-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 09 18 /11:59

Lukiškių aikštėje iškabinti plakatai, skelbiantys apie homoseksualaus Vyčio skulptūrą: tai – susitaikymo simbolis

Ketvirtadienio vakarą pro Lukiškių aikštę keliavę praeiviai stebėjosi čia atsiradusiais plakatais. Juose pavaizduotas vaivorykštės spalvų vėliavą nešantis Vytis. Penktadienio rytą plakatai jau buvo dingę.
Plakatas Lukiškių aikštėje
Plakatas Lukiškių aikštėje / 15min skaitytojo nuotr.

15min plakato nuotraukas atsiuntęs skaitytojas Steponas teigė dar nieko apie tokį projektą negirdėjęs.

Iš plakatų akivaizdu, kad tai – pokštas.

„Homoseksualus Vytis – tai susitaikymo simbolis. Šis monumentas sujungia dvi prieštaraujančias ideologijas – tautininkus ir liberalus“, – rašoma plakate.

15min skaitytojo nuotr./Plakatas Lukiškių aikštėje
15min skaitytojo nuotr./Plakatas Lukiškių aikštėje

Jame taip pat teigiama, kad „projektą palaiko Progresyvių tautininkų gėjų sąjunga“, idėjos autorius – Adolfas Marksas, užsakovas – Vilniaus-Kauno dvimiesčio savivaldybė, rangovas – „MG Latvija“.

„Projektą mokesčių mokėtojų lėšomis iš dalies bendrai finansuoja Valstybinės mokesčių inspekcijos susisiekimo ministerija prie Naktinės kultūros reikalų komiteto sąjungos“, – rašoma plakate.

Nereikia nė sakyti, kad nė viena čia minima institucija, įmonė, juolab – asmuo, neegzistuoja.

15min skaitytojo nuotr./Plakatas Lukiškių aikštėje
15min skaitytojo nuotr./Plakatas Lukiškių aikštėje

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas 15min negalėjo pasakyti, kas nukabino plakatus.

Anot jo, plakatus reikia nukabinti bet kokiu atveju, nes informacija juose – netiksli ir gali klaidinti žmones.

„Natūralu, kad likti negali, nes tai nėra tikrovę atitinkanti informacija. Viskas, kas vyksta aikštėje, mes iš viešosios tvarkos pusės matome – viską kameros fiksuoja, turime galimybę identifikuoti, bet irgi reikia turėti kažkokį proporcingumą – žala reali yra nepadaryta, čia greičiausiai kažkas prieš Seimo rinkimus papolitikuoti nori. Mūsų pareiga yra sutvarkyti miestą“, – kalbėjo jis.

Anot A.Bužinsko, tai yra viešosios tvarkos pažeidimas.

Siūlo skubiai keisti panaudos sutartį

kultūros ministras Mindaugas Kvietkaukas penktadienį BNS sakė, kad Vilniaus savivaldybei siūloma skubiai keisti panaudos sutartį dėl Lukiškių aikštės įtraukiant į ją Seimo priimtas įstatymo nuostatas, jei su tuo savivaldybė nesutiks, aikštė bus perimama.

Šią savaitę „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad Vyriausybės sudaryta darbo grupė siūlys nutraukti panaudos sutartį su Vilniaus miesto savivaldybe dėl Lukiškių aikštės valdymo ir perduoti ją valdyti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui.

Diskusijos dėl to, kas turi būti Lukiškių aikštėje, paaštrėjo Vilniaus miesto savivaldybei šią vasarą joje įrengus laikiną paplūdimį, kuris prasidėjus rudeniui buvo išardytas.

Seimas vasarą priėmė specialų Lukiškių aikštės įstatymą, nustatantį, kad tai yra pagrindinė šalies reprezentacinė aikštė su Vyčio monumentu, erdvė turi būti tvarkoma užtikrinant rimtį bei deramą pagarbą kovotojams ir sukilėliams, o jos naudojimas negali prieštarauti viešajai tvarkai bei gerai moralei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius