Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Socialiniuose tinkluose – audra dėl nuotraukos iš URM: išryškino didelę ydą

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis šią savaitę Vilniuje priėmė kolegę iš Suomijos Eliną Valtonen. Po susitikimo Užsienio reikalų ministerija pasidalino susitikimo nuotraukomis, kurių viena sukėlė diskusijas dėl lyčių lygybės.
Suomijos ir Lietuvos delegacijos
Suomijos ir Lietuvos delegacijos / URM nuotr.

Nuotrauka, kurioje iš kairės sėdi Suomijos, o dešinėje – Lietuvos atstovai, paskatino diskusijas apie lyčių lygybę.

„O tai neatsirado vertų moterų, kurios galėtų sėdėti Lietuvos pusėj? Žiauri nuotrauka, deja, parodanti tikrąją mūsų lyčių lygybę“, – rašė nuotrauką pakomentavusi moteris.

„Lyčių santykis valdančiuosiuose postuose parodytas genialiai“, – pridūrė dar viena komentatorė.

Nuotrauka atkreipė ir Lygių galimybių plėtros centro dėmesį.

„Lyčių lygybė lyg ir Lietuvos politikos dalis, bet ministerija, panašu, kad nelabai stengiasi tvarkytis viduje. Į atmintį iškyla S.Skvernelio ministrų kabinetas, dar vadintas profesionalų kabinetu. Mes jį prisimename fraze – moteris mes mylime, tačiau ieškome kompetencijos“, – rašoma pranešime feisbuke.

„Nelabai tos lyčių lygybės diplomatijoje...“

Lyčių lygybės ekspertė Rugilė Butkevičiūtė 15min sakė irgi mačiusi šią nuotrauką, kuri atskleidžia padėtį diplomatijoje lyčių lygybės atžvilgiu.

„Tai rodo, kad nelabai tos lyčių lygybės diplomatijoje yra ir, jeigu kalbėtume apie diplomatinę tarnybą, tai mes matome ir statistiškai, kad kaip ir labai daug moterų dirba, bet didžioji dalis jų yra bitės darbininkės, kurios padaro didžiąją dalį darbų, bet nebūtinai užima vadovaujamų pozicijų. Tai yra didžioji problema“, – kalbėjo ekspertė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rugilė Butkevičiūtė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rugilė Butkevičiūtė

Jos teigimu, tuo pačiu nuotrauka rodo ir Suomijos požiūrį į užsienio politiką. Vis dėlto, pasak ekspertės, geriausia yra įvairovė, kai komandose yra tiek vyrų, tiek moterų.

„Mes kalbame ne tik apie lytį, bet ir apie kompetenciją, bet įvairovė yra labai svarbu“, – teigė R.Butkevičiūtė.

Tačiau, anot jos, moterų lyderystė Suomijoje tikėtina, kad lemia ir šios šalies pasisekimą įvairiose srityse.

„Kalbant apie Suomiją, tai labai giriama jos gynybos sistema, didžiulės slėptuvės, kuriose telpa ir 6 tūkst. žmonių, giriama ir Suomijos švietimo sistema, taip pat Suomija, pagal neseniai darytą tyrimą, yra laimingiausia pasaulyje šalis“, – pasakojo lyčių lygybės ekspertė.

„Yra daug kriterijų, kurie parodo, kad moterų lyderystė veda ir prisideda prie tos laimės“, – pridūrė ji.

Pasak ekspertės, nuotrauka atskleidžia ir skirtumus tarp Suomijos ir Lietuvos visuomenių lygių lygybės prasme.

„Ten yra sakoma – mes moterimis pasitikime, mes nedarome skirtumo ir negalvojame, kad vyrai gali vadovauti geriau. Tai, kad daug moterų yra aukščiausiose pozicijose, reiškia pasitikėjimą moterimis. Lietuvoje sakoma, kad moteris mylime, bet mums svarbios kompetencijos, tai suomiai labai aiškiai sako, kad moterimis mes pasitikime, pasitikime ir jų kompetencijomis“, – teigė R.Butkevičiūtė.

Užsienio reikalų ministerijoje viešai prieinamais duomenimis vadovaujamas pareigas eina 11 moterų. Tuo metu vyrų, užimančių vadovaujamas pozicijas, yra bene dvigubai daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius