Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 15

Liūtys paplovė Bernardinų kapines – iki šiol niekas nepastebėjo?

Šią savaitę Vilnių skalbusios liūtys ne tik tvindė gatves ir kėlė baimę dėl naujos nuošliaužos Gedimino kalne. Nukentėjo ir kitas gausiai turistų lankomas sostinės objektas – Bernardinų kapinės. Tačiau atrodo, kad per savaitę šios nuošliaužos niekas nepastebėjo. Tuo labiau – nepradėjo tvarkyti.
Nuošliauža Bernardinų kapinėse
Nuošliauža Bernardinų kapinėse / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

15min gavo informacijos, kad nuslinko vienas iš Bernardinų kapinių šlaitų. Į įvykio vietą nuvykęs fotografas Vidmantas Balkūnas savo akimis įsitikino, kad nuošliauža Bernardinų kapinėse išties nemenka. Nors kapai, atrodo, nebuvo paplauti, šlaite plyti keliolikos kvadratinių metrų nuoplova.

„Ten yra šlaitas į Vilnelės pusę, nuo Zarasų gatvės. Panašu, kad kapų nuošliauža neatidengė, užpylė tik kelis kapus, nuplauta nemaža šlaito dalis ir kol kas nematyti, kas kas nors būtų tvarkyta. Matosi, kad nuošliauža šviežia, greičiausiai sukelta šios savaitės liūčių“, – pasakojo V.Balkūnas.

Pasak jo, akivaizdu, kad nelaimė įvyko ne vakar. Tačiau vargu, ar ją jau pastebėjo kapines prižiūrinčios institucijos.

Kapines prižiūrinčios įmonės „Naujininkų ūkis“ ir kapinių priežiūra užsiimančios įmonės „Stebulė“ komentarų savaitgalį gauti nepavyko. Nepasiekiama buvo ir kapinių prižiūrėtoja Nijolė Minasiavienė, kurios mobilaus telefono numeris nurodytas ant kapinių tvoros pakabintame stende.

Nei „Grinda“, nei Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos, kurio registre yra Bernardinų kapinės, savaitgalį apie nelaimę nieko nežinojo.

Vilniaus savivaldybės įmonės „Grinda“ Rinkodaros ir komunikacijos specialistė Dovilė Lisauskaitė 15min nurodė, kad nuošliauža Bernardinų kapinėse yra teritoriją prižiūrinčių įmonių rūpestis, o „Grinda“ šiuo atveju padėti galėtų tik tada, jei kas nors pagalbos prašytų.

„Nuo liepos 12 dienos ataskaitose tokio pranešimo nėra, kad Bernardinų kapinėse būtų nuošliauža. „Grinda“ nėra nė vienų Vilniaus kapinių prižiūrėtoja ar administratorė, todėl mes galėjome apie tai sužinoti tik, jei kas nors būtų kreipęsi pagalbos sutvarkyti nuošliaužą. Gyventojai turėtų kreiptis į mus, jei nuošliauža yra ant važiuojamosios kelio dalies. Jei ji yra privačioje teritorijoje ir netrukdo eismui, tai „Grinda“ gali tik padėti, o už tvarką ten jau yra atsakingas pats savininkas arba administruojanti įmonė. Nuo liepos 12 dienos pranešimų apie šią nuošliaužą mes negavome“, – teigė D.Lisauskaitė.

Apie nuošliaužą iki savaitgalio nebuvo informuotas ir Kultūros paveldo departamentas, nors objektas yra paveldo registre.

Departamento direktorės pavaduotojas Audrius Skaistys pažadėjo, kad situacija bus pasidomėta pirmadienį.

„Mes prižiūrime, surašome aktą ir duodame terminą sutvarkyti. Tai greičiausiai bus padaryta pirmadienį, kai į įvykio vietą nuvyks mūsų inspektoriai. Mes pirmadienį tikrai pasidomėsime. Žinoma, būtų gerai, kad kapines administruojančios įmonės susitvarkytų greičiau, ir pirmadienį mes jau pamatytume sutvarkytą šlaitą“, – kalbėjo A.Skaistys.

Kaip jau skelbta, per savaitę dukart Vilnių skalbusios liūtys sukėlė daugybę nesklandumų. Gedimino kalnas buvo tvirtinamas iš anksto, uždarytas lankytojams. Antradienio liūties neatlaikė Belmonto užtvanka. Dukart per savaitę skendo sostinės gatvės. Vien antradienį „Grinda“ gavo apie 140 pagalbos prašymų tiek iš daugiabučių namų bei įstaigų, tiek dėl problemų gatvėse.

R.Šimašiaus teigimu, greitų sprendimų, kaip išvengti panašių potvynių mieste pliaupiant liūčiai, nėra. Tačiau savivaldybė tvirtina pradėjusi realizuoti nuotekų valymo įrenginių projektą, pagal kurį per trejus metus didžiosios problemos turėtų būti išspręstos.

VIDEO: Po Vilnių užklupusios liūties skaitytojai dalijasi skęstančių automobilių ir patvinusių gatvių vaizdais
VIDEO: Liūtis Vilniuje skaitytojo akimis: kol vieni skendo, kiti apsemtose gatvėse pramogavo
VIDEO: Po liūties darbininkai zuja ant Gedimino kalno

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius