-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 11

Loreta Graužinienė: prokurorai pirmiausiai turėjo išsiaiškinti, ar VSD pažyma galėjo būti slapta

Premjeras Algirdas Butkevičius pirmadienį pareiškė nemanantis, kad dėl slaptos Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymos paviešinimo buvo padaryta žala valstybei. O Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė piktinosi prokurorais, kurie netyrė, ar dokumente pateikta informacija apie Rusijos planuojamas informacines atakas galėjo būti pažymėta kaip slapta.
Loreta Graužinienė
Loreta Graužinienė / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

Tyrimą atliekančios Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktoriaus pirmasis pavaduotojas Žydrūnas Bartkus pirmadienį po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite atsiprašė žurnalistų, tačiau konkrečiai nepasakė, už ką atsiprašo.

Tačiau iškart po to paaiškėjo, kad pirmadienį į BNS žurnalistės Jūratės Damulytės namus ir vėl pasibeldė STT pareigūnai – jie atliko kratą J.Damulytės garaže.

L.Graužinienė: tyrimas seniai turėjo būti baigtas

Seimo pirmininkė, Darbo partijos vadovė L.Graužinienė teigė, kad Seimas iš VSD nuolat gauna panašios informacijos, tačiau ji paprastai žymima grifu „Riboto naudojimo“.

Man labai keista, kodėl prokurorai iš karto pavedė STT vykdyti tyrimą, neįsitikinę, kad tai yra tikrai slapta medžiaga. Jie turėjo atlikti tyrimą ir įsitikinti, ar pažyma atitinka slaptumo žymą, – piktinosi L.Graužinienė.

„Man labai keista, kodėl prokurorai iš karto pavedė STT vykdyti tyrimą, neįsitikinę, kad tai yra tikrai slapta medžiaga. Jie turėjo atlikti tyrimą ir įsitikinti, ar pažyma atitinka slaptumo žymą. Kiek man teko girdėti iš viešosios erdvės, prokurorai net nebuvo paprašę pažymos iš VSD“, – po valdančiųjų pasitarimo Seime sakė ji.

Anot L.Graužinienės, demokratinėje šalyje žurnalistai negali būti paverčiami kaltaisiais už tai, kad kažkas nutekino informaciją: „Pirmiausiai reikia išsiaiškinti, kodėl ir kas neatliko savo pareigų, ir ieškoma, kas nutekino informaciją, o ne kas ją paskelbė.“

Seimo pirmininkė pabrėžė, kad informacijos siuntėjų ir gavėjų ratas buvo labai siauras, todėl jeigu būtų norėjusi, teisėsauga jau seniai būtų išsiaiškinusi, kas nutekino pažymą.

„Kodėl pas žurnalistus net namuose ir sandėliukuose yra atliekamos kratos... Čia yra virš visų vertinimo normų“, – piktinosi ji.

Politikės teigimu, yra fiksuota, kas ir kuriuo metu susipažino su VSD pažyma, todėl nesunku išsiaiškinti, kas ją atidavė žurnalistams.

A.Butkevičius: pažyma neverta tiek dėmesio

„Jokia valstybei žala nėra padaryta ir aš manau, kad ne ten nukreiptos mintys ir darbai, norint išsiaiškinti šį atvejį. Mano nuomone, jis (pažymos turinys – aut.) tikrai nevertas nei kratų, nevertas jis net tokio dėmesio, kuris dabar yra Lietuvoje, ir nevertas tokio darbo, kuris, kiek žinau, net pakenkė kai kurių žmonių sveikatai ir žmonės atsidūrė tam tikroje įtampoje“, – po valdančiųjų pasitarimo Seime žurnalistams sakė premjeras.

Turinys nieko bendro neturi su keliamais reikalavimais (slaptai medžiagai – aut.) ir persekiojimais, kurie dabar vyksta, – teigė A.Butkevičius.

Jis pridūrė, kad teisėsauga turi visas galimybes išsiaiškinti, kas informaciją perdavė žurnalistams. Vyriausybės vadovas pabrėžė, kad žurnalistų darbas yra viešinti informaciją, kurią jie turi.

„Turinys nieko bendro neturi su keliamais reikalavimais (slaptai medžiagai – aut.) ir persekiojimais, kurie dabar vyksta“, – sakė A.Butkevičius.

Premjeras neigiamai atsakė į klausimą, ar jis žino, kas nutekino informaciją BNS žurnalistams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius