-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 01

LVŽS kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl Z.Vaigausko ir dviejų VRK narių

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas (LVŽS) Ramūnas Karbauskis sako, kad Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) daugiau kaip pusantrų metų vilkino tyrimą dėl prieš Seimo rinkimus LVŽS neva padarytų politinės reklamos pažeidimų. Pasak jo, VRK skundų dėl LVŽS neišnagrinėjo teisės aktuose nustatyta tvarka ir terminais. Dėl to, partija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą nurodydama, kad buvę VRK nariai J.Žilinskas ir E.Masnevaitė bei VRK pirmininkas Z.Vaigauskas galimai piktnaudžiavo bei neatliko tarnybinių pareigų.
Zenonas Vaigauskas
Zenonas Vaigauskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Žiniasklaidai išplatintame pranešime kalbėdamas apie LVŽS atvejį, R.Karbauskis teigia, jog iki šiol nėra žinomos aplinkybės, dėl kurių VRK negalėjo ištirti skundų ir pateikti išvados anksčiau, nei iki 2017 m. birželio 14 d. Juolab, kad LVŽS skundų tyrimo metu bendradarbiavo su VRK, visuomet nurodytu terminu pateikdavo atsakymus į užklausimus. Be to, kaip pastebi LVŽS pirmininkas, partija ne kartą ir pati kreipėsi į VRK dėl konsultacijų.

„Todėl tikrai turime pagrindo manyti, kad skundų nagrinėjimas buvo sąmoningai atidėliojamas, galimai VRK darbo grupei, kurią sudarė VRK sekretoriato darbuotoja ir VRK nariai Elena Masnevaitė bei Justinas Žilinskas, piktnaudžiaujant tarnybine padėtimi ir sąmoningai neatliekant tarnybinių pareigų. Buvęs VRK vadovas Z.Vaigauskas, manytina, taip pat neatliko savo pareigų ir galimai piktnaudžiavo tarnyba.

Teisės aktuose nustatyta tvarka neišnagrinėję skundų, VRK padarė didelę žalą tiek LVŽS, tiek visai rinkimų sistemai ir VRK kaip institucijos prestižui. Dar daugiau – taip buvo sukurtas ydingas precedentas skundus dėl neva padarytų rinkimų įstatymų pažeidimų tirti praėjus daugiau nei pusantrų metų po rinkimų, t.y. retrospektyviai vertinti VRK žinomas aplinkybes ir priimti sprendimus“, – sako R.Karbauskis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

LVŽS, įvertinusi visas aplinkybes bei teisinį reguliavimą, trečiadienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą nurodydama, kad buvę VRK nariai J.Žilinskas ir E.Masnevaitė bei VRK pirmininkas Z.Vaigauskas galimai atliko veikas, numatytas Baudžiamojo kodekso 228 ir 229 str. (piktnaudžiavimas ir tarnybos pareigų neatlikimas).

Be to, įspūdį, kad praėjusios kadencijos VRK neatliko pavestų funkcijų ir galimai piktnaudžiavo tarnyba, sustiprina paaiškėjusi informacija dėl buvusio Palangos tarybos nario Dano Palucko. Iš viešo, praėjusią savaitę vykusio VRK posėdžio tapo žinoma, kad informaciją apie D.Palucko teistumą Italijoje Lietuvos institucijos turėjo nuo 2008 m., tačiau VRK, tikrindavusi duomenis dėl teistumo, informacijos apie Lietuvos socialdemokratų partijos Palangos skyriaus vadovą D.Palucką „nepastebėjo“.

„Dano Palucko atvejis iliustruoja, kad darbas vyko aplaidžiai, įrašą apie teistumą rinkimų prievaizdai turėjo pastebėti dar tikrindami politiko anketą per savivaldos rinkimus 2015 metais ir pašalinti jį dar iki rinkimų“, – sako R.Karbauskis.

VRK skundų dėl galimų pažeidimų rinkimų metu nagrinėjimo terminus numato įstatymai. Tokie skundai turi būti baigti išnagrinėti iki rinkimų rezultatų paskelbimo, kaip kad nurodo Seimo rinkimų įstatymas. Tuo tarpu VRK darbo grupėje išvada dėl LVŽS buvo parengta 2017 m. birželio 14 d., t.y. praėjus metams po darbo grupės veiklos pradžios ir devyniems mėnesiams po Seimo rinkimų. Darbo grupė išvadą dėl LVŽS skundų pateikė vieną dieną po paskutinio senosios kadencijos VRK posėdžio (išvada – 2017 m. birželio 14 d., o posėdis – 13 d.). Kaip teigia LVŽS pirmininkas, tai padaryta galimai tyčia, kad senosios kadencijos VRK išvadų nereikėtų svarstyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius