Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2017 06 13 /20:17

Lukiškių aikštėje jau stovi Vytis – ant pjedestalo, bet popierinis

Vilniaus Lukiškių aikštėje jau stovi Vytis. Tiesa, jis popierinis, tačiau iškilo nepaisant tebevykstančių diskusijų, kokio atminimo ženklo šioje vietoje reikia. Kultūros ministerija ginčus tikisi pabaigti surengusi kūrybines dirbtuves. Tačiau Vyčio paramos fondas su tokiu sumanymu nesutinka, kadangi, kaip sako fondo atstovas Vilius Kavaliauskas, sunku įsivaizduoti, kad nacionalinės premijos laureato pasiūlytą projektą vertins kažkoks kitas menininkas.
Vytis Lukiškių aikštėje
Vytis Lukiškių aikštėje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kieno iniciatyva toks Vytis papuošė Lukiškių aikštę, nėra visiškai aišku. Kultūros ministerijos atstovai nustebę.

Pasižiūrės, kaip atrodys

Nustebęs ir V.Kavaliauskas. Jo teigimu, tai tikrai nebuvo padaryta Vyčio paramos fondo iniciatyva. „O kas ten pastatyta? Aš net nežinau, sėdžiu visą dieną darbe, gal ten kokių entuziastų padaryta“, – teigė V.Kavaliauskas.

Antradienio vakarą 15min pasiekė informacija apie idėjos pastatyti Vyčio maketą autorius.

„Šį Vyčio maketo pastatymą organizavo naujas fondas, kuris galutinai įteisintas tik vakar. Visi jo steigėjai ir anksčiau prisidėjo prie Vyčio paramos fondo veiklos, deja, kai ši veikla sulėtėjo, buvo priimtas sprendimas kurti naują fondą, vienijantį daugelį patriotinių Lietuvos organizacijų“, – 15min informavo vienas iš naujojo fondo steigėjų bei buvęs Vyčio paramos fondo valdybos narys, taip pat Lukiškių aikštės sutvarkymo projekto vadovas Kęstutis Akelaitis.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius tvirtina, kad tai visuomeninė iniciatyva – į savivaldybę buvo kreiptasi ir leidimas gautas. „Statybos darbams tikrai netrukdo. Tai iniciatyva pasižiūrėti, kaip atrodytų viena iš galimų Vyčio realizacijos formų. Aš sveikinu tokią iniciatyvą, nes visą laiką yra gerai pasižiūrėti, kaip atrodys“, – sakė meras.

Anot R.Šimašiaus, nors ir numatytos dirbtuvės, tačiau toks projektas yra vienas iš variantų, koks memorialas gali būti pastatytas aikštėje. Esą apsisprendimas, koks memorialas čia iškils, būtų naudingas visiems: būtų aiškesnis, sklandesnis sprendimas visiems, ar bus pasirinktas šis A.Sakalausko projektas, ar kitas variantas, ar šio varianto modifikacija.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytis Lukiškių aikštėje
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytis Lukiškių aikštėje

Meras tvirtina, kad Vyčio simbolis yra tinkamas Lukiškių aikštėje įamžinti žuvusiųjų už Lietuvos laisvę atminimą, tačiau skubėti esą neverta – tinkamas paminklas svarbiau, nei jo pastatymo laikas 2018 metais.

Nori pastatyti iki 2018-ųjų vasario 16 d.

Vytį Lukiškių aikštėje sumanyta pastatyti taip įamžinant kovojusius ir žuvusius už Lietuvos laisvę. Iniciatyvos autoriai – Vyčio paramos fondas, kuris ketino Vyčio skulptūrą savo lėšomis aikštėje pastatyti iki 2018-ųjų vasario 16 d., kai minėsime Valstybės atkūrimo šimtmetį.

Fondas surengė konkursą ir jo rezultatus paskelbė šiemet vasarį – buvo pasirinkta skulptoriaus Arūno Sakalausko realistinė Vyčio skulptūra, jos gamyba gali kainuoti apie 430 tūkst. eurų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytis Lukiškių aikštėje
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytis Lukiškių aikštėje

Vyčio paramos fondas, ketinęs Vyčio skulptūrą savo lėšomis Lukiškių aikštėje pastatyti iki 2018-ųjų vasario 16 d., minint valstybės atkūrimo šimtmetį, konkursą jau surengė ir jo rezultatus paskelbė šių metų vasarį, tačiau jų idėją skeptiškai vertino tiek Kultūros ministerija, tiek Seimo Kultūros komitetas, tiek Vilniaus miesto savivaldybė.

Vyks kūrybinės dirbtuvės

Tad Kultūros ministerija nusprendė surengti kūrybines dirbtuves. Ministerijos Profesionaliojo meno skyriaus patarėjos Janinos Krušinskaitės teigimu, Lietuvoje netrūksta pasaulines karjeras padariusių menininkų, kurių darbai yra eksponuojami garsiausiuose pasaulio muziejuose, yra ir daug talentingų jaunų kūrėjų.

„Tačiau šie menininkai beveik niekada nebedalyvauja valstybės organizuojamuose konkursuose. Konkurso procedūra yra diskredituota – šį pavasarį didžioji dalis Lietuvos meno ekspertų pasirašė peticijas dėl konkursų meninės kokybės – konkursams, galima sakyti, nebepateikiami kokybiški ir laikmetį atitinkantys meno darbai“, – 15min sakė J.Krušinskaitė.

Todėl esą nuspręsta išbandyti naują procedūrą, pritraukti perspektyvius menininkus, padėti jiems sukurti kokybiškus projektus, o visuomenei galbūt pavyktų pateikti keletą memorialo idėjų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytis Lukiškių aikštėje
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytis Lukiškių aikštėje

V.Kavaliauskas tokį Kultūros ministerijos sumanymą vertina itin kritiškai. „Nemanau, kad tie teisėjai, cenzūra – net nežinau, kaip juos pavadinti, galėtų cenzūruoti nacionalinės premijos laureato A.Sakalausko darbą, – apie Kultūros ministerijos sudarytą ekspertų komisiją kalbėjo V.Kavaliauskas. – Projektą rinko, konsultavo patys geriausi istorijai ir t.t. Ar Alfredas Bumblauskas, mus jau konsultavęs, dar kartą mus konsultuos? Mums netinka ir terminai – jie šneka apie 2018 m. gruodį, o mes visai ne tą planavome – mes kalbėjome apie Valstybės atkūrimo šimtmetį.“

Vyčio paramos fondas rankų nuleisti neketina. V.Kavaliauskas teigė, kad planuojama susitikti su ministru pirmininku Sauliumi Skverneliu, priminė jis ir Seimo rezoliuciją, kuri esą turėtų būti privaloma ir vykdomajai valdžiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje