-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 07 /14:22

Lukiškių kalėjimo iškeldinimo konkursas virto skandalu: „City Service“ kaltina komisiją neregėta afera

Lukiškių kalėjimo iškeldinimo konkurse geriausią kainą pasiūliusi bendrovė „City Service“ nutarė kreiptis į Teisingumo ministeriją, prašydama nušalinti konkurso komisiją. Iš konkurso pašalinta bendrovė tikina, kad komisija padarė neregėtą aferą – savavališkai perrašė „City Service“ pasiūlymą ir padidino jo kainą net 70 milijonų litų. Kalėjimų departamentas atkerta, kad verslininkai nemoka skaičiuoti.
Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo ir Laisvės atėmimo vietų ligoninės kompleksas Vilniaus centre
Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo ir Laisvės atėmimo vietų ligoninės kompleksas Vilniaus centre / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Teisingumo ministerija pareiškė, kad „City Service“ kreipėsi ne tuo adresu. „Pagal Viešųjų pirkimų įstatymą, už komisijos veiksmus atsako ją sudariusi organizacija. Teisingumo ministerija neturi teisės kištis į komisijos darbą arba kitu būdu daryti įtaką komisijos nariams, nes tokie veiksmai prieštarautų Viešųjų pirkimų įstatymui“, – teigiama ministerijos pranešime. 

Komisija suklastojo verslininkų pasiūlymą?

Tokį sprendimą bendrovė priėmė sulaukusi konkursą organizuojančio Kalėjimų departamento atsakymo į pretenziją. Atmesdama bendrovės pretenziją, konkurso komisija esą atliko viešųjų pirkimų istorijoje neregėtą veiksmą – savavališkai perrašė „City Service“ pasiūlymą, padidindama jį daugiau kaip 70 mln. litų.

„Kreipiamės į Teisingumo ministeriją, prašydami nušalinti komisiją, kuri savo veiksmais kompromituoja viešųjų pirkimų procesą. Praėjusią savaitę kreipėmės į komisiją su pretenzija dėl mūsų pateikto konkursinio pasiūlymo atmetimo dėl keistos, visiškai nereikšmingos priežasties – tai yra elementarios „Excel“ skaičiuoklės, kurios komisija tikino nesupratusi. Dabar komisija atliko kitą, dar keistesnį veiksmą – savavališkai perrašė mūsų pateiktą pasiūlymą ir vietoje mūsų pateiktos 233 mln. litų kainos įrašė savo kainą – 304 mln. litų“, – sakė Ignas Krasauskas, AB „City Service“ administracijos ir teisės direktorius.

Dabar komisija atliko kitą, dar keistesnį veiksmą – savavališkai perrašė mūsų pateiktą pasiūlymą ir vietoje mūsų pateiktos 233 mln. litų kainos įrašė savo kainą – 304 mln. litų.

AB „City Service“ praėjusią savaitę  apskundė Kalėjimo departamento (KD) prie Lietuvos Respublikos Teisingumo ministerijos sprendimą pašalinti bendrovę iš Lukiškių kalėjimo iškeldinimo konkurso. 

Bendrovė mano, jog iš konkurso buvo pašalinta neteisėtai, nes pasiūlė kalėjimą perkelti 45 milijonais litų pigiau už kitus dalyvius, o iš konkurso buvo pašalinta dėl absurdiškų priežasčių – dėl to, kad komisijai neįtiko pateikta „Excel“ skaičiuoklės forma. Bendrovė taip pat kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), prašydama ištirti galimas korupcijos apraiškas konkurso komisijoje.

„Naujausi komisijos veiksmai kelia dar didesnių įtarimų. Esame tarptautinė įmonių grupė, nuolatos dalyvaujame įvairiuose konkursuose. Tokio atvejo, kad viešųjų pirkimų organizatoriai leistų sau keisti dalyvių pasiūlymus ir į juos įdėti savo paskaičiuotas kainas, dar nesame sutikę. Mes sieksime ir toliau dalyvauti derybose dėl Lukiškių kalėjimo iškeldinimo projekto įgyvendinimo, tačiau norime tą daryti su savo pasiūlyta geriausia kaina, o ne su ta kaina, kurią mums nustatė komisija“, – sakė I.Krasauskas.

Komisija: verslininkai nemoka skaičiuoti

Teisingumo ministerija ir jai pavaldus Kalėjimų departamentas su verslininkais nesivelia į žodžių karą. Po ankstesnių „City Service“ kaltinimų Kalėjimų departamentas tepranešė, kad gavo verslininkų pretenziją ir ją nagrinės. Išnagrinėjęs pretenziją Kalėjimų departamentas nutarė jos netenkinti.

Komisijos teigimu, „City Service“ pasiūlymas neatitinka pasiūlymų vertinimo tvarkos kriterijų: pasiūlyme pateiktų duomenų teisingumo, pasiūlymo atitikimo sąlygose nustatytų reikalavimų, pateikiamo finansinio veiklos modelio pagrįstumo. Komisija, nustačiusi pasiūlymo trūkumus, du kartus kreipėsi į „City Service“, sudarydama sąlygas tinkamai patikslinti pasiūlymą ir toliau dalyvauti pirkimo procedūrose, bet bendrovė esą nesugebėjo tinkamai paaiškinti bei per nustatytą terminą patikslinti savo pasiūlymo, todėl jos pasiūlymas buvo atmestas.

Komisija teigia, kad pagal „City Service“ pateiktą finansinį modelį nustatė, kad pasiūlyme pateikta pasiūlymo kaina yra reali (neindeksuota), o dalyvio pasiūlymo nominali (indeksuota) kaina, perskaičiuojant pagal dalyvio pateiktus duomenis, nėra mažiausia pasiūlymo kaina tarp trijų dalyvių.

Kalėjimų departamento Viešųjų pirkimų komisija nutarė Viešųjų pirkimų tarnybos prašyti leidimo su visais trimis konkurso dalyviais vykdyti neskelbiamas derybas, nes  visi trys dalyviai atitinka minimalius kvalifikacinius ir pasiūlymų pateikimo reikalavimus.

Komisija pabrėžia, kad visų konkurso dalyvių pasiūlymai smarkiai viršija  projektui numatytas lėšas. Valstybė Lukiškių kalėjimą norėtų iškeldinti maždaug už 100 mln. litų, o pigiausias verslininkų pasiūlymas viršija 200 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius