Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 18

LSDP prezidiumas – už alkoholio pardavimo laiko ribojimą, bet prieš amžiaus didinimą

Valdančiosios Socialdemokratų partijos (LSDP) prezidiumas siūlo kolegoms parlamente balsuoti už alkoholio prekybos laiko ribojimą, tačiau nepritarti svaigalus pirkti leidžiančio amžiaus didinimui, draudimui prekiauti nemokamuose renginiuose ir laikinose lauko kavinėse.
Gintautas Paluckas
Gintautas Paluckas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Didžiąją dalį pasiūlymų socialdemokratai tikrai rems, suprasdami alkoholizmo problemą, tačiau yra keletas pasiūlymų, kuriems panašu, kad nepritarsime“, – po partijos prezidiumo posėdžio ketvirtadienį žurnalistams sakė LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas.

„Prezidiumas rekomenduoja frakcijai nepritarti dėl amžiaus ribojimo, 20 metų yra per didelis amžius, nes kitos teisės, pvz., tuoktis, įgaunamos gerokai anksčiau, nuo 18 metų, taip pat ir pareiga karinę tarnybą atlikti. Taip pat nepritaria skirstymui į prekybą mokamuose ir nemokamuose renginiuose, nes labai sudėtinga bus užtikrinti ir bus daug simuliacinių „mokamų“ renginių, taip pat panašu, kad nepritarsim draudimui prekybai lauko kavinėse“, – partijos prezidiumo poziciją pristatė G.Paluckas.

Seime skinasi kelią Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos, pagal kurias pirmadieniais–šeštadieniais parduotuvėse ir maitinimo įstaigose įsigyti alkoholio būtų galima nuo 10 val. ryto iki 20 val. vakaro, o sekmadieniais – nuo 10 val. iki 15 valandos. Vėliau maitinimo įstaigose prekyba būtų galima tik pilstomais alkoholiniais gėrimais vartoti vietoje. Dabar svaigalų nusipirkti galima nuo 8 val. iki 22 valandos.

Pagal pataisas, alkoholio vartojimas asmenims iki 20 metų būtų draudžiamas – jie negalėtų nei vartoti, nei turėti, nei laikyti svaigalų. Kai kurios alkoholinių gėrimų laikymo išimtys būtų taikomos dėl jų darbo veiklos, tada juos galėtų turėti ir asmenys nuo 18 metų.

Alkoholio prekybą ir vartojimą siūloma uždrausti visų sporto varžybų metu salėse. Taip pat siekiama uždrausti alkoholio reklamą. Šis draudimas nebūtų taikomas tik alkoholio ženklinimui prekybos vietoje.

Nauja alkoholio prekybos ir vartojimo tvarka siūloma mokamuose ir nemokamuose renginiuose. Nemokamuose renginiuose alkoholiu būtų draudžiama prekiauti, o mokamuose būtų galima prekiauti, bet tik iki 7,5 laipsnio stiprumo alkoholiu.

Taip pat siūloma nuo 2020 metų uždrausti prekiauti alkoholiniais gėrimais nestacionariose viešojo maitinimo vietose savivaldybės nustatyto kurortinio, poilsio ar turizmo sezono laikotarpiu. Tokios nestacionarios vietos išvis išnyksta iš įstatymo.

Visiems šiems pakeitimams pritarė Seimo Sveikatos reikalų komitetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius