Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 18

LVŽS akcija „Saugokim vyrus“ Varėnos rajone: tyrimų atsakymai iš kandidato į merus rankų

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatas į Varėnos rajono merus Marijonas Čapkovskis rinkimų kampanijos metu buvo pastebėtas dalyvaujantis partijos vykdomoje akcijoje „Saugokim vyrus“. Pats politikas teigia akcijos metu gyventojų neagitavęs už jį balsuoti ir sako, kad taip elgtis „instruktavo“ LVŽS štabas.
LVŽS akcija „Saugokim vyrus“ Varėnos rajone
LVŽS akcija „Saugokim vyrus“ Varėnos rajone / „Facebook“/ Asmeninio archyvo ir 15min skaitytojo nuotr.

„Saugokim vyrus“ autobusiukas, pažymėtas LVŽS logotipu ir užrašu „Projekto globėjas Ramūnas Karbauskis“, po Varėnos rajoną kursuoja sausio 7–24 dienomis. Apie tai, kad akcijoje dalyvauja ir partijos kandidatas merų rinkimuose, 15min pranešė vienas rajono gyventojų (asmens tapatybė redakcijai žinoma).

Akcijos tvarkaraštis – laikraštyje

Jis teigė pirmiausia pastebėjęs akcijos tvarkaraščius laikraštyje „Merkio kraštas“ bei kaimų skelbimo lentose, o vėliau esą išvydo, kaip akcija vykdoma.

„Sausio 14 dieną nuo 12 iki 14 valandos Varėnos rajono Panočių kaime lankėsi „Saugokim vyrus“ autobusiukas su Valstiečių ir žaliųjų sąjungos logotipu, R.Karbauskio pavarde. Autobusiuką atlydėjo jau patvirtintas Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas į rajono merus Marijonas Čapkovskis. Jis ne tik autobusiuką atlydėjo į Panočių pagrindinės mokyklos pastate esančią biblioteką, bet ir kartu su akcijos darbuotojais priiminėjo gyventojus“, – pasakojo gyventojas ir pridūrė nežinantis, ką kandidatas kalbėjo su gyventojais, ar agitavo juos balsuoti, ar ne.

Anot gyventojo, antrą kartą M.Čapkovskį jis pastebėjo sausio 15 dieną Dubičių kaime, kur politikas lankėsi nuo 9 iki 10 valandos.

„Atvažiavo tas pats autobusiukas į parduotuvės aikštelę. [M.Čapkovskis] su akcijos organizatoriais priiminėjo gyventojus, atlydėjo juos iki automobilio. Visą laiką pats buvo su žmonių, atliekančių tyrimus, kolektyvu“, – tikino Varėnos rajono gyventojas.

Jam, stebinčiam šią akciją, esą kilo klausimas, ar tai nėra rinkėjų papirkinėjimas.

Jeigu tušinukas yra blogas, o čia – nemokami tyrimai...

„Jeigu tušinukas yra blogas, o čia – nemokami tyrimai, ir kartu su jais kandidatas patvirtintas važinėja rinkiminiu laikotarpiu, tikrai klausimas“, – svarstė gyventojas.

M.Čapkovskis teigė dalyvaujantis kaip savanoris

Meru norintis tapti M.Čapkovskis neneigė, kad dalyvauja „Saugokim vyrus“ akcijoje ir tikino po rajoną keliaujantis pagal LVŽS svetainėje skelbiamą maršrutą.

„Akcija prasidėjo 7 dieną, kadangi ji tęstinė – ne pirmą kartą mūsų rajone, tik sutampa su rinkimine kampanija“, – sakė politikas ir pridūrė esantis „pastoviai talkinantis“ savanoris, pasirašęs sutartį su projekto vykdytoja laboratorija „Medicina practica“.

Anot M.Čapkovskio, akciją, be jo, vykdo minėtos laboratorijos medicinos sesuo ir vairuotojas.

„Vairuotojas registruoja žmones, o seselė tyrimus atlieka. Man atneša tyrimus ir aš atiduodu kažkokiam vienam žmogui, kur toje teritorijoje gyvena, kadangi aš pasirašęs dėl konfidencialumo tų tyrimų, kad niekas negalėtų svetimas pasinaudoti ir atplėšti [vokų]“, – pasakojo politikas.

„Facebook“/ Asmeninio archyvo nuotr./Marijonas Čapkovskis
„Facebook“/ Asmeninio archyvo nuotr./Marijonas Čapkovskis

Akcija skirtingose vietose, politiko teigimu, sulaukia ir skirtingo dėmesio.

„Vienoj vietoj, mieste pasitikrino virš 70 per dvi dienas, kituose kaimuose 40, 45 ateina. Vakar (sausio 15-ąją – 15min) buvo irgi 42 ar 43“, – teigė M.Čapkovskis.

Susitikęs su gyventojais jis tvirtino nieko nekalbantis, neagituojantis.

Apie politiką jokios kalbos neina.

„Žinau, kad kalbėt negalima, nei agituot negalima. Aš esu kandidatas į merus, aš tikrai negaliu kalbėti. Apie politiką jokios kalbos neina. Nepapirkinėju, neprašau, kad mane palaikytų, už mane balsuotų. Žmogus pats gali apsispręsti, už ką nori balsuoti“, – teigė M.Čapkovskis.

„Mane prainstruktavo, kai atvažiavo autobusiukas, kad jokios literatūros, jokios agitacijos nebūtų, ir viskas. Puikiai žinau įstatymą“, – pridūrė kandidatas į merus, o paklaustas, kas prainstruktavo, atsakė, kad LVŽS štabas.

VRK: skundo iš Varėnos rajono nėra

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), kaip 15min informavo komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė, skundų dėl Varėnos rajone vykdomos veiklos nėra gavusi.

Tiesa, VRK šiuo metu tiria su akcija „Saugokim vyrai“ susijusį paklausimą iš Anykščių rajono.

„Paklausime minima būsima kandidatė į Anykščių rajono savivaldybės tarybos narius“, – nurodė L.Matjošaitytė. Akciją organizuojančioms LVŽS ir Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijai, pirmininkės teigimu, yra išsiųsti paklausimai dėl veiklos, vykdomos politinės kampanijos laikotarpiu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė

Anksčiau VRK nusprendė, kad ne politinės kampanijos laikotarpiu akcija „Saugokime vyrus“ nelaikytina politine reklama.

„Dėl projekto „Saugokime vyrus“ buvo gauti paklausimai ne politinės kampanijos laikotarpiu. Buvo nustatyta, kad mobiliosios laboratorijos vykdoma veikla ir apie ją skleidžiama informacija politine reklama nelaikytina, nes nebuvo duomenų, kad autobusiuko grafikas derinamas su vyksiančiais rinkimais, LVŽS logotipas ir užrašas „Projekto globėjas Ramūnas Karbauskis“ nėra skelbiami didesni ar labiau išryškinti nei kitų projekto rėmėjų, LVŽS nariai savanoriškai prisideda prie projekto, todėl laikomi projekto partneriais“, – atsakyme 15min rašė L.Matjošaitytė.

Akcija „Saugokim vyrus“ organizuojama nuo 2011 metų, ją finansuoja LVŽS lyderio R.Karbauskio valdomas „Agrokoncernas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius