Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 23

Lukiškių aikštės sutvarkymo idėjos konkursą laimėjo projektas „Ramybė“

Pirmąją vietą Aplinkos ministerijos surengtame projektinių pasiūlymų (idėjinio projekto) sostinės Lukiškių aikštei suplanuoti atvirame konkurse laimėjo UAB „Paleko Archstudija“ už projektą „Ramybė“.
Lukiškių aikštės sutvarkymo idėjos projektas
Lukiškių aikštės sutvarkymo idėjos projektas / paleko.lt nuotr.

Antrąją vietą vertinimo komisija skyrė UAB „Viltekta“, UAB „Urbanistika“ ir Lietuvos ir Suomijos UAB „Architektūros linija“ jungtinės veiklos sutarties pagrindu parengtam projektui „Rėdos ratas“. Trečiąją vietą pelnė architektas Raimundas Židonis už projektą „Santaka“. Konkurso nugalėtojai bus apdovanoti piniginiais prizais. Pirmosios vietos laimėtojui bus įteikta 30 tūkst. litų premija, antrosios –– 20 tūkst. litų, trečiosios – 10 tūkst. litų.

Laimėjusieji projektai – tai geriausi iš pateiktų siūlymų, kaip suplanuoti Lukiškių aikštę, kad ji deramai atliktų reprezentacinę, memorialinę, visuomeninę ir rekreacinę funkcijas. Konkurso reikalavimai buvo parengti pagal Lukiškių aikštės sutvarkymo ir Lietuvos laisvės kovotojų atminimo įamžinimo komisijos suformuluotas principines sąlygas.

Pirmąją vietą laimėjusio projekto „Ramybė“ autoriai siūlo išryškinti susiklosčiusius Lukiškių aikštės erdvės bruožus – trapecijos formą su supančiu liepų perimetru, o vidinį aikštės perimetrą išskirti naujomis liepų eilėmis. Tai leistų sustiprinti aikštės erdvės ryšį su buvusių KGB rūmų ir Aukų gatvės memorialu, pagerinti vizualų santykį su Šv. Pilypo ir Jokūbo bažnyčia. Aikštę siūloma padengti akmens riedulių grindiniu. Toks grindinys būdingas daugelio šalies miestų ir miestelių aikštėms. Valstybės reprezentacinei, memorialinei ir visuomeninei funkcijoms skiriama centrinė aikštės erdvė, kurią suptų liepų perimetras. Čia numatoma vieta Laisvės simbolio, žuvusiųjų kovotojų pagerbimo įamžinimo monumentams. Rekreacinę funkciją atliktų žaliasis liepų žiedas ir ramiam poilsiui tinkanti šiaurinė aikštės dalis.

Atsižvelgusi į šio konkurso rezultatus ir minėtosios komisijos parengtą koncepciją, Lietuvos laisvės kovotojų atminimo įamžinimo Lukiškių aikštėje meninės idėjos projekto konkursą Vyriausybės pavedimu organizuos Kultūros ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius