-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 08

Liūčių plaunamoje ir vėjo košiamoje Palangoje tuštoka: visi laukia gero oro

Jau kelias dienas orų Lietuvos pajūryje tikrai negalima pavadinti tinkamais maudynėms Baltijos jūroje ar deginimuisi. Tai yra ta priežastis, kodėl vakarais Palangos J.Basanavičiaus gatvėje netenka stumdytis su kitais praeiviais, o ir tiltas dar gerokai iki saulėlydžio ištuštėja. Vis dėlto palangiškiai kol kas skųstis nelinkę. Esą orai dar pagerės, juk prieš akis – daugiau nei pusė vasaros.
Šalti ir lietingi orai baido Palangos poilsiautojus
Šalti ir lietingi orai baido Palangos poilsiautojus / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Palangoje tuštoka

Kavinėse nereikia laukti nei staliuko, nei patiekalo ar gėrimo. Pačiame Palangos centre nesunku aptikti skelbimus apie nuomojamus kambarius.

Šaltas vėjas, vos keliolikos laipsnių šiluma ir vis prapliumpantys lietūs verčia gūžtis ir galvoti ne apie dailų maudymosi kostiumėlį, o apie šiltą striukę ir net kepurę.

Tokie pastarųjų dienų įspūdžiai iš Palangos, kurios atėjusi liepa, po labai šiltų gegužės ir birželio, nelepina. Tačiau palangiškiai kol kas nelinkę per daug skųstis. Ir esą žmonių yra, gal ne tiek gausiai, kaip vidurvasarį galėtų būti, bet vis tiek yra.

„Situacija yra tokia: žmonės kuria planus, o Dievas iš jų juokiasi, – pati nusijuokia asociacijos „Svetingas šeimininkas“ vadovė Irena Švanienė. – Optimizmas kažkiek prigeso, bet neužgeso. Kaip bebūtų, tie orai pasitaisys ir vis tiek tas sezonas prasitęs.“

Tiki – orai pagerės

Optimizmu Palangos verslininkai tryško per Jonines, kai orai buvo puikūs, mokinių atostogos baigėsi, tad sąlygos atostogaujantiems buvo pasakiškos. Tik vasara nusprendė nebelepinti tropine šiluma.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vakaras Palangoje
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vakaras Palangoje

Vasara priartėjo prie vidurio, tačiau laiko sezonui įsibėgėti dar tikrai yra, įsitikinusi I.Švanienė, nes prieš akis ne tik trys liepos savaitės, bet ir visas rugpjūtis.

„Žmonės, kaip esu jau sakiusi, paskutiniu metu labai spontaniškai užsisakinėja kambarius. O nei aš kvaila, nei kitas žmogus kvailas, jeigu aš pamatyčiau, kad Palangoje nėra gerų orų, negi važiuočiau tam, kad sumokėčiau už lovą ir joje gulėčiau? Geriau palaukčiau, kai bus geras oras, ir užsisakysiu. Sveika logika šitaip ir diktuoja. Šitaip ir yra, ir čia nieko nuostabaus, situacija kartojasi daug metų“, – kalbėjo I.Švanienė.

Nei aš kvaila, nei kitas žmogus kvailas, jeigu pamatyčiau, kad Palangoje nėra gerų orų, negi važiuočiau tam, kad sumokėčiau už lovą ir joje gulėčiau? – kalbėjo I.Švanienė.

Jos teigimu, orai koreguoja ir kainas – šiuo metu Palangoje apsigyventi yra pigiau, nei plieskiant saulei. Savaitgalį, liepos 12-14 dienomis, jau užsakymų esama, nes bent jau telefonų programėlės rodo saulę, nors tai ir nesutampa su oficialia sinoptikų prognoze.

Pati asociacijos vadovė tvirtina dėl poilsiautojų besikeičiančių planų nenukenčianti – kambarius žmonės rezervuoja per booking.com sistemą, tad nusprendę nevažiuoti jie nukenčia tik patys. Tokių nuomotojų yra ir daugiau, pasak I.Švanienės, net trys ketvirtadaliai palangiškių, kurie teikia apgyvendinimo paslaugas, naudojasi būtent minėta sistema.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Irena Švanienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Irena Švanienė

Nuomotojų pakelėse neliko

Priežodžiu tapusi „močiučių Palanga“, kai su lentelėmis apie nuomojamus kambarius prie kelio į Palangą klientų laukdavo palangiškiai, praktiškai išnyko. Naujai nutiesta keturių juostų gatvė nuo šalikelės atitverta atitvaru, sustoti ten nebegalima, tad ir siūlyti nuomos paslaugas nelabai liko kur.

„Pakelėse nebeliko, tas reiškinys kaip ir dingęs, tik aikštelėje įvažiavus į miestą keletas stovi, bet tik kelios mašinos, tai nėra visos Palangos atspindys. Jie ten neretai prastovi nieko praktiškai negaudami, nes žmonės nevažiuoja, tai kas ten stos. Galų gale, kai atsirado greitkelis, tai pramauna, dar ir reklama uždengia, nežymiai matoma“, – kalbėjo ir I.Švanienė.

Aš visą laiką sakiau, palangiškių pragyvenimo lygis 99 proc. priklauso nuo pono Dievo.

Nors orai nelepina, asociacijos vadovė tvirtina besistengianti galvoti pozityviai: „Aš visada į tai normaliai reaguoju. Kai kalbu su palangiškiais, pažįstamais žmonėmis, visada sakau – turėkite kartelę tokiame lygyje, kad kiek gausite, tiek bus gerai. Pasižvalgykite į aplinkinius rajonų centrus, žmonės visiškai negauna papildomų pajamų, o atlyginimai maži, pensijos irgi, bet išgyvena. Mums dejuoti būtų gėda. Kas iš to, kad stresuosi. Nuo to poilsiautojų nepadaugės. Aš visą laiką sakiau, palangiškių pragyvenimo lygis 99 proc. priklauso nuo pono Dievo.“

Ieško pramogų

Palangos turizmo informacijos centro darbuotojai kol kas skųstis lankytojų stoka teigia negalį. Anot direktorės Rasos Kmitienės, žmonių tikrai yra, gal tik šiek tiek sumažėjo.

„Praėjęs savaitgalis tikrai nenuliūdino. Todėl teigti, kad sumažėjo, tai vienareikšmiškai nenorėčiau. Ypač truputėlį prastesniu oru Turizmo informacijos centre tada kaip tik šurmuliuoja žymiai daugiau lankytojų“, – kalbėjo direktorė.

Jau kelerius metus pastebima, kad kurorto svečiai ieško pramogų – vien nakvynės ir maitinimo neužtenka. Norima atrakcijų, tad Palangai tenka pasistengti. Nors esą pasiūla tikrai yra: nuo kultūrinių, pramoginių renginių iki sveikatinimo, grožio programų, kitokių užsiėmimų.

„Bet kokiu oru Palangoje yra ką veikti, – tikino R.Kmitienė. – Naujai atidarytas baseinas yra viena iš tokių naujienų, kuria mes tikrai džiaugiamės. Taip pat įvairūs kultūriniai renginiai, „Naglio“ kino teatras po truputėlį atnaujina savo repertuarą ir sulaukia nemažo lankytojų dėmesio.“

Pasak direktorės, Turizmo informacijos centre lankosi ir užsieniečiai, ir lietuviai, pastarieji atranda centrą, pradeda naudotis jo paslaugomis vis aktyviau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius