-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 20

Loreta Graužinienė apie VSD vadovo atsakymus Seime: „Ką veiki kaip vadovas, jeigu nieko nežinai?“

Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinio direktoriaus Gedimino Grinos atsakymai į Seimo narių klausimus dėl paviešintos slaptos informacijos antradienį skambėjo keistai, sako Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.
Loreta Graužinienė
Loreta Graužinienė / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

G.Grina iš esmės atsakė vieninteliu žodžiu – „nežinau“. Pasak L.Graužinienės, kai taip kalba VSD vadovas, atrodo neįprastai.

„Skambėjo tikrai labai keistai. Aš suprantu, kad ne viską pareigūnai gali pasakoti atvirame Seimo posėdyje, bet kada į pateiktus klausimus VSD vadovas visą laiką atsako  „nežinau“ „nežinau“, „nežinau“, jau nesigilinant net į esmę, atrodo, iš karto kyla klausimas: ką veiki kaip vadovas, jeigu nieko nežinai? Galbūt buvo galima pasakyti „negaliu atsakyti“? Man toks keistas įspūdis susidarė“, – trečiadienį Žinių radijui sakė ji.

Kada iš pateiktų klausimų visą laiką skamba atsakymas VSD vadovo „nežinau“ „nežinau“, nežinau“, jau nesigilinant net į esmę, atrodo, iš karto kyla klausimas: ką veiki kaip vadovas, jeigu nieko nežinai?

G.Grina antradienį negalėjo atsakyti į septynis Seimo narių klausimus.

„Aš gavau septynis klausimus kaip VSD direktorius, į kuriuos galėčiau atsakyti taip: pagal pirmą klausimą galėčiau pasakyti tiek, kiek yra spaudoje, tai nieko negalėčiau pakomentuoti. Apie antrą klausimą nieko nežinau, apie trečią klausimą nieko nežinau. Ketvirtas, penktas, šeštas ir septintas klausimas – faktiškai nieko nežinau, ir plius yra ikiteisminio tyrimo medžiaga“, – kalbėjo jis.

Parlamentarai G.Grinos ir generalinio prokuroro Dariaus Valio prašė atsakyti, ar praėjusį ketvirtadienį prezidentė Dalia Grybauskaitė buvo išsikvietusi Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktorių Saulių Urbanavičių ir Specialiųjų tyrimų tarnybos direktoriaus pirmąjį pavaduotoją Žydrūną Bartkų, ar ji nurodė STT vadovams nereikšti įtarimų savo vyriausiajai patarėjai Daivai Ulbinaitei, ar nurodė generaliniam prokurorui skubiai grįžti į darbą, atšaukti komandiruotę į užsienį bei padaryti įtaką ikiteisminiam tyrimui, ar prezidentė arba jos įgalioti asmenys koordinavo veiksmus su Paslapčių apsaugos koordinavimo komisijos nariais ir VSD pareigūnais, kad būtų panaikinta slaptumo žyma ant pažymos.

Pareigūnų taip pat teirautasi, ar VSD darbuotojas spalio 30-ąją pateikė D.Ulbinaitei informaciją, kuri kitą dieną šifruotu elektroniniu ryšiu išsiųsta prezidentei, Seimo pirmininkei, ministrui pirmininkui, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkui, užsienio reikalų ministrui, Vyriausybės kancleriui.

„Kodėl spalio 31 dieną VSD pareigūnas skambino Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto patarėjui, klausdamas, ar komiteto pirmininkas jau susipažino su šios pažymos turiniu, o sužinojęs, kad dar ne, ragino kuo skubiau tai padaryti?“ – klausta G.Grinai ir D.Valiui adresuotuose klausimuose.

Pagal Seimo statutą, parlamentarai turi teisę pateikti klausimus ir reikalauti, kad atskiri Vyriausybės nariai, valstybės kontrolierius, kiti valstybės institucijų vadovai, kuriuos skiria Seimas arba kurių paskyrimui reikalingas Seimo pritarimas, taip pat kiti valstybės institucijų vadovai atsakytų į juos Seimo posėdyje.

Pareigūnai į Seimą pakviesti aiškintis dėl ikiteisminio tyrimo, pradėto BNS pranešus apie VSD perspėjimą valstybės vadovams ir dviem Seimo komitetams, jog Rusija rengia naujas aktyvias informacines atakas ir artimiausiu metu gali būti platinama dezinformacija apie prezidentę D.Grybauskaitę.

Vilniaus miesto apylinkės teismas įpareigojo BNS redaktorę atskleisti informacijos šaltinį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius