Blaneso uosto panoramą, ėmėme aptarinėti didžiausio, kelių dešimtmečių istoriją skaičiuojančio San Fransisko rajono turtuolio vilą, vertą 6–7 mln. eurų. Didžiulis namas stovi beveik pačiame pliaže. Pasak prancūzo, jį taip pat valdo rusas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vaizdai atsiveriantys nuo gatvės
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Brangiausias San Fransisko rajono namas

„Jie nusiperka čia namus ir juos perstato. Tik jie“, – šyptelėjo Bernard'as.

Pasak jo, vartai į jų ramią gatvelę visuomet užveriami nakčiai (nuo 20 val. iki 8 val. ryto) ir savaitgaliais. Svetimiems įvažiuoti neįmanoma liepos bei rugpjūčio mėnesiais.

Atsisveikinus su prancūzu, šis grįžo tvarkyti garaže stovinčių automobilių – „Mercedes-Benz“ ir „Range Rover“. Dar vienas, „darbinis“, į darbus išsiruošusio savininko tuo metu laukė kieme.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Linos Karbauskienės gyvenamasis rajonas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Įvažiavimas į uždarą gatvelę, kurioje gyvena Lina Karbauskienė

Nepatiklūs apsauginio žvilgsniai

Su Bernard'u susitikome ir kitą dieną. Pasak jo, pastaruoju metu Linos ieško labai daug žmonių. Tai jam pasakęs gatvelės gyventojų ramybę sergstintis apsauginis, prašaliečius stebintis iš automobilio. Tas pats apsauginis į mus, žurnalistus, besilankančius rajone antrą dieną iš eilės, taip pat jau žvelgė nepatikliu žvilgsniu.

O štai kitas L.Karbauskienės kaimynas, anglas iš Bornmuto miesto, teigė matęs gatve besivažinėjantį automobilį lietuviškais numeriais. Tiesa, R.Karbauskio žmonos jis nepažįsta, nors gyvena San Fransisko rajone jau beveik trejus metus. Žino tik tiek, kad kaimynė – lietuvė.

Pasivažinėjome po visą į Blaneso uostą besileidžiantį rajoną. Jame – ir XI a. statyta Šv.Jono pilis, nuo kurios bokšto atsiveria vaizdas į pušų apsuptą Karbauskių namą. Pilies kieme pateiktuose panoraminiuose stenduose-žemėlapiuose kaip lankytinas objektas pateikiamas ir priešais matomas San Fransisko rajonas.

Vilas čia įsikūrę gyventojai gali mėgautis ramybe ir šalia plytinčiame vokiečio Karlo Fausto privačiame botanikos sode „Marimurtra“. 15min žurnalistams besilankant jame buvo galima aptikti tik plušančius darbuotojus, – ne sezonas. Tačiau vaizdai, atsiveriantys į Viduržemio jūrą, uolienas – kvapą gniaužiantys. Šiame gamtos kampelyje priskaičiuojama daugiau kaip 3 000 įvairių augalų.

Pačioje apačioje – nedidukas, rodos, tik San Fransisko rajono gyventojams skirtas paplūdimys, labiau primenantis smėlio aikštelę uolų papėdėje.

Pirmasis reportažų ciklo iš Blaneso straipsnis: Linos Karbauskienės pėdsakais (1): namą milijonierių kvartale įsigijo iš „Blaneso karalienės“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius