-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 09 18

Liudas Gumbinas: agresijos atveju Lietuva nekartotų 1940-ųjų klaidos ir priešintųsi

Lietuvos šaulių sąjungos (LŠS) vadas atsargos pulkininkas leitenantas Liudas Gumbinas sako, kad agresijos atveju Lietuva nebekartotų 1940 metų klaidos ir priešintųsi.
Liudas Gumbinas
Liudas Gumbinas / Valdo Kilpo nuotr.

Po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite, sukarintos organizacijos vadas sukritikavo neseniai skelbtą apklausą, kurioje didelė dalis gyventojų teigė, kad prieš Rusiją Lietuva atsilaikytų tik kelias dienas.

„Prieš kelias dienas buvo skelbiama apie sociologinę apklausą, kad Lietuva nesugebės arba negalės apsiginti, jei būtų agresija. Mano galva, tai yra kryptinga informacinė kova, kad būtų įdiegtas nepasitikėjimas savimi. Šaulių sąjunga sako kitaip: mes tikrai esame pajėgūs ir mes priešinsimės, ko nebuvo 1940 metais“, – žurnalistams ketvirtadienį Prezidentūroje sakė L.Gumbinas.

Mes tikrai esame pajėgūs ir mes priešinsimės, ko nebuvo 1940 metais

Jis tvirtino, kad Lietuva jau ir dabar priešinasi, nes žino savo istoriją, diegia pilietinį aktyvumą ir nepasiduoda informacinėms propagandai.

„Šaulių sąjungos užduotys yra labai plačios – nuo ginklo iki pagalbos civilinėms institucijoms, pagalbos Ukrainai, kas šiuo metu vykdoma. Tas potencialas, septyni su puse tūkstančio žmonių – tai yra puiki terpė pasitarnauti Tėvynės labui“, – sakė jis.

Pasak prezidentės vyriausiojo patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Valdemaro Sarapino, susitikimo metu šalies vadovė su LŠS vadovybe aptarė organizacijos vaidmenį, jos pasirengimą šalies gynybai, taip pat pasveikino sąjunga su 25-osiomis atkūrimo metinėmis.

„Prezidentė pabrėžė, kad mūsų valstybė Lietuva bus stipri tol, kol patriotiškai, pilietiškai nusiteikę žmonės bus pasirengę ginti tėvynę. Būtent ši organizacija ir yra ta, kurioje telkiasi patys pilietiškiausi ir patriotiškiausi žmonės“, – sakė V.Sarapinas.

Šaulių sąjungos užduotys yra labai plačios – nuo ginklo iki pagalbos civilinėms institucijoms, pagalbos Ukrainai, kas šiuo metu vykdoma. Tas potencialas, septyni su puse tūkstančio žmonių – tai yra puiki terpė pasitarnauti Tėvynės labui

D.Grybauskaitė susitikimo metu taip pat pasidžiaugė, jog Šaulių sąjungos gretos sparčiai pildosi, ypač aktyviai dalyvauja jaunieji šauliai.

„Teisiškai, karo padėties atveju, Šaulių sąjungos būriai tampa mūsų ginkluotųjų pajėgų dalimi. Todėl pagrindinė mūsų užduotis – padėti jiems rengtis šalies gynybai, ką ir daro mūsų kariuomenė, Krašto apsaugos ministerija, skirdama atitinkamą finansavimą. Kartu tai yra ir puiki proga padėti civilinei valdžiai“, – sakė V.Sarapinas.

L.Gumbinas po susitikimo taip pat sakė išgirdęs „labai aiškią žinutę, kad prezidentė remia Šaulių sąjungą, kurią rėmė ir anksčiau“.

Anot jo, LŠS vaidmuo, atsižvelgiant į šiandieninę geopolitinę situaciją, nepasikeitė – organizaciją jungia patriotai, laisvą laiką aukojantys žmonės, sąmoningi Lietuvos piliečiai, kurie, susivieniję į vieną organizaciją, yra „didelė jėga“.

LŠS vadovas sakė, jog organizacijos tikslas – nacionalinio saugumo stiprinimas ne tik prisidedant prie šalies gynybos ginklu, jei to reikėtų, bet ir prisidedant prie šalies pastangų atsilaikyti informaciniame kare.

D.Grybauskaitė susitikimo metu taip pat pasidžiaugė, jog Šaulių sąjungos gretos sparčiai pildosi, ypač aktyviai dalyvauja jaunieji šauliai.

„Šiandien turime ir informacinį karą – tai yra puiki terpė, kur galime prisidėti: turime ir specialistų, žiniasklaidos atstovų, kurie skleidžia kitą žinią, nei kai kurios informavimo priemonės nori skleisti“, – sakė jis.

L.Gumbinas taip pat patikino, kad bendradarbiavimas tiek su Krašto apsaugos ministerija (KAM), tiek su kitomis valstybės institucijomis vyksta sklandžiai: „Nė viena institucija neketina susilpninti Šaulių sąjungos – atvirkščiai, ją stiprina. Esu dėkingas už paramą, kurią gauna Šaulių sąjunga, kaip visuomeninė organizacija“.

Lietuvos šaulių sąjunga buvo įkurta 1919 metų birželio 27 dieną ir likviduota 1940-ųjų liepą Sovietų sąjungai okupavus Lietuvą. Sąjunga atkurta 1989 metų rugsėjo 20 dieną, LŠS atkūrimo iniciatyvinės grupės nariams davus pirmą priesaiką Kelmėje.

Šiuo metu LŠS vienija apie 7,5 tūkst. narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius