Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 14 /2023 03 15

LRT vadovė M.Garbačiauskaitė-Budrienė pateko į kritikos audrą dėl pastabų apie VU dėstytoją

Nacionalinio transliuotojo vadovės Monikos Garbačiauskaitės-Budrienės išsakytos pastabos apie Vilniaus universiteto dėstytoją Jolantą Mažylę sukėlė audrą. LRT vadovę kritikuoja kai kurie politikai, žurnalistai, akademinio pasaulio atstovai. Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) valdyba kreipėsi į Vilniaus universitetą dėl mobingo ir nepagrįsto persekiojimo. M.Garbačiauskaitė-Budrienė teigia, kad LŽS pozicija yra nepagrįsta, o ji rūpinosi studijų kokybe.
Monika Garbačiauskaitė-Budrienė
Monika Garbačiauskaitė-Budrienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kritikos banga kilo, kai prieštaringai vertinama žurnalistė Rūta Janutienė paviešino vaizdo įrašus, kaip Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos bakalauro studijų programos komiteto posėdžiuose svarstomas dėstytojos J.Mažylės dalyvavimas R.Janutienės laidoje. Minėtos laidos vaizdo įrašas nebepasiekiamas.

„Laisvės TV“ vadovas ir visuomenininkas Andrius Tapinas dar 2022 m. lapkritį rašė, kad šioje laidoje J.Mažylė ne tik kritikavo Lietuvos žiniasklaidą, bet ir kvestionavo perkamą paramą kovojančiai Ukrainai.

videokadras/Posėdžio akimirka
videokadras/Posėdžio akimirka

LŽS valdyba mato mobingą ir nepagrįstą persekiojimą

LŽS valdyba kreipėsi į Vilniaus universiteto atsakingus asmenis informuodama apie mobingo situaciją ir nepagrįstą persekiojimą, kurie taikomi LŽS narės, žurnalistės ir šio universiteto dėstytojos doc. dr. Jolantos Mažylės atžvilgiu. Apie šią situaciją informuota ir LRT Taryba.

LŽS valdyba pranešė, kad vasario 23 dieną gavo Vilniaus universiteto doc. dr. Jolantos Mažylės pranešimą apie jos atžvilgiu taikomą mobingą Vilniaus universitete. Dėstytoja pateikė Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos bakalauro studijų programos komiteto oficialius posėdžių vaizdo ir garso įrašus, taip pat posėdžių išrašus ir komiteto kreipimąsi į VU centrinę etikos komisiją.

„Gautame pranešime nurodoma, kad Žurnalistikos bakalauro programos komitete vykdomi aiškiai išreikšti veiksmai ir siekis sunaikinti asmens reputaciją ir susidoroti su doc. dr. J. Mažyle kaip dėstytoja. Susipažinus su pateikta medžiaga, akivaizdu, kad šį persekiojimą savo kreipimusi į komiteto pirmininką doc. dr. A.Gudauską inicijavo, kryptingai ir atkakliai vykdė VU Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos bakalauro studijų programos socialinė partnerė, šio komiteto narė, LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė“, – rašoma pareiškime.

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto nuotr./Jolanta Mažylė
Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto nuotr./Jolanta Mažylė

Pasak LŽS valdybos, net trijuose Žurnalistikos bakalauro studijų programos komiteto posėdžiuose buvo svarstytas doc. dr. J.Mažylės dalyvavimo TV laidoje „Sengirė" faktas ir jos asmenybė, profesinė kompetencija, jos vertybės, įsitikinimai.

„Susipažinus su pateikta medžiaga, akivaizdu, kad minėtuose posėdžiuose buvo aptariami, nagrinėjami, svarstomi būdai, kaip doc. dr. J. Mažylę pašalinti iš Universiteto, netgi inicijuojant studentų skundus. Doc. dr. J.Mažylei apie šiuose posėdžiuose svarstomus su ja susijusius klausimus nebuvo ne tik pranešta, bet ir buvo nuspręsta jos nekviesti į tuos svarstymus“, – teigiama pareiškime.

Doc. dr. J.Mažylei apie šiuose posėdžiuose svarstomus su ja susijusius klausimus nebuvo ne tik pranešta, bet ir buvo nuspręsta jos nekviesti į tuos svarstymus

LŽS Valdyba pažymi, kad „kartu su LRT generaline direktore psichologinio spaudimo, niekinimo būdus planavo, vykdė mobingą ir kiti Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos bakalauro studijų programos komiteto nariai, kurie yra ir LRT darbuotojai. Visi šie asmenys susiję tarnybinio pavaldumo santykiais, todėl čia iškyla ir klausimas dėl jų nepriklausomumo“.

Anot LŽS, LRT generalinė direktorė savo iniciatyva parengė kreipimąsi į Vilniaus universiteto centrinę akademinės etikos komisiją.

LŽS teigimu, J.Mažylė raštu informavo Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto dekanę, kad dėl tokios padėties patirdama didelę emocinę įtampą ir išgyvenimus nebegali toliau dirbti šioje žurnalistikos bakalauro studijų programoje.

Kartu su LRT generaline direktore psichologinio spaudimo, niekinimo būdus planavo, vykdė mobingą ir kiti Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos bakalauro studijų programos komiteto nariai, kurie yra ir LRT darbuotojai.

„Lietuvos žurnalistų sąjungos valdyba, susipažinusi su visa medžiaga dėl galimo mobingo vienbalsiai pripažino netinkamu Žurnalistikos bakalauro programos komiteto bei atskirų jo narių, organizavusių doc. dr. J.Mažylės persekiojimą, elgesį. Tokiam doc. dr. J.Mažylės niekinimui iš esmės nepritarė Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos bakalauro programos komiteto vadovas doc. dr. A.Gudauskas, kuris nusišalino nuo balsavimo dėl bandymo persekioti doc. dr. J. Mažylę skundžiant ją VU Centrinei akademinės etikos komisijai. Jo nurodyti argumentai grindžiami bendraisiais VU SPK nuostatais. Doc. dr. A.Gudauskas posėdžio metu aiškiai nurodo, kad socialinės partnerės Monikos Garbačiauskaitės-Budrienės pateiktas skundas VU centrinei akademinės etikos komisijai nėra Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos bakalauro programos komiteto svarstymo objektas“, – rašoma pareiškime.

Atsižvelgiant į visas minėtas aplinkybes LŽS valdyboje priimtas sprendimas informuoti atitinkamas organizacijas apie vykdomą mobingą doc. dr. J.Mažylei. Rašte reikalaujama užkirsti kelią dėstytojos persekiojimui bei Žurnalistikos bakalauro programos studijų komiteto kai kurių narių organizuojamam mobingui.

LRT vadovės pozicija: LŽS sprendimas visiškai nepagrįstas

LRT generalinė direktorė M.Garbačiauskaitė-Budrienė atmeta LŽS valdybos teiginius dėl J.Mažylės persekiojimo ir mobingo.

„Šį LŽS valdybos sprendimą vertinu kaip tendencingą ir visiškai nepagrįstą, netgi kaip dalyvavimą artėjančių LRT generalinio direktoriaus rinkimų kampanijoje.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Monika Garbačiauskaitė-Budrienė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Monika Garbačiauskaitė-Budrienė

VU Komunikacijos fakulteto žurnalistikos bakalauro studijų programų komiteto nariai kolegialiai balsuodami nusprendė kreiptis į VU centrinę akademinės etikos komisiją dėl dėstytojos J.Mažylės elgesio atitikimo etikos reikalavimams (7 balsai už, 1 prieš, 1 susilaikė) po to, kai tokį klausimą iškėlė tiek studentai, tiek dėstytojai, tiek socialiniai partneriai.

Ir aš tikiuosi, kad VU centrinė akademinės etikos komisija atsakys į komiteto nariams iškilusius klausimus. Į studijų kokybę ir jaunų žurnalistų parengimą žvelgiu rimtai, ypač šiais geopolitikai sudėtingais laikais jauni profesionalai turi būti rengiami itin atsakingai. Ir dabar pasirašyčiau po kiekvienu žodžiu, kurį išsakiau komiteto posėdžiuose“, – rašoma M.Garbačiauskaitės-Budrienės komentare.

Trečiadienį LRT vadovė savo paskyroje „Facebook“ papildė savo poziciją.

„Pirmadienį, likus savaitei iki LRT generalinio direktoriaus rinkimų, Lietuvos žurnalistų sąjungos valdyba ir jos vadovas Dainius Radzevičius mane šlykščiai ir visiškai nepagrįstai apkaltino mobingu už tai, kad, kartu su kitais kolegomis – dėstytojais, studentais ir kitais VU Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos bakalauro studijų programos komiteto nariais – kartu dar sausio 31 d. nutarėme kreiptis į Universiteto etikos komisiją, nes mums iškilo klausimas dėl dėstytojos J.Mažylės elgesio ir išsakytų teiginių.

Ne teisėme, ne dergėme, kaip buvo mėginama įteigti, o paprašėme tam specialiai skirtos etikos komisijos dalykiškai apsvarstyti, ar suderinama su Universiteto vertybėmis tai, kad žurnalistikos studentams dėstanti J.Mažylė savo raiškai renkasi kanalą OpTV, kuriame skleidžiama dezinformacija, antivalstybiniai Kremliaus naratyvai, menkinama valstybė ir jos institucijos, kuriame lankosi veikėjai iš Algirdo Paleckio kompanijos. O taip pat įvertintų ir jos kalbų turinį, kuriame nuskambėjo galimai tikrovės neatitinkantys ir rasistiniai teiginiai. (Deja, laidos pasižiūrėti jau nebeįmanoma, nes kanalas ją pašalino.)

Pagaliau sulaukėme ir VU atsakymo į beprecedentę prieš mane ir mano kolegas iš LRT pradėto šmeižto kampaniją. Džiaugiuosi, kad su VU kolegomis situaciją matome vienodai. Be kita ko atsakyme sakoma, kad:

- Vien faktas, kad tokia situacija buvo svarstoma studijų programų komitete ir bendru sutarimu buvo nutarta kreiptis į Vilniaus universiteto centrinės akademinės etikos komisiją, negali būti vertinamas kaip mobingas doc. dr. J.Mažylės atžvilgiu. Priešingai, draudimas Studijų programos komitetui inicijuoti diskusijas ir kreiptis į Universiteto akademinės etikos komisiją, būtų laikomas akademinės laisvės suvaržymu. Nes studijų programų komitetai atsako už studijų kokybę.

- Komunikacijos fakulteto vadovybė geranoriškai atsižvelgė į visus J.Mažylės prašymus, todėl tai niekaip negali būti siejama su jos diskriminavimu ar mobingu.

- Posėdžių įrašai buvo daryti tik protokolui, jie buvo suteikti J.Mažylei pačiai prašant susipažinti su jų turiniu. Įrašų viešinimas ir platinimas yra neteisėti. Suteikiant įrašus, buvo nurodyta, kad dokumentai perduodami susipažinti, tačiau jų negalima platinti dar ir todėl, kad jame yra matomi VU darbuotojai ir studentai, kurie nėra laikomi viešaisiais asmenimis, todėl tai pažeidžia jų teisę į atvaizdą ir kitas asmens teises.

Nuo savęs pridėsiu, kad nesigailiu kėlusi šiuos klausimus, esu baigusi šias studijas, savo darbe nuolat susiduriu su jaunaisiais žurnalistais ir man ne tas pats, kokius žurnalistus rengia VU. Ypač šiais laikais, kai vyksta karas ant žemės ir kibernetinėje erdvėje, kai žurnalistai turi gebėti atskirti tikrą informaciją nuo melagienos, nepasimesti manipuliacijų jūroje. Man nesuvokiama, kai vardan ramybės mėginama tokius svarbius klausimus pašluoti po kilimu, nes tai ne tik studijų kokybės klausimas. Tokie žmonės yra įsitinklinę ir eina kitas svarbias pareigas – sprendžia dėl kitų žurnalistų etikos pažeidimų, dalyvauja atrenkant teisėjus. Todėl apie tai turi būti diskutuojama.

Dar apie madingą žodį mobingas – jis buvo naudojamas tendencingai netiksliai, nes J.Mažylė man nei pavaldi, nei nuo manęs priklausanti, nei aš su ja kaip nors bendrauju, nei apie ją viešai skleidžiu kokią informaciją“, – rašo M.Garbačiauskaitė-Budrienė.

A.Lašas: netapkime išvirkščia Rusija

LŽS pareiškimas ir paviešinti J.Mažylės svarstymo įrašai sukėlė audringą diskusiją socialinėje erdvėje.

Kauno technologijos universiteto Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto dekanas politologas Ainius Lašas savo įraše feisbuke siūlė netapti išvirkščia Rusija.

„Yra realios grėsmės, su kuriomis reikia kovoti, bet žmogaus vienkartinis sudalyvavimas OpTV laidoje iki tokios grėsmės dar tikrai netempia.

Daug prasmingiau yra suorganizuoti fakultete atvirą diskusiją apie dalyvavimą tokių kanalų kaip OpTV pridėtines vertes ir rizikas ir į tą diskusiją pasikviesti tiek Moniką, tiek ir Jolantą. Nepamirškime, kad universitetas yra visų pirma švietimo įstaiga, kur turėtų nugalėti argumentai, o ne skundai“, – rašo jis.

M.Budrienės-Garbačiauskaitės elgesiu piktinosi leidinio „Anykšta“ vyriausioji redaktorė Gražina Šmigelskienė: „Esu priblokšta atviro cinizmo – pasiremkime liaudies masėmis! Štai taip, kviečiant įtraukti į susidorojimą studentus, universitete žlugdoma mokslų daktarė, žurnalistė Jolanta Mažylė. Nes ji, pasirodo, nuėjo ne į tą laidą!“

Kritiką LRT vadovei reiškė ir opozicijai priklausantys politikai bei visuomenės veikėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius