Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 13

Liustracijos komisija ketina priimti sprendimą dėl K.Prunskienės bendradarbiavimo su KGB

Išnagrinėjusi papildomą medžiagą Liustracijos komisija baigė tyrimą dėl buvusios premjerės Kazimiros Prunskienės bendradarbiavimo su KGB.
Kazimira Danutė Prunskienė
Kazimira Danutė Prunskienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Liustracijos komisija sprendimą dėl K.Prunskienės bendradarbiavimo su KGB turėtų paskelbti rugsėjį, ketvirtadienį pranešė LNK žinios.

Komisijos pirmininkas Algimantas Urmonas siūlo pripažinti, kad K.Prunskienė slapta bendradarbiavo su KGB, vykdė žvalgybos, kontržvalgybos ir ideologinės žvalgybos užduotis. Esą tai įrodo ne tik atsiradęs įrašas, kuriame politikė pasakoja, kodėl pasirinko Šatrijos slapyvardį, bet ir Ypatingajame archyve saugomas jos pasižadėjimo originalas.

Ekspertai yra atlikę dvi šio dokumento ekspertizes, patvirtinančias K.Prunskienės rašto autentiškumą. Be to, A.Urmonas neteisėtu vadina politikę išteisinantį 2003-iųjų Vilniaus apygardos teismo sprendimą. Anot jo, neva byla net negalėjo būti nagrinėjama iš naujo, nes Aukščiausiojo Teismo prezidiumas 1992-aisiais paliko galioti K.Prunskienei nepalankų teismo Civilinių bylų kolegijos sprendimą.

„Sprendime parašyta, kad sprendimas neskundžiamas ir privalomas visiems Lietuvos teismams. Neskundžiamas, galutinis ir panašiai“, – pabrėžė A.Urmonas.

K.Prunskienė visus įtarimus atmeta ir tikina, kad ją bandoma kompromituoti, nes ji kuria naują partiją.

„Tai politinis išsidirbinėjimas. Tai ir teisinis nihilizmas, ir teisinė nekompetencija, – teigė buvusi premjerė. – Į Aukščiausiojo Teismo sprendimą ne tik kad buvo atsižvelgta, atnaujinus bylą buvo nuodugniai išnagrinėtos visos aplinkybės ir tos, kurių Aukščiausias Teismas, būdamas politizuotas, nenorėjo įvertinti, ir teismo sprendimas yra įsigaliojęs. O kad tai yra nuolatinis politinis išsidirbinėjimas, daugumai Lietuvos žmonių seniai aišku.“

Pavasarį Liustracijos komisijos pirmininkas teigė, kad komisija negali priimti jokio sprendimo K.Prunskienės atveju, nes yra galiojantis K.Prunskienę išteisinęs Vilniaus apygardos teismo sprendimas. Tuomet komisijos pirmininkas žadėjo prašyti teismo atnaujinti procesą paaiškėjus naujų aplinkybių, tačiau paaiškėjo, jog šiai bylai jau suėjęs senaties terminas.

Vilniaus apygardos teismas 2003 metų pavasarį paskelbė, jog nėra įrodymų, kad K.Prunskienė slapta bendradarbiavo su KGB.

Jis pakeitė 1992 m. rugsėjo 14 d. Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų kolegijos sprendimą, kad K.Prunskienė sąmoningai bendradarbiavo su KGB.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius