Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 13

LŠMPS: prieš šventes – tyliai stumiama nauja SAM tvarka pasiskiepijusiems

Didžiausia šalyje Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LŠMPS), sukritikavo Sveikatos apsaugos ministerijos 2021 m. lapkričio 29 d. įsakymą dėl darbuotojų, kurie privalo pasitikrinti, ar neserga COVID-19 liga, sveikatos patikrinimų reikalavimų, rašoma pranešime spaudai.
Egidijus Milešinas
Egidijus Milešinas / Asmeninio archyvo nuotr.

„Ministerija tyliai stumia mokamą testavimą pasiskiepijusiems darbuotojams. Nors švietimo bendruomenėje pilnai vakcinuotų ar turinčių antikūnų darbuotojų skaičius siekia daugiau nei 95 proc., tačiau naujai tvarkai griežtai nepritariame. Tai ne kas kita, o priverstinis skiepijimas. Ministerija eina lengviausiu keliu, neieško dialogo, nebendrauja su žmonėmis, diskredituoja save“, – pabrėžia LŠMPS pirmininkas Egidijus Milešinas.

Ministro įsakymu siūloma nustatyti, kad profilaktiniai darbuotojų sveikatos patikrinimai dėl COVID-19 ligos nebefinansuojami valstybės biudžeto lėšomis. LŠMPS nuomone, toks teisinis reguliavimas yra ydingas, neatitinkantis aukštų žmogaus teisėms keliamų standartų reikalavimų, o jo priėmimo procesas pažeidžia socialinio dialogo principus.

Įsigaliojus įsakymui, visais teisiniais pagrindais dirbantys asmenys privalės pasiskiepyti sustiprinančiąja vakcinos doze nuo COVID-19 ligos, jei norės vykdyti savo darbines funkcijas. Kitu atveju, profilaktinis testavimas bus apmokamas darbuotojo lėšomis. LŠMPS atkreipia dėmesį, kad tai yra paslėptas priverstinis skiepijimas, o bet kokia nebūtina ir neproporcinga prievarta pažeidžia žmogaus teises, skatina pasipriešinimą ir neigiamai veikia patį skiepijimo procesą.

„Praktika rodo, kad skiepijimo skatinimo programos atneša kur kas daugiau naudos, nei prievartinės priemonės ir gąsdinimas sankcijomis. Siūlomus pakeitimus vertiname kaip perteklinius, neproporcingus, keliančius painiavą jau galiojančiame teisiniame reguliavime. Lietuvos Respublikos darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymas nustato privalomus darbuotojų sveikatos patikrinimus, vadovaujantis Sveikatos ministro patvirtintu aprašu. Be to, keičiant teisinį reguliavimą buvo pažeisti trišalio socialinio dialogo principai: į diskusijų procesą nebuvo įtraukti darbuotojų ir darbdavių atstovai, o Vyriausybė vienašališkai priėmė sprendimą nefinansuoti periodinio testavimo iš valstybės biudžeto lėšų ir pateikė jį Seimui. Toks vienašališkas sprendimų priėmimas yra nepriimtinas ir nepateisinamas demokratinėje valstybėje“, – sako E.Milešinas.

LŠMPS supranta norą paskiepyti kuo daugiau asmenų, kad sumažėtų galimų komplikacijų tikimybė susirgus COVID-19 liga, tačiau, LŠMPS nuomone, jei Vyriausybės tikslas yra saugios ir sveikos darbo sąlygos, tai jas apibrėžia Lietuvos Respublikos darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymas. Pagal šį įstatymą, užtikrinti sveikas ir saugias darbo sąlygas darbuotojui yra darbdavio pareiga ir atsakomybė, o tai įgyvendinama darbdavio lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius