-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 04

LVAT išnagrinėjo R.Palaičio bylą dėl žalos, galutinis sprendimas lapkritį

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) lapkričio 13 dieną skelbs, ar iš eksministro Raimundo Palaičio Vidaus reikalų ministerijai (VRM) pagrįstai priteista 15 tūkst. 907 turtinei žalai atlyginti.
Raimundas Palaitis
Raimundas Palaitis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Bylą nagrinėjo penkių teisėjų kolegija, susidedanti iš šio teismo pirmininko Gintaro Kryževičiaus, Virginijos Volskienės, Romano Klišausko, Laimučio Alechnavičiaus ir Dainiaus Raižio.

G.Kryževičius posėdyje pripažino, kad byla sudėtinga ir sprendimui priimti paliktas maksimalus įstatymo leidžiamas terminas.

Šio teismo priimtas sprendimas bus galutinis ir neskundžiamas.

Generalinės prokuratūros teigimu, nuostolį ministerija patyrė dėl buvusio vidaus reikalų ministro veiksmų, kai šis iš pareigų atleido Valstybės tarnybos departamentui vadovavusį Osvaldą Šarmavičių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vidaus reikalų ministerija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vidaus reikalų ministerija

Byloje trečiuoju asmeniu patraukta Valstybės kontrolė sako, kad lėšos viešos, ir su jomis turi būti elgiamasi atsakingai.

Šios institucijos prašo atmesti R.Palaičio skundą dėl 2015 metais priimto Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimo.

Šiemet kovą Konstitucinis Teismas paskelbė, kad reguliavime dėl ministrų materialinės atsakomybės už padarytą žalą nėra teisinės spragos.

KT pripažino, kad Vyriausybės įstatymas, kiek jis nenustato tokios atsakomybės ministrams, neprieštarauja Konstitucijai, bet tai nereiškia, jog ministrai neatsako už padarytą žalą.

„Žalą padarę valstybės pareigūnai, tarp jų ir ministrai, turi nustatytąja tvarka atsakyti už savo veiksmus, dėl kurių atsirado žala“, – sakoma nutarime.

Po Konstitucinio Teismo nutarimo ketvirtadienį LVAT grįžo prie R.Palaičio bylos.

R.Palaičio advokatas Gintautas Bartkus posėdyje sakė, kad ministro įsakymai buvo derinti su Personalo ir kitų skyrių vadovais, negauta pastabų dėl teisėtumo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Bartkus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Bartkus

„Rūpestingas tas, kuris, priimdamas sprendimą, atsiklausia ekspertų. Nenorėčiau gyventi valstybėje, kur ministras negali padaryti klaidos administruodamas vidų“, – sakė G.Bartkus.

Jis sako, kad byloje yra „vertinamieji politiniai dalykai“, bet reikia nuo jų atsiriboti.

R.Palaitis teisme sakė, kad finansinės krizės akivaizdoje visas dėmesys buvo sutelktas į valstybės išlaidų suvaldymą.

„Reikėjo skubiai sustabdyti nevaržomą tarnautojų skaičiaus augimą, Valstybės tarnybos departamentas su užduotimis tvarkėsi prastai. Į pasitarimą, kaip išspręsti problemas, vadovas leidžia neatvykti. Teigiu, kad atleisdamas nepažeidžiau jokių procedūrų, elgiausi rūpestingai ir atidžiai“, – teisme kalbėjo R.Palaitis.

Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendime rašoma, kad, skirdamas O.Šarmavičiui tarnybines nuobaudas, R.Palaitis turėjo ir galėjo suprasti, kad tarnybinė nuobauda nėra proporcinga padaryto pažeidimo pobūdžiui ir sunkumui, yra neadekvati, todėl neteisėta.

Šis teismas konstatavo, kad priimant 2010 metų kovo 9 dienos įsakymą dėl O.Šarmavičiaus atleidimo iš pareigų, tų metų sausio 25 dieną jau buvo paskelbtas teismo sprendimas, „kuris, nors ir nebuvo įsiteisėjęs, pakankamai apdairiam ir rūpestingam asmeniui turėjo sukelti abejonių, ar yra teisinis pagrindas taikyti griežčiausią tarnybinę nuobaudą“.

Teismo sprendime pažymima, kad yra nustatytos visos būtinosios sąlygos R.Palaičio materialinei atsakomybei taikyti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimundas Palaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimundas Palaitis

Nuo 2002 metų departamentui vadovavusį O.Šarmavičių tuometinis vidaus reikalų ministras R.Palaitis atleido 2010 metų kovo mėnesį, bet 2011 metais teismas nurodė jį grąžinti į pareigas ir sumokėti kompensaciją už priverstinę pravaikštą. VRM teismo nurodymą įvykdė.

O.Šarmavičius dabar dirba Valstybės tarnybos departamento direktoriaus pavaduotoju.

Generalinė prokuratūra į teismą dėl ministerijai padarytos žalos kreipėsi gavusi Valstybės kontrolės prašymą. Savo išvadose Valstybės kontrolė konstatavo, kad Vidaus reikalų ministerijai pavaldus Valstybės tarnybos departamentas neteisėtai panaudojo valstybės biudžeto lėšas atleisto ir teismo sprendimu grąžinto į darbą darbuotojo – O.Šarmavičiaus – darbo užmokesčiui už priverstinės pravaikštos laiką, piniginei kompensacijai už nepanaudotas atostogas ir neturtinei žalai apmokėti bei neteisėtai atleistos darbuotojos išeitinei išmokai apmokėti.

O.Šarmavičius į Valstybės tarnybos departamento direktoriaus pareigas grįžo 2013 metų pradžioje. Nepaisant to, kad teismas nurodė jį grąžinti į pareigas 2011 metų rugsėjį, pirmąją darbo dieną, O.Šarmavičius pateikė atsistatydinimo pareiškimą. Po Seimo rinkimų pasikeitus politinei daugumai ir Vyriausybei, 2013-ųjų sausį socialdemokratas vėl buvo paskirtas departamento direktoriumi ketverių metų kadencijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius