-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 20

Lukiškių aikštės tvarkymą ketinama patikėti vyriausybinei komisijai

Lukiškių aikštės tvarkymo reikalus ministrų kabinetas ketina patikėti vyriausybinei komisijai, kuriai vadovaus ministro pirmininko kancleris Deividas Matulionis.
Lukiškių aikštė nuo nepriklausomybės atgavimo buvo tvarkoma keletą kartų, tačiau didesnei rekonstrukcijai Vilniaus savivaldybė ryžosi tik dabar.
Lukiškių aikštė nuo nepriklausomybės atgavimo buvo tvarkoma keletą kartų, tačiau didesnei rekonstrukcijai Vilniaus savivaldybė ryžosi tik dabar. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

D.Matulionis taip pat vadovavo premjero Andriaus Kubiliaus pernai spalį sudarytai darbo grupei dėl Lukiškių aikštės sutvarkymo. Iki tol šiuo klausimu rūpinosi Vilniaus savivaldybė, tačiau jai rasti sprendimo ir jo įgyvendinti nepavyko.

Trečiadienį per posėdį Vyriausybė svarstys A.Kubiliaus teikiamą nutarimo projektą, kuriuo numatoma sudaryti komisiją, besirūpinsiančią Lukiškių aikštės sutvarkymu ir Lietuvos laisvės kovotojų atminimo įamžinimu.

Į komisijos sudėtį turėtų būti įtraukta 16 narių: Ministro pirmininko tarnybos, Kultūros ir Aplinkos ministerijų, Kultūros paveldo departamento, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos, Lietuvos architektų sąjungos, Laisvės kovotojų sąjungos, Istorijos instituto, Lietuvos sąjūdžio tarybos, Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos, Politinių kalinių ir tremtinių sąjungos ir pan. atstovai.

Anksčiau Lukiškių aikštės tvarkymu rūpinosi Vilniaus miesto savivaldybė.

2008 metų sausį buvo paskelbtas atviras Lukiškių aikštės planavimo ir simbolio „Laisvė“ sukūrimo architektūrinio ir meninio projekto konkursas. Tačiau po ilgų diskusijų Lukiškių aikštės projektų vertinimo darbų komisija taip ir nerado, kam suteikti teisę statyti „Laisvės“ paminklą ir tvarkyti aikštę. Kovo mėnesį konkursas baigėsi be nugalėtojo. Vilniaus meras Vilius Navickas aiškino, kad jokie pasiūlyti projektai „neatitiko visų nuomonės“.

Būsimą simbolį „Laisvė“ planuota pastatyti Vilniaus Lukiškių aikštės centre.
Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos yra kreipusios į premjerą Andrių Kubilių bei sostinės merą V.Navicką su siūlymais stabdyti Lukiškių aikštės rekonstrukcijos konkursą, performuoti ir konkurso komisiją.

Būsimą simbolį „Laisvė“ planuota pastatyti Vilniaus Lukiškių aikštės centre. Pagal konkurso sąlygas Lukiškių aikštė turėjo tapti reprezentacine miesto vieta ir įamžinti Lietuvos kovas už laisvę per okupacinius režimus.

Iš viso Lukiškių aikštės rekonstrukcijai ketinta skirti apie 45 mln. litų. Konkursai ir diskusijos dėl šios aikštės likimo vyksta nuo pat nepriklausomybės atkūrimo.

1999 metais Seimas net priėmė nutarimą „Dėl valstybės sostinėje esančios Lukiškių aikštės funkcijų“. Jis numatė Lukiškių aikštės sutvarkymą, sukurti šiuolaikinį memorialinį akcentą – skulptūrinę kompoziciją (simbolis „Laisvė“), buvusiuose KGB rūmuose įsteigti kovos už Lietuvos laisvę muziejų bei informacinį centrą, sutvarkyti Aukų gatvę bei Pamėnkalnio gatvės šlaitą.

Lukiškių aikštė kaip miesto aikštė susiformavo XX amžiaus pradžioje. 1953 metais čia pastatytas paminklas Leninui. 1991 m. jis demontuotas, tačiau aikštės planas iki šiol nepakeistas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius