Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 19

Lygtinio paleidimo komisijos patenkina du iš trijų prašymų, o Remigijus Šimašius džiaugiasi nauja tvarka

Nuo liepos Lietuvoje įsigaliojus naujai lygtinio paleidimo tvarkai, Lygtinio paleidimo komisijos patenkino 81 nuteistojo prašymą dėl paleidimo į laisvę anksčiau laiko iš 128 pateiktų.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Tomo Lukšio/BFL nuotr.

Ketvirtadienį Pravieniškėse apsilankęs teisingumo ministras Remigijus Šimašius sakė esąs patenkintas nauja tvarka.

Komisijų patenkintus prašymus toliau svarstys teismai, kurie ir priims galutinį sprendimą dėl lygtinio paleidimo. Kol kas nėra įvykęs nė vienas teismo posėdis.

„Žmonės labai rimtai žiūri į savo darbą, jie vertina kiekvieną lygtinio paleidimo atvejį atskirai“, – BNS ketvirtadienį sakė R.Šimašius po susitikimo su Pravieniškių pataisos namų-atviros kolonijos Lygtinio paleidimo komisijų nariais.

Nuo liepos 1 dienos Lietuvoje įsigaliojus Probacijos įstatymui, įkalinimo įstaigose pradėjo veikti Lygtinio paleidimo komisijos: pataisos namų pareigūnui surašius socialinio tyrimo išvadą, kuri apibrėžia, kiek asmuo pasirengęs išeiti į laisvę, ši išvada pateikiama Lygtinio paleidimo komisijai. Ši su išvada susipažįsta, jei reikia, pabendrauja su pačiu nuteistuoju. Ji sprendžia, ar tenkinti, ar ne, ar iš dalies tenkinti, nustatant įpareigojimus.

Pasak R.Šimašiaus, kol kas komisijų veikla vyksta sklandžiai ir su rimtais keblumais nesusiduriama. Jo manymu, komisijų veikla įpareigoja ir pačias kalinimo įstaigas.

Bausmių vykdymo sistemos darbuotojai negali sudaryti daugiau kaip pusės visų komisijos narių.

„Visose pasaulio šalyse visos įkalinimo įstaigos kenčia nuo tos bėdos, kad asmuo jose yra kurį laiką saugiai uždarytas, tačiau kyla klausimas, ar po to uždarymo asmuo bus labiau ar mažiau linkęs nusikalsti. Mūsų laisvės atėmimo įstaigoms tikrai reikia smarkiai pasitempti, kad asmuo iš jų išeitų į laisvę mažiau linkęs nusikalsti. Būtent Lygtinio paleidimo komisijos ir duoda toną, ką reikia daryti, kad konkretūs asmenys mokėtų geriau valdyti pyktį ar būtų mažiau linkę į agresiją, ar įgautų darbo įgūdžių, ar su priklausomybės problemomis geriau dorotųsi“, – sakė teisingumo ministras.

Ministro teigimu, pasikeitusios sistemos rezultatai jau matomi.

„Ko anksčiau, iki liepos 1 dienos, nebūdavo, kad atsisakoma išleisti asmenį lygtinai, nors jis neturi nuobaudų, bet atsisakė jam siūlomo darbo. Komisija labai aiškiai formuluoja, kad tokiu atveju asmens išleisti negalima, nes asmuo praktiškai pasirenka ne teisėto gyvenimo perspektyvą, bet dalyvavimą kalėjimo subkultūroje“, – sakė teisingumo ministras.

Pravieniškių pataisos namų-atviros kolonijos Lygtinio paleidimo komisijoms nuo liepos 1 dienos pateikti 48 prašymai paleisti lygintai, iš jų patenkinti 45, likę prašymai buvo atmesti.

Komisijos sudarytos iš aštuonių narių ir sekretoriaus, kuris nėra komisijos narys. Atstovai komisijos nariais paskirti vienerių metų laikotarpiui. Bausmių vykdymo sistemos darbuotojai negali sudaryti daugiau kaip pusės visų komisijos narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius