Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 26 /2013 11 27

Loretos Graužinienės vizitas į Ukrainą lyg akis išdegus: nauda sau, žala valstybei

Rytų Europos studijų centro vyresnysis analitikas Marius Laurinavičius ir buvęs užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis sako, kad Lietuvos Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė vizitu į Ukrainą siekia tik asmeninės naudos, o Lietuvos užsienio politikai šis vizitas gali tik pakenkti. Pasak ekspertų, nesuderindama išvykos su Užsienio reikalų ministerija ir prezidentūra, L.Graužinienė gabūt viršijo savo įgaliojimus ir už tai turėtų atsakyti.
Loreta Graužinienė
Loretos Graužinienės elgesys kelia vis daugiau klausimų. / BFL/Butauto Barausko nuotr.

„Deja, tenka konstatuoti, kad ponios L.Graužinienės elgesys rodo, kad jai rūpi asmeniniai, o ne valstybės interesai“, – teigė M.Laurinavičius, vertindamas Seimo pirmininkės skubotą vizitą į Kijevą.

Politologo tvirtinimu, užsienio politikoje nesuderinus veiksmų bent Lietuvoje, o dažnai ir su užsienio partneriais, galima padaryti tokių klaidų, kurias atitaisyti vargu ar bus lengva.

„Be derinimo užsienio politikoje pasiekti ką nors yra labai sunku, o kartais galima pridaryti ir daugybę žalos. Todėl dabartinis įvykis, kai L.Graužinienė išvyko į Ukrainą nesuderinusi vizito nei su prezidentūra, nei su Užsienio reikalų ministerija ir net nežinant premjerui, iš esmės turi būti vertinamas kaip vienas skandalingesnių atvejų Lietuvos užsienio politikos istorijoje“, – kalbėjo politologas.

Jei mes kalbame apie realius dalykus, o ne asmeninius viešuosius ryšius, tai šio vizito reikšmė yra niekinė ir akivaizdžiai neigiama valstybei, – sako M.Laurinavičius.

M.Laurinavičiaus teigimu, šiame L.Graužinienės poelgyje galima įžvelgti ir galių viršijimą, nes Lietuvos Konstitucijoje numatyta, kad užsienio politiką Lietuvoje vykdo prezidentas ir Vyriausybė.

„Apie Seimo pirmininko vaidmenį užsienio politikoje Konstitucija tikrai nieko nesako, o Ukrainos klausimas yra tas, kai kalbama apie pagrindinius, lemiamus sprendimus. Ko gero, žiūrint konstituciškai galima įžvelgti ir galių viršijimą“, – svarstė jis.

Žlugdo Lietuvos įvaizdį

Politologas pažymi, jog šiuo metu Ukrainos klausimas yra toks įtemptas, kad čia tikrai yra ne vieta asmeniniams viešųjų ryšių triukams. Šiuo metu diplomatinė kova vyksta itin intensyviai ir ji privalo būti derinama tarp partnerių, todėl veiksmai šioje srityje, daromi niekam nežinant, žlugdo Lietuvos, kaip patikimos partnerės įvaizdį, tarptautinėje arenoje.

„Lietuva turi labai konkrečius interesus tiek dėl Vilniaus susitikimo sėkmės, tiek dėl Ukrainos ateities kelio apskritai, todėl tokie dalykai yra nepriimtini. Toks paklodės tampymas visada užsienio politikoje atneša tik žalą“, – įsitikinęs M.Laurinavičius.

Buvęs užsienio reikalų ministras konservatorius Audronius Ažubalis tikino, kad L.Graužinienės su niekuo nederintas vizitas į Ukrainą yra pirma tokia akivaizdi Lietuvos užsienio politikos klaida per visą 23 metų atkurtos nepriklausomos Lietuvos istoriją.

A.Ažubalis neabejoja, kad tarptautinėje erdvėje dėl to Lietuva bus įvertinta neigiamai ir pasirodys kaip nepatikima partnerė.

„Tokiais dalykais Lietuvos užsienio politika yra draskoma, o Lietuva statoma į keblią padėtį partnerių akyse, nes normalioje valstybėje užsienio politikoje nekoordinuotų veiksmų tikrai nebūna.  Tuo labiau valstybėje, kuri pirmininkauja ES“, – pabrėžė A.Ažubalis.

Politikas neabejoja, kad L.Graužinienės viražus su nuostaba seka ir patys ukrainiečiai, o su šypsena – Rusija. „Kaip atrodo mūsų diplomatinė tarnyba, visa delegacija?“ – retoriškai klausė jis.

Rezultatų nebus

A.Ažubalis sako, kad tik formaliai žiūrint L.Graužinienė gali vykti į pasimatymus su užsienio šalių parlamentų vadovais tada, kai to užsinori, tačiau iš tiesų visi šie vizitai turi būti kruopščiai planuojami ir derinami.

Šiuo atveju, anot buvusio užsienio reikalų ministro, Seimo pirmininkė, nuvykusi į Kijevą, ten net neturės ką pasakyti, nes jokių pasiūlymų Lietuvos ar tuo labiau Europos vardu pateikti negali.

„Čia yra visiški niekai. Dialogas su Ukraina vyksta, bet prie visos pagarbos, ne tarp Lietuvos Seimo narių ir Ukrainos parlamentarų, o tarp Ukrainos ir Briuselio bei JAV. Šis vizitas tikrai niekuo negali padėti. Kai važiuoji pas partnerį, tai visada vežiesi kažkokią „dovaną“, kažką siūlai. O ką dabar gali siūlyti L.Graužinienė? „Pasirašykite“? Tai ne siūlymas. O gal mūsų delegacija turi Tarptautinio valiutos fondo ir Pasaulio banko įgaliojimus suteikti Ukrainai amortizacines paskolas?“ – ironizavo A.Ažubalis.

Kai važiuoji pas partnerį, tai visada vežiesi kažkokią „dovaną“, kažką siūlai. O ką dabar gali siūlyti L.Graužinienė? „Pasirašykite“? Tai ne siūlymas, – vertina A.Ažubalis.

Politologas M.Laurinavičius taip pat tvirtina, kad Ukrainoje L.Graužinienė tikrai nieko nepasieks, nors neabejoja, kad bus bandoma teigti priešingai.

„Aš net neabejoju, kad L.Graužinienė grįžusi bandys, o gal dar iš kelionės, demonstruoti, kiek ji daug pasiekė, ir kiek naudos vizitas davė, bet, jei mes kalbame apie realius dalykus, o ne asmeninius viešuosius ryšius, tai šio vizito reikšmė yra niekinė ir akivaizdžiai neigiama valstybei“, – teigė jis.

B.Juodka nebara: kur nori, ten važiuoja

Konservatorius A.Ažubalis tvirtina, kad šis L.Graužinienės išsišokimas neturėtų likti nepastebėtas koalicijos partnerių. Pasak jo, už tokias „improvizacijas“ reikia bent jau politiškai atsakyti.

Tačiau socialdemokratas, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Benediktas Juodka tvirtina, kad L.Graužinienė turėjo teisę vykti ten, kur panorėjusi, ir niekas jos už tai barti negali.

„Aš negaliu reguliuoti Seimo pirmininkės vizitų programų. Ji pati nusprendžia, kur jai važiuoti“, – sakė politikas.

Opozicija skaičiuoja, kad atšauktas vizitas į Didžiąją Britaniją ir skubota išvyka į Kijevą Seimui kainuos ne mažiau nei 20 tūkst. litų.

B.Juodka pažymi, kad L.Graužinienė Kijeve iš anksto neplanuotai lankosi jau ne pirmą kartą. Esą grįždama iš Gruzijos per Ukrainos sostinę kartą ji jau buvo neplanuotai susitikusi su Ukrainos Aukščiausios Rados kancleriu, opozicijos atstovais.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko nuomone, šie susitikimai buvo labai naudingi.

„Tuo metu buvo gautas oficialus kvietimas jai apsilankyti Kijeve. Jeigu ji dabar nusprendė ten vykti, čia yra jos reikalas“, – sako B.Juodka.

Į mitingą – už 10 tūkst. litų

Seimo kanceliarijos skaičiavimu, L.Graužinienės, dviejų jos pavaduotojų Gedimino Kirkilo bei Petro Auštrevičiaus, Seimo pirmininkės sekretoriato vadovo Mantvydo Bekešiaus bei Seimo Tarptautinių ryšių departamento direktorės Sigitos Renauskienės vizitas Kijeve kainavo kiek daugiau nei 10 tūkst. litų.

Delegacijos nakvyne Ukrainos palamento viešbutyje greičiiausiai pasirūpins priimanti šalis, sakė Seimo kancleris J.Milerius.

Anot jo, šiuo metu daroma viskas, kad Seimui netektų susimokėti už atšauktą L.Graužinienės vizitą į Didžiąją Britaniją. Bilietai į Londoną buvo nupirkti iš anksto, nes vizitas ten buvo derintas ilgai, tačiau L.Graužinienė paskutinę minutę nutarė vykti ne į Londoną,  o į Kijevą.

Opozicija skaičiavo, kad atšauktas vizitas į Didžiąją Britaniją ir skubota išvyka į Kijevą Seimui gali kainuoti ne mažiau nei 20 tūkst. litų.

Apie ketinimą antradienį vykti į Kijevą L.Graužinienės sekretoriatas pranešė pirmadienio vakarą. Ji planuoja susitikti su Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininku V.Rybaku, opozicijos lyderiais.

Kol kas L.Graužinienė apie savo darbus Kijeve nesigiria. Tik P.Auštrevičius socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė, kad Lietuvos delegacija antradienio vakare ketina dalyvauti proeuropietiškame mitinge.

Praėjusią savaitę Ukraina sustabdė derybas dėl asociacijos sutarties su ES. Sutartį planuota pasirašyti šią savaitę Vilniuje per Rytų partnerystės viršūnių susitikimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius