Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 14

Liūčių skenduoliai: iš Klaipėdos kiemų tempiamos dešimtys automobilių

„Sugedo ir mano, ir mano žmonos mašina, abi ištempė vakar. Paprastus draudimus turėjome. Kas čia dėjosi... Vandens iki mašinų langų. Kur čia kreiptis? Į savivaldybę?“ – retoriškai klausė klaipėdietis Pranas, stovėdamas pirmadienį viename labiausiai apsemtų kiemų Debreceno gatvėje. Lyg ežeras tyvuliavęs kiemas antradienį atrodo įprastai – vanduo nuslūgo, tačiau atsivėrė liūties žaizdos – dešimtys sugedusių automobilių.
Kai kurie Klaipėdos kiemai tapo pravažiuojami tik visureigiais.
Kai kurie Klaipėdos kiemai pirmadienį tapo nebepravažiuojami. / J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr.

Stipriai apsemtame Debreceno gatvės name gyvenantis Pranas jaučiasi sunerimęs – teks mokėti už dviejų automobilių remontą.

„Mano „Mercedesas“, kaimynės „Lexusas“ „užlinko“. Bandysime, džiovinsime... Nežinau, kur čia kreiptis, – kalbėjo jis. – Čia viskas buvo apsemta iki pat įėjimo laiptų, rūsiai užpilti. Žmonės vakar patys valė kiemą, čia reikėjo žvejybinių batų. Pakrapštė, pradėjo bėgt. Dvi valandas davėmės. Kas čia ką padarys, niekas nebuvo atvažiavę, nesiteikė. Gerai per radiją sakė, svarbu ne Liepų gatvėje (Liepų g. yra Klaipėdos savivaldybė, – red. past.) buvo, ten visos grotelės išvalytos, čia niekas nežiūri, niekam neįdomu.“

Prano teigimu, liūtis „nuskandino“ daugybę kieme stovėjusių automobilių, vien jų kieme dvi dešimtis, o gal dar daugiau. Vanduo buvo pasiekęs konteinerių viršų.

Tempė mašinas

Debreceno gatvėje gyvenantis Aleksandras antradienio popietę skubėjo į pagalbą kaimynui, kurio „Audi“ permirko liūties sukeltame potvynyje. Pas meistrą jau nutemptas ir jo žmonos automobilis.

Debreceno gatvėje iš kiemų tempiami sugedę automobiliai
Debreceno gatvėje iš kiemų tempiami sugedę automobiliai

„Kur gyvenam – ant bortelio pastatai mašiną, gauni velnių, o kai nuskandina mašinas, kas velnių turi gaut? Kad ir ant bortelio buvo, vanduo iki pat langų, o elektronika visa mašinos apačioj. Meistras neišardęs nepasakys, kiek kainuos. Čia daug tokių“, – kalbėjo Aleksandras, pirmadienį, kaip juokauja, nardęs kiemo vandenyse. Apsemtame namo rūsyje buvo jo katerio variklis, tačiau į rūsį vyras teigė dar nėjęs.

„Žmonos mašina stovėjo prie bortelio, visos sėdynės buvo po vandeniu. Bandysime džiovinti“, – pasakojo Aleksandras, prisimindamas, jog ir prieš kelerius metus kieme buvo potvynis, tačiau ne toks stiprus. Tuomet buvo išvalyta kanalizacija ir daugiau bėdos nepasikartojo.

VIDEO: Klaipėdiečiai atsigauna po patirto potvynio

Kaimynui gelbėjęs kitas klaipėdietis teigė, jog pas elektriką nuvežus automobilį ten jau išsirikiavę keletas „paskenduolių“.

„Kiek kainuos, nežinia. Jei kompiuteriai sugedę, reikės keisti, o tai apie 200–300 eurų. Pas mane, Debreceno gatvėje, tik arčiau Šilutės plento, buvo ramu, tad ir vaikus ramia sąžine į mokyklą išleidome ir vėliau tik sužinojome, kad tvanas. Vaikai skambina, jog iki kelių šlapi į mokyklą nuėjo“, – pasakojo vyras.

Kalta stichija

Lyg žinodamas, ryte, kiek po 6 val., iš lemtingo kiemo išvykęs Osvaldas teigė, jog jam nusišypsojo laimė, kad automobilis nepaskendo. Jei būtų vykęs keletu valandų vėliau, būtų užstrigęs vandenyje.

„Būčiau palikęs – būtų paskendę. Įsibridau į vandenį, langus pravaliau ir ant gazo, slenksčiai buvo paskendę, pilnos grotos sniego tebėra, per ventiliatorių niekas nesiaušins, tai pilu karštą vandenį, kad atitirptų“, – pasakojo Osvaldas.

Klaipėdietis nebuvo linkęs kaltinti miesto valdžios dėl netinkamos sistemos priežiūros.

Čia nei Klaipėda kalta, nei meras, nei tie, kas prižiūri. Važiavau Taikos prospektu, yra šiukšlių, sniego, ir vanduo nespėja nubėgti. Niekas nekaltas, čia stichija. Ką padarysi, yra kaip yra, – pasakojo Osvaldas.

„Čia kalta gamta, reikia draustis kasko, ir tiek. Čia nei Klaipėda kalta, nei meras, nei tie, kas prižiūri. Važiavau Taikos prospektu, yra šiukšlių, sniego, ir vanduo nespėja nubėgti. Niekas nekaltas, čia stichija. Ką padarysi, yra kaip yra“, – pasakojo Osvaldas, pamenantis, kaip prieš septynerius metus vasarą kiemas buvo užlietas, tačiau ir tuomet jam baigėsi sėkmingai, teko pakeisti tik mašinos oro filtrą.

Pirmadienį užlietuose kiemuose vanduo veržėsi ir į rūsius, į juos nebuvo įmanoma įeiti. Antradienį vanduo čia jau buvo nuslūgęs, tačiau telkšojo balos ir nuo daiktų varvėjo vanduo.

Dideli nuostoliai

Draudimo bendrovė „Lietuvos draudimas“ po liūties Klaipėdoje yra sulaukusi beveik pusšimčio pranešimų apie žalą savo klientų turtui ir automobiliams, prognozuojama, kad šios liūties pasekmes pajus ne mažiau kaip 100 apsidraudusių bendrovės klientų, o nuostoliai sieks 70 tūkstančių eurų.

Pranešama, kad labiausiai nukentėjo rūsiai, sandėliukai, pirmųjų aukštų patalpos, yra keletas visiškai apsemtų automobilių, kai kurie patyrė hidrosmūgius, bandydami įveikti patvinusias gatves.

Didžiąją pranešimų dalį sudaro nukentėjęs klientų turtas – užlietos rūsiuose laikomos atsargos, maisto produktai, baldai, kiti namų apyvokos daiktai, taip pat sugadintos elektros instaliacijos ar signalizacijų sistemos.

Labiausiai nukentėjo tų nuosavų namų, kuriuose įrengtas cokolinis aukštas, gyventojai – vanduo apgadino ne tik patalpas, bet ir jose buvusį turtą. Vanduo sunkėsi ir per stogus, pastatų sienas.

Šie metai išskirtiniai tokio pobūdžio gamtos stichijomis. Liūtys visą vasarą skalbė įvairius šalies regionus, daug žalos padarė sostinei. Vandens žalų nuostolius tiksliau galima įvertinti išdžiūvus apsemtam turtui – kol kas mūsų klientų pranešimai preliminarūs, – sakė bendrovės atstovas.

„Šie metai išskirtiniai tokio pobūdžio gamtos stichijomis. Liūtys visą vasarą skalbė įvairius šalies regionus, daug žalos padarė sostinei. Vandens žalų nuostolius tiksliau galima įvertinti išdžiūvus apsemtam turtui – kol kas mūsų klientų pranešimai preliminarūs.

Skaičiuojame, kad aplietų patalpų žalos vidutiniškai siekia 700 eurų, jei vanduo apsėmė automobilį arba jis įvažiavo į didelę balą – tuomet, priklausomai nuo automobilio modelio, vidutinė žala išauga iki kelių tūkstančių eurų, – sako Artūras Juodeikis, „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento direktorius.

Mūsų praktika rodo, kad pavojingiausios vietos automobiliams išlieka požeminės aikštelės, kur po didesnių liūčių vanduo kaupiasi ir kyla. Patyrę tokias žalas automobiliai gali būti ir neremontuotini, nes prasiskverbęs vanduo apsemia ir pažeidžia valdymo pultus, elektros instaliacijas. Kuo naujesnis automobilis – tuo didesnė tikimybė, kad liūties padariniai jam bus itin skaudūs.“

Liūties ir vandens sukelti nuotoliai bus vertinami turtui bent kiek pradžiūvus, kad būtų galima tiksliau nustatyti nuostolių dydį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius