Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 06 09 /10:42

Liūties padariniai: 50 tūkst. vartotojų liko be elektros, apsėmė Vilniaus savivaldybę, bet kritinės žalos miestui nėra

Naktį iš pirmadienio į antradienį įkaitintą šalį merkusi liūtis padarė nemenkos žalos – ugniagesiai vyko šalinti ant kelių nuvirtusių medžių, apie 50 tūkst. vartotojų kuriam laikui liko be elektros, sostinės Žirmūnų mikrorajone gatvė pasiklojo purvu, kai kurios gatvės tapo neišvažiuojamos. Antradienio ryte paaiškėjo, kad vanduo apsėmė sostinės vicemero Valdo Benkunsko darbo kabinetą. Pasirodo, toks savivaldybėje ne vienas.
Liūtis Vilniuje
Liūtis Vilniuje / V.Benkunsko, 15min nuotr.

V.Benkunskas 15min pasakojo, kad dabar vandenį iš jo kabineto savivaldybėje siurbia. Tą patį esą teks daryti ir kituose kabinetuose.

„17 ir 18 aukštai labiausiai gavo vandens. 18 aukštas labiausiai nukentėjo, kur vicemerai dirba, tada žemiau, administracijos padaliny, 17 aukšte, šiek tiek mažiau vandens, ten tiesiog perbėgo per plokštes“, – nurodė vicemeras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Benkunskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Benkunskas

„Pastatas nėra pirmos jaunystės, jau jam daugiau negu 15 metų. Matyt, kai eina stiprus lietus su šoniniu vėju, randa savo kelią tarp tų konstrukcijų, ką padarysi“, – svarstė jis.

Kokiam skaičiui savivaldybės kabinetų prireiks remonto, V.Benkunskas negalėjo pasakyti, bet tikino, kad jo tikrai reikės: „Reikės, aišku. Yra ir sienos visos sugadintos, ir lubos, lubų plokštės išmirkusios.“

Be darbo kabineto likęs vicemeras teigė rasiantis kitą darbo vietą.

„Yra kur prisiglausti su kompiuteriais, kabinetą rasim, ne problema. Tiek kad netikėtas šiek tiek vaizdas“, – sakė jis.

Praėjusiais metais Vilniaus miesto savivaldybė susiremontavo 19 pastato, kuriame yra ir mero kabinetas, aukštą. Jis, pasak Vilniaus mero patarėjos Ievos Dirmaitės, per liūtį nenukentėjo.

Visgi gausūs krituliai sostinei padarė kitos žalos, bet kritinės, pasak bendrovės „Girnda“ Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovo Egidijaus Steponavičiaus, nėra.

VIDEO: Popietę Vilnių užklupo kruša – skalavo gatves ir draskė medžių lapus

„Kritinės žalos infrastruktūrai tai tikrai nėra“, – sakė jis ir tikino, kad miestas liūčiai buvo gana neblogai pasiruošęs.

„Mes pakankamai gerai žinom miestą, kur yra kritiniai taškai. Ir tuose taškuose – T.Narbuto gatvė, Verkių gatvė, Žirmūnų gatvė – ten dabar vyksta vandens nuotekų sistemų rekonstrukcija. Su laiku dar labiau sumažinsim užtvenkimo pavojų“, – teigė E.Steponavičius.

Su laiku dar labiau sumažinsim užtvenkimo pavojų.

Tiesa, liūties padarinius šalinti vis tiek teks.

„Liūtis nuo šlaitų sunešė nušienautą žolę, išjudino gruntą, visa tai pateko ant gatvių važiuojamojo paviršiaus, užnešė groteles, dėl to kai kurios gatvės buvo patvindytos. Ant gatvių dabar yra labai daug sąnašų – smėlis, žvyras ir kiti dalykai, kuriuos pirmiausia reikia susišluoti.

Antras dalykas, iš karto pradedam tolimesnį vamzdynų valymą“, – nurodė „Grindos“ atstovas.

Kritulių kiekis sostinėje per praėjusią parą beveik pasiekė pavojingą ribą, 15min teigė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) sinoptikė Alva Nagelytė.

„Per naktį iškrito 14 mm, o vakar dieną buvo 9 mm, tai iš viso – 23 mm. Nepasiekta stichinė riba, bet nakties metu per 12 valandų kritulių kiekis – arti pavojingos ribos. Pavojinga kritulių riba, kai per 12 valandų iškrenta 15 mm“, – pasakojo ji.

Daugiausia kritulių, sinoptikės teigimu, fiksuota Kėdainių rajono savivaldybėje.

„Daugiausia vakar dieną prilijo – išmatuota – Dotnuvos meteorologijos stotyje – 30 mm“, – sakė A.Nagelytė. Jos teigimu, lietingi, audringi orai iš Lietuvos kol kas nesitrauks.

Pavojingiausia šiandien šiaurės rytiniam pakrašty, gali kilti smarkios liūtys su škvalais.

„Dar visa tai nerimsta. [...] Pavojingiausia šiandien šiaurės rytiniam pakrašty, gali kilti smarkios liūtys su škvalais“, – teigė sinoptikė.

Dėl praėjusią parą siautusios liūties iš viso 50 tūkst. vartotojų visoje Lietuvoje kuriam laikui liko be elektros, 15min nurodė ESO ryšių su visuomene projektų vadovas Tomas Kavaliauskas.

„Iš viso vakar, įvairiais laiko tarpsniais, apie 50 tūkst. vartotojų neturėjo elektros“, – sakė jis.

Šis vartotojų, praradusių elektrą, skaičius, pasak atstovo, nėra kasdienis, tačiau vidutinis, jei vertinsim audras ar liūtis.

„Vidutiniškai siaučiant audroms, tačiau ne kasdienės dienos darbo skaičiai. Tikrai daugiau nei įprastą dieną“, – teigė T.Kavaliauskas.

Iki antradienio paryčių visi esminiai gedimai, pasak jo, buvo sutvarkyti, liko nebent pavieniai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aukštos įtampos elektros stulpai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aukštos įtampos elektros stulpai

„Šiandien yra tik pavieniai, kur žmonės atvyksta į kokias sodybas, namus, aptinka, tai jie praneša ir tai siejam su vakarykšte audra“, – teigė ESO atstovas.

Meteorologai prognozuoja, kad antradienio dieną daugelyje šalies rajonų – daugiausia rytinėje pusėje – nušniokš trumpos liūtys su perkūnija. Vietomis lis smarkiai. Iš aktyvesnių debesų kai kur vėl iškris kruša.

Per perkūniją vėjas vietomis sieks 15–18 m/s. Temperatūra šalyje bus labai kontrastinga: šils iki 21–26, rytiniame pakraštyje pasieks 28–29, tuo metu Žemaitijoje ir prie jūros kai kur bus tik 17–19 laipsnių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius